ЖИТТЯ

У Переяславі встигли відкрити пам’ятник до 100-річчя Михайла Сікорського: благоустрій навколо проведуть пізніше

У Переяславі урочисто відкрили пам’ятник Михайлові Сікорському. Як це було?

У Переяславі на вулиці Шевченка, 3 на подвір’ї просвітницького центру 13 жовтня відкрили пам’ятник Михайлу Сікорському. Зробили це саме у 100-річчя із дня народження видатного історика, музейника, свого часу генерального директора НІЕЗ “Переяслав”, Героя України. Макет скульптури виготовив Заслужений художник України Степан Куций. Саму її вилили з бронзи. На ній – Сікорський сидить на лавці, біля нього глечик (певно, майбутній експонат для одного із музеїв). Розміри пам’ятника лише дещо більші, ніж реальні. Виготовили його коштом меценатів. Про це повідомляє Інформатор.

На відкриття пам’ятника зібралося близько двох сотень людей, серед них – представники місцевого самоврядування, музейники, небайдужі переяславці, гості з Бориспільської районної держадміністрації. Багато були з квітами, які наприкінці заходу поклали до пам’ятника. Правоохоронці перекрили частину вулиці Шевченка, де відбувалося це дійство.

– Жодної копійки не витрачено із міського бюджету. Пам’ятник, який ви сьогодні побачите, – це кошти меценатів. Ми не змогли вчасно все завершити. Ви знаєте, як це важко робилося, який був супротив. Однак, як тільки ми отримали можливість, як тільки знайшли відповідні кошти, пам’ятник вже був готовий. Лише позавчора ми його змогли отримати. Буквально два дні цілодобово ми робили все для того, щоб провести тут благоустрій. Для мене це не найважливіше, важливо, що саме сьогодні, саме цього дня ми побачимо нашого світоча Михайла Івановича Сікорського. А все інше буде дороблене, – сказав у виступі міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

Вячеслав Саулко запевнив, що із міського бюджету на пам’ятник не витратили жодної копійки

Благоустрій біля пам’ятника ще не завершили

Справді, територія навколо пам’ятника ще не до кінця облаштована. Неподалік стоять стоси бруківки, якою, мабуть, повинні найближчим часом обкласти підхід до скульптури, та кучугури піску. Дещо відгороджене будівельною стрічкою.

Урочисто відкрили пам’ятник, скинувши із нього накриття, Вячеслав Саулко, голова Бориспільської РДА Руслан Дяченко та голова ГО “Відродження Переяслава” Іван Якименко.

Після цього відзнаками Переяславської міської ради нагородили благодійників, які найбільше фінансово доклалися до створення пам’ятника: генерального директора НТК “Енпаселектро” Юрія Бондаренка, директора з розвитку земельних відносин товариства “Стейкагро” Івана Забару, директора агрофірми “Альта” Василя Григоренка, керівника ЕПГ “Югенергопромтранс” Володимира Куковальського, депутата Київської обласної ради, голову ФГ “Геркулес” Віктора Шеремету, депутата Переяславської міської ради, заступника директора ПП “Земля Переяславщини” Григорія Ярему, голову РТО Переяслав-Хмельницької райспоживспілки Валентину Іваненко, засновника ВТФ “Укрпромпостач-95” Сергія Доброскока, керівника підприємства “Переяслав-Молпродукт” Олександра Пироговського.

Вячеслав Саулко наголосив, що відзнаки отримала невелика кількість людей, але пожертви зробили значно більше: “Повірте, найближчим часом я практично поіменно у засобах масової інформації подякую всім без винятку. Всім тим людям, хто зміг дати 100, 500 гривень, 20 тисяч, 100 тисяч, – кожному скажу щирі слова вдячності”.

Благодійник Віктор Шеремета отримав свою подяку

– Питання будівницва пам’ятника було закладено ще у день поховання Михайла Івановича (понад 12 років тому – ред.). Тоді і влада, і гості обіцяли увіковічнити пам’ять про нього у бронзі, – розповів голова ГО “Відродження Переяслава”, заступник голови оргкомітету з відзначення 100-річчя Сікорського Іван Якименко. – У 2013 році був перший збір коштів на будівництво. Зібрали небагато – 16 тисяч гривень. Почалася війна і це призупинили. У 2018 році вже інша міська влада також ініціювала це питання, оголосила збір коштів, але не зробила цього. І у 2021 році наша громадська організація звернулася до міської ради, щоб зібрати частину коштів через відділ капітального будівництва та житлово-комунального господарства і завершити роботу. Але розпочалася повномасштабна війна. Багато хто реагував на збір коштів негативно, всі розуміли, що у державі війна, гроші потрібні на фронті. Проте до початку війни вже було зібрано 461 тисячу гривень. Тому ми вирішили все-таки продовжити збір і довести цей проєкт до завершення. Багато людей, простих людей давали навіть по 100, по 50 гривень, декого з них я і не знав. Протягом двох років Степан Куций робив у глині цю скульптуру. Ми її одобрили, знайшли підприємство у Вишневому, яке вилило її. Допрацьовували її і вночі, і вдень, щоб ви сьогодні змогли її побачити.

Іван Якименко розповів, як на пам’ятник збирали гроші

З добрими словами про Сікорського цього дня також виступили Руслан Дяченко, ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталій Коцур, генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич, поет-пісняр, державний діяч та друг Сікорського Владлен Ковтун, краєзнавень, голова ГІ “Корінь нації” Микола Богатир. Після цього духовенство ПЦУ Переяславської громади освятило пам’ятник Сікорському та помолилося за спокій душі видатного музейника. Наприкінці Лідія Ющишина виконала пісню “Пройдуся містом”.

На відкриття прийшло близько двох сотень людей

Багато хто прийшов із квітами

Пам’ятник Сікорському тепер стоїть на Шевченка, 3

Лідія Ющишина заспівала для присутніх та для Сікорського

Всі охочі поклали до пам’ятника квіти

Тут можна вшанувати видатного музейника

Нагадаємо, що 13 жовтня на вході до музею просто неба у Переяславі встановили меморіальну дошку Михайлові Сікорському. Деталі – тут.

Віталій Усик

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору