ЖИТТЯ

100-річчя Сікорського, пожежі та готовність до блекауту: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня у Переяславі досить масштабно відзначили 100-річчя із дня народження Михайла Сікорського: відкривали пам’ятник та меморіальну дошку, представляли виставки, влаштовували вечори спогадів. Однак і окрім цього було чимало подій, зокрема гірка звістка із фронту, допомога армії та підготовка до можливих блекаутів. Про все це розповідає Інформатор у традиційному дайджесті новин.

На війні загинув Олександр Карабанов

27 березня 2022 року біля населеного пункту Кам’янка Ізюмського району, що на Харківщині, загинув житель села Гайшин (Переяславська ТГ) Олександр Карабанов 1993 р.н. Із березня 2022-го захисник вважався зниклим безвісти. Про це 10 жовтня у Facebook повідомив міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

Олександр Карабанов – молодший сержант, колишній бойовий медик десантно-штурмового взводу десантно-штурмового батальйону. Приєднався до лав ЗСУ та став на захист Батьківщини ще у 2016 році.

Україна підготувалася до можливих зимових блекаутів

Україна підготувалася до можливих блекаутів взимку, які можуть стати наслідком російських атак на енергетику. Тому відключення електроенергії не будуть тривалими. Про це в ефірі телемарафону заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

“Безумовно, якщо будуть масовані удари, дійсно завдадуть суттєвої шкоди енергосистемі – можливі блекаути. Але ми готуємо все для того, щоб вони мали… Вони й будуть мати короткочасний характер, і для того, щоб максимально швидко відновлювати”, – сказав Галущенко.

А ось чи готуються до відключень електроенергії переяславці, поцікавилися журналісти Інформатора. Відповіді дивіться у відеосюжеті.

В університеті зібрали понад 38 тисяч гривень для захисників

11 жовтня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі на традиційній виставці-ярмарку страв національної кухні та чемпіонаті зі швидкісного поїдання вареників зібрали 38 тисяч 621 гривню для Збройних сил України. Їх передадуть 137-му батальйону територіальної оборони, який зараз на сході України.

З-поміж страв на ярмарку були солоні та солодкі вареники і млинці, запашні канапки й пироги з різною начинкою, домашні ковбаски, борщ, соковиті голубці, козацький куліш та ще багато різноманітних наїдків. Кожен з факультетів та його представників продумував асортимент товару, як оформить своє торгове місце та як буде закликати потенційних покупців, аби акумулювати якнайбільше коштів.

Цього дня також відбувся щорічний чемпіонат зі швидкісного поїдання вареників. Участь у ньому взяли вісім студентів. Правила гри були простими – переможець мав першим з’їсти всі вареники і підняти руку догори, назвавши своє ім’я. Цьогорічним чемпіоном став Євгеній Кабушка.

У Переяславі відзначили 100-річчя із дня народження Михайла Сікорського

13 жовтня було 100 років, як народився Михайло Сікорський, видатний історик, музейник, свого часу генеральний директор НІЕЗ “Переяслав”, Герой України. Масштабні відзначення розпочалися ще 12 жовтня. Зокрема, у музеї “Заповіту” Т.Г. Шевченка відкрили виставку “Великий зодчий музейної справи”. На ній експонуються документи Сікорського: свідоцтво про народження, атестати, довідки, паспорти, витяги, нагороди та інше. Також представили картини місцевих художників, історичні фото та унікальні особисті речі історика. Зібрали їх музейні працівники із власного та університетського архівних фондів. Триватиме виставка до 28 грудня.

Того ж дня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели вечір, присвячений постаті Михайла Сікорського. Презентували документальний фільм “Музеї – моє життя. Мій заповіт – мої музеї”, а директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного Ірина Кузьмицька, яка особисто знала Сікорського, поділилася спогадами.

“Мої батьки спочатку працювали вчителями, потім він запросив їх до музею. Коли приходив до нас, мама готувала вечерю, запрошувала і його, але він відмовлявся, та вона знала, що він любить квасолевий суп і йому ніколи готувати самому такі гарячі страви, тому від нього вже відмовитися не міг. Бувало, що я йшла готувати уроки, потім заснула. Вночі прокидаюсь, десь о третій ночі, дивлюся, а в залі горить світло, а вони там ще сидять і розмовляють. А вранці батько ходить по кімнаті і промовляє: “Михайло Іванович – геній!”. Він умів заряджати людей своїми ідеями”, – розповіла Кузьмицька.

13 жовтня на вході до музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі відкрили пам’ятну дошку Михайлові Сікорському. Мармуровий пам’ятний знак створили за підтримки фонду “Рідна країна” українського політика та громадського діяча Миколи Томенка. Він відгукнувся та підтримав ініціативу: значно допоміг фінансово, знайшов та залучив до цієї справи меценатів. А створили меморіальну дошку скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов.

Микола Томенко розповів, що коли у вересні з нагоди 12-ї річниці смерті Сікорського разом із колективом заповідника він був біля його могили, виникла ідея кожному, хто заходить на територію музею просто неба, показати, хто саме був його фундатором.

Також 13 жовтня у Переяславі на вулиці Шевченка, 3 на подвір’ї просвітницького центру відкрили пам’ятник Михайлу Сікорському. Макет скульптури виготовив Заслужений художник України Степан Куций. Саму її вилили з бронзи. На ній – Сікорський сидить на лавці, біля нього глечик (певно, майбутній експонат для одного із музеїв). Розміри пам’ятника лише дещо більші, ніж реальні. Виготовили його коштом меценатів.

– Жодної копійки не витрачено із міського бюджету. Пам’ятник, який ви сьогодні побачите, – це кошти меценатів. Ми не змогли вчасно все завершити. Ви знаєте, як це важко робилося, який був супротив. Однак, як тільки ми отримали можливість, як тільки знайшли відповідні кошти, пам’ятник вже був готовий. Лише позавчора ми його змогли отримати. Буквально два дні цілодобово ми робили все для того, щоб провести тут благоустрій. Для мене це не найважливіше, важливо, що саме сьогодні, саме цього дня ми побачимо нашого світоча Михайла Івановича Сікорського. А все інше буде дороблене, – сказав у виступі міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

Справді, територія навколо пам’ятника ще не до кінця облаштована. Неподалік стояли стоси бруківки, якою, мабуть, повинні найближчим часом обкласти підхід до скульптури, та кучугури піску. Дещо було відгороджене будівельною стрічкою.

Урочисто відкрили пам’ятник, скинувши із нього накриття, Вячеслав Саулко, голова Бориспільської РДА Руслан Дяченко та голова ГО “Відродження Переяслава” Іван Якименко.

Після цього у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели вечір пам’яті Михайла Сікорського. Іван Якименко розповів, що коли став міським головою, Сікорський був у депутатському корпусі та допомагав йому вирішувати важливі питання з владою “вище”: “Він дуже хотів добудувати музеї, і за 2006-2010 роки на це виділили 7,2 мільйона гривень. Ми накрили музей, переробили документацію, багато чого зроблено було. Коли пам’ятний знак до 1100-річчя Переяслава, що напроти пам’ятника воїнам АТО, не дозволили виконати, хоча на це були бюджетні кошти, ми з Михайлом Івановичем поїхали в Адміністрацію президента і завдяки його настирності піднялися на верхні щаблі виконавчої влади, і зробили це”.

Колишня завідувачка фондів заповідника Лариса Годліна сказала таке: “Михайло Іванович намагався, як міг, створити музейні фонди. Тоді у кожного працівника був план збору експонатів: коли я прийшла до музею, кожному науковцю треба було зібрати 120 експонатів. А ще ж зібрати інформацію про кожен, виконати наукову атрибуцію, привести в належний стан для експозиції. Робили це і доглядачі, і науковці, і навіть прибиральниця допомагала. Він ніколи не цурався ніякої роботи, цьому навчав і нас. Бувало, приходиш на роботу, а він вже поливає клумби, доглядає квіти, хоча це все мали робити ми. Для нього не було непрестижних професій, він дуже любив і цінував людей. Він любив і цінував свій колектив”.

На Переяславщині було багато пожеж

Дуже багато пожеж сталося останнім часом на Переяславщині. 6 жовтня у Переяславі на вулиці Петропавлівській горів трав’яний настил на площі 0,7 га. Пожежу погасили. Вогонь знищив 0,7 га трави.

А на відкритій території у Циблях (Циблівська ТГ) горіло сміття на площі 0,5 га. Пожежу ліквідували. Вогонь знищив сміття.

У Переяславі на вулиці Краєвидній горів трав’яний настил на площі 0,3 га. Пожежу ліквідували вже на площі 0,4 га. Вогонь знищив траву.

А у Хоцьках (Циблівська ТГ) біля тракторної бригади горів трав’яний настил на площі 0,8 га. Ліквідували пожежу на площі 0,9 га. Вогонь знищив траву.

У Переяславі на вулиці Музейній горіли трав’яний настил та кореневище сухих дерев на площі 0,1 га. Цю пожежу також успішно ліквідували.

7 жовтня сталося загоряння на несанкціонованому сміттєзвалищі у Циблях. Горіло сміття на площі 0,3 га на відкритій території. Для допомоги залучили бульдозер Трубізької насосної станції. Пожежу ліквідували на тій самій площі. Вогонь знищив сміття на зазначеній території. Врятували рослинність та лісосмугу поруч.

9 жовтня у Переяславі на вулиці Гостинній горів трав’яний настил на площі 0,5 га, але вогонь швидко розповсюджувався через сильний вітер, була загроза житловим будинкам. Погасили пожежу вже на площі 2,8 га. Вогонь знищив трав’яний настил. Врятували 4 житлові будинки поруч.

11 жовтня у Пристромах (Студениківська ТГ) на вулиці Гордіївській горіла господарча будівля 4х6 метрів. Поряд було три автомобілі. Одна машина Volkswagen T4 згоріла до прибуття рятувальників, дві інші врятували. Пожежа сталася через загоряння трав’яного настилу. Внаслідок неї повністю згоріла покрівля господарчої будівлі та пошкоджено господарський інвентар.

12 жовтня у Циблях горіла суха трава на площі 0,02 га. Пожежу оперативно ліквідували.

У Ковалині (Дівичківська ТГ) на вулиці Центральній горіла суха трава на недіючій фермі, вогонь швидко розповсюджувався через сильний вітер. Пожежу погасили. Врятували будівлі ферми.

У Переяславі на вулиці Новокиївське шосе горіла суха трава на площі 1 га. Пожежу погасили.

У Переяславі на вулиці Набережній горів трав’яний настил на площі 0,003 га. Пожежу погасили.

У Переяславі на вулиці Осінній горіла суха трава на площі 0,15 га. Цю пожежу також погасили. У жодній із пожеж ніхто не постраждав.

Рятувальники нагадали, як слід підготуватися до опалювального сезону

Рятувальники Переяславщини нагадали, як слід підготуватися до опалювального сезону. Провідний фахівець організації заходів цивільного захисту Бориспільського РУ (Переяслав) ГУ ДСНС у Київській області Денис Порохня розповів, що перед початком опалювального сезону потрібно перевірити, чи не пошкоджені груби та печі. Якщо підлога не з вогнестійкого матеріалу, слід підстелити лист металу для непотрапляння горючих решток на підлогу. Також наголосив, що перевірки потребують і електроопалювальні та газові прилади, зокрема газові котли. Порадив не користуватися електронагрівальними та пошкодженими електроопалювальними приладами.

Вперше провели “Медичне ралі Київщини”

У селі Грузьке Бишівської громади відбувся конкурс “Медичне ралі Київщини 2023”. Такі змагання провели вперше за всю історію існування Київського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Взяли участь 6 команд – із Броварської, Білоцерківської, Вишгородської, Обухівської, Фастівської та Переяславської станцій екстреної медичної допомоги. Кожна складалася з водія та двох медичних працівників – лікарів або фельдшерів.

Конкурс складався з 5 етапів. Судді оцінювали вміння швидко й правильно поставити діагноз, провести сортування пацієнтів, надати допомогу при гострому коронарному синдромі, взаємодію між членами бригади і навіть вміння майстерно маневрувати спецтранспортом.

Переможцем змагань стала Фастівська станція ЕМД. Окрім подяки й кубка, команда отримала ще й ключі від новенької спеціалізованої “карети” швидкої допомоги класу С. Друге місце посіла Броварська станція ЕМД, а третє – Вишгородська.

Яготин та “Матадор” зіграють у фіналі Кубка з футболу

7 жовтня визначилися фіналісти Кубка Переяславщини з футболу. У півфінальних матчах, які відбулися на міському стадіоні ім. В. Лобановського, дівичківський “Дніпро” поступився Яготину 2:3, а “Переяслав” програв дем’янецькому “Матадору” 1:5. Тож 14 жовтня о 14:00 на цьому ж стадіоні у фіналі зустрінуться Яготин та “Матадор”.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про відзначення Дня захисника та спортивні успіхи переяславців. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору