ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: у “Правдивій терапії”, як і у житті, немає головних героїв

Чому серіал “Правдива терапія” вартий вашої уваги? Розповідає редактор Інформатора.

Свіженький серіал від Apple TV+ “Правдива терапія” (2023) подивився нещодавно наш редактор. Був приємно здивований, тож ділиться враженнями у традиційній суботній рубриці “Інформатор вихідного дня”.

Перед переглядом “Правдивої терапії” у відгуках читав, що це дуже добрий і смішний серіал. Підтверджую, цим відгукам можна вірити. Тим паче, його авторами є зокрема Білл Лоуренс та Грет Голдштейн, які мають прямий стосунок до вже всесвітньо відомого та відзначеного багатьма нагородами “Теда Лассо”. Певно, варто буде окремо розповісти про цей серіал. Але, якщо коротко, це неймовірно добра, прониклива та глибока історія, як наше життя у найкращих його проявах.

Власне, “Правдива терапія” вийшла подібною. Вона така ж затишна, камерна та легка. При цьому, її не нудно дивитися, бо у деталях, діалогах, які складають основу серіалу, й ховається найважливіше. А ще тут не обійшлося без парадоксів, без яких важко уявити якісну комедію. Історія розповідає про психотерапевтів. Вони, мовляв, повинні допомагати іншим долати життєві проблеми та шукати вихід із важких ситуацій. Натомість, виходить, що і їм самим не завадить допомога фахівців.

У серіалі знялися кілька зірок кінематографу, зокрема Гаррісон Форд та Джейсон Сігел. Вони, так би мовити, й “продають” “Правдиву терапію” на афішах. Однак єдиного головного героя тут немає. Бо серіал максимально схожий на саме життя, а у ньому не існує головних героїв та епізодичних. Тут кожен найголовніший у своїй історії.

Тож “Правдива терапія” – це розповідь про чоловіка, який втратив дружину, й намагається повернутися до життя. Це – історія про 17-річну дівчину, яка втратила маму, а водночас і батька, який не зміг підтримати її у важкий момент, бо сам був на дні. Це – історія про літнього чоловіка, який має невиліковну хворобу, але все одно боїться зізнатися доньці та зблизитися з нею, бо колись, у її дитинстві, не був достатньо відкритий до неї. Це – історія про жінку, яка розлучилася із чоловіком і всіма силами показує, що їй байдуже, але біль час від часу дає про себе знати. Це – історія про жінку, яка відпустила своїх синів у доросле життя, але досі прагне дарувати комусь свою любов. Це – історія про молодого чоловіка, який повернувся з війни і намагається знайти своє місце. Це – історія про жінку, яка не може вирватися із токсичних стосунків зі своїм чоловіком.

Цих всіх людей автори помістили в одну 10-серійну розповідь. Вони близькі та рідні одне одному, й вони, самі цього не розуміючи, допомагають одне одному. Якраз у цьому й ховається те найдобріше із серіалу. Коли бачиш, як буквально одна розмова може докорінно змінити на краще життя іншої людини, це надихає.

І нехай психотерапевти у серіалі не завжди показані, як надто професійні. Але все одно він популяризує психотерапію, що, як на мене, дуже важливо, тим паче для українців у теперішні часи. “Правдива терапія” олюднює психотерапевтів, показуючи їх такими ж, як і будь-хто інший, зі своїми проблемами та турботами, а не такими, що тільки й хочуть залізти тобі в голову та подлубатися там. І ще раз наголошу, що у серіалі дуже багато розмов, а це наче вчергове закликає: просто поговоріть, всі проблеми можна вирішити словами через рот.

Не хочу відлякати вас від перегляду цього серіалу своїми роздумами, які типу намагаються претендувати на глибину та компетентність. Просто знайте, що це легкий та дуже смішний серіал, які зробить ваші осінні вечори приємнішими. Перші серії мені здалися досить милими та спокійними, та вже ближче до середини були реально потужні жарти, від яких я сміявся вголос. Як на мій смак, вони не були нижче пояса, як часто трапляється в американських комедіях, попри те, що в одному із епізодів Джиммі (психолог, який втратив дружину) обблювався, граючи на піаніно, коли його найкращий друг освідчувався своєму коханому. Ну з ким не буває?

Вже відомо, що точно буде другий сезон. Перший завершився приємною недосказаністю. Кожен головний герой, здається, зрозумів, куди повинен рухатися, і по суті, це вже хеппі-енд. Зрозуміло, що на їхньому шляху ще може бути чимало перепон і нових викликів, за подоланням яких буде цікаво поспостерігати. Та й Apple TV+ не відмовиться підзаробити на потенційно дуже успішному проєкті. Хочеться лише, щоб не зіпсували цю крихку, навіть тендітну історію, щоб не втратили береги, не зробили її вульгарною та банальною, женучись за рейтингами.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наш журналіст розповів про мультфільм “Як козаки…”. Матеріал читайте тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору