ЖИТТЯ

На Переяславщині створили ландшафтний парк “Студениківський” площею понад 2 тисячі гектарів

На Переяславщині створили один з найбільших ландшафтних парків Київщини. Де саме та чим він особливий?

На території Студениківської громади створили ландшафтний парк “Студениківський”. Він один із найбільших на Київщині – загальна площа становить 2 104 гектари. Відповідне рішення прийняли 17 жовтня на сесії Київської облради. Про це у Facebook повідомив депутат обласної ради Роман Титикало, передає Інформатор.

“Створення вказаного об’єкту дозволить реалізувати поставлені завдання щодо збереження природного ландшафту, який включає заплавні луки басейну річки Трубіж, лучно-степові ділянки, широколистяні та соснові ліси, захистити популяції рідкісних видів флори і фауни, шляхи міграції. Адже об’єкти біорізноманіття, що зустрічаються на цій території – це частина цілісного та взаємопов’язаного природного комплексу, тому необхідно зберігати всі його компоненти”, – написав Титикало.

Додав, що завданням регіонального ландшафтного парку стане створення умов для ефективного туризму та відпочинку в природних умовах, також сприяння екологічному вихованню та екоосвіті.

Голова Студениківської громади Марія Лях розповіла Інформатору, що місцевість парку має дуже багато цікавої фауни, поєднує болота, маленькі ставочки та ліси. Також на цій території проводяться дослідження маловідомих та рідкісних рослини. За її словами, рекреаційна зона має зручне розташування, бо неподалік від Києва та Полтави.

Марія Лях наголосила, що це місце має велике історичне значення: “На місці цього парку колись була поштова станція, одна з найбільших тоді на Лівобережжі. Ще ми плануємо затвердити такий маршрут – шлях, яким йшов Шевченко до Козачковського з Яготина у Переяслав. На території парку у майбутньому влаштовуватимемо маршрути вихідного дня. Наразі працюємо над програмою розвитку та облаштування ландшафтного парку. Ми маємо більше пізнати наш край, якнайбільше його використати і менші можливості на це затратити”.

На картах, опублікованих Романом Титикалом, видно, що основа парку буде у лісовому масиві біля Студеників та до Строкови. Деякі природно-заповідні ділянки є біля Пристрім та Соснови.

Нагадаємо, що Інформатор визначає найкраще місце Переяславщини. Більше про це читайте тут.

Валерія Бобровська

Фото: Facebook-сторінка Романа Титикала

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору