ЖИТТЯ

На вході до музею просто неба у Переяславі встановили меморіальну дошку його фундатору Михайлові Сікорському

У Переяславі відкрили пам’ятну дошку Михайлу Сікорському. Так його вшанували у 100-річчя із дня народження.

13 жовтня з нагоди 100-річчя із дня народження Михайла Сікорського у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі відкрили йому пам’ятну дошку. Він – Герой України, історик, культуролог, видатний діяч музейної справи, фундатор музею просто неба та перший генеральний директор НІЕЗ “Переяслав”. Про це повідомляє Інформатор.

На урочисте відкриття меморіальної дошки зібралося близько пів сотні людей: працівники заповідника, знайомі та колеги Сікорського, представники влади та місцевого університету, небайдужі переяславці. Пам’ятний знак відкрили працівники НІЕЗ “Переяслав” Наталія Заїка та Олександр Братчик, які особисто знали та працювали з Михайлом Сікорським.

Мармуровий пам’ятний знак створили за підтримки фонду “Рідна країна” українського політика та громадського діяча Миколи Томенка. Він відгукнувся та підтримав ініціативу: значно допоміг фінансово, знайшов та залучив до цієї справи меценатів. А створили меморіальну дошку скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов.

Микола Томенко розповів, що коли у вересні з нагоди 12-ї річниці смерті Сікорського разом із колективом заповідника він був біля його могили, виникла ідея кожному, хто заходить на територію музею просто неба, показати, хто саме був його фундатором. Тому дошку вирішили встановити при самому вході до музею.

Генеральний директора НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич сказав таке: “Країна у надзвичайно складному стані, хтось скаже, що є питання більш нагальні. Проте той внесок в українську історію, збереження культурної спадщини, державотворчі процеси, який зробив Михайло Сікорський, важко переоцінити. Про працю та енергію, яку він вклав у музей мають знати всі”.

Генеральний директора НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич виступив з вітальним словом

На урочистості зібралися близько пів сотні людей

Микола Томенко розповів про важливість пам’ятної дошки

Урочисто пам’ятний знак відкрили працівники музею Наталія Заїка та Олександр Братчик

Колективне фото на згадку

Пам’ятний знак Михайлу Сікорському

Нагадаємо, що 12 жовтня у Переяславі відкрили виставку, присвячену Михайлу Сікорському. Більше про неї – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору