ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: фільм “Довбуш” нагадає про незламність українського народу

Фільм “Довбуш” – сенсаційна новинка українського кінематографу. Чому варто його подивитись?

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася новенький український історичний фільм режисера Олеся Саніна “Довбуш” (2023), прем’єра якого відбулась в День Незалежності України. В основі сюжету — життя найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша. Сама стрічка є одним із найдорожчих українських фільмів — бюджет 120 мільйонів гривень.

Скажу відразу, якщо ви ще в роздумах чи дивитись цей фільм, то відкиньте їх, бо ця неймовірна стрічка, яка відразу заворожує варта кожної хвилини вашого перегляду. Декілька тижнів тому я ходила в кінотеатр на “Довбуша”, захотіла все ж глянути, адже новини про його екранізацію та успіх вибухали у соціальних мережах, і всі вони – виправдали на сто відсотків мої очікування! Найбільше сподобався один із закладених сенсів – людяність та спроби триматися за свою землю і свій народ, навіть коли це здається неможливим, а також гуцульська мова та краса українських Карпат.

Український кінематограф стрімко і якісно розвивається, ми починаємо заглиблюватись до деталей у нашу історію, у “кров” наших предків. І саме тому на світ з’являються такі шедеври, як “Довбуш”. Відверто кажучи, це не просто фільм після якого у вас залишаться певні враження, він змусить згадати, що ви є частиною сильної, хороброї та незалежної нації, яка завжди була, є і буде, а історія українських земель та народу вкотре вразить своєю боротьбою, непохитністю та стійкістю.

Таємна постать Довбуша обросла легендами, уявою, недостовірною біографією. Однак фільм показує не казку, а поєднання задуму автора з окремими історичними фактами й деталями. Довга робота з українськими та польськими архівами, консультації з істориками, глибинне вивчення підтверджених даних формують унікальний сюжет, який наповнили епічними сценами боротьби.

Сюжет фільму розповідає про братів Довбушів — Івана (Олексій Гнатковський) та Олексу (Сергій Стрельников). Олексу з весілля забирають на війну. Він воює хоробро, але його зраджує командир та кидає за ґрати. Потім він повертається в рідні Карпати, де долучається до ватаги опришків брата, щоб мстити зрадникам і повернути кохання свого життя Марічку (Плахтій Дар’я), яка вже стала дружиною іншого та все ж палко кохає та чекає Олексу. Чи зробить їх щасливими таємне заборонене кохання?

По ходу яскравої боротьби з польськими феодалами, що за російські гроші роблять блудняки із захоплення влади в Речі Посполитій, шляхи двох братів символічно розділяє помста. Перший має ніж із виточеними на ньому іменами вбитих, душевну порожнечу й шалене бажання збагатитися. Натомість в Олекси з дитинства – чарівний гуцульський топірець, найбільша його жага – справедливість, відплата за вбитих батьків. Кому вдасться виграти у цій боротьбі та кого боятимуться навіть польські пани?

Олекса в розшуку, за його голову обіцяють багатство. Але чи вірите ви, що можливо обдурити смерть? Фінал вас неабияк здивує.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наш редактор розповів про серіал від “Правдива терапія” (2023). Матеріал читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору