ЖИТТЯ

У Переяславі показали виставу “На перші гулі”: артисти продемонстрували веселу історію та чудову сценічну майстерність

У Переяславі відбулася вистава “На перші гулі”. Чим артисти вражали глядачів?

27 жовтня у Переяславському центрі культури та мистецтв відбулася вистава за мотивами п’єси Степана Васильченка “На перші гулі” від народного аматорського театру будинку культури села Пологи-Вергуни (Ташанська ТГ). Режисеркою стала Лідія Івахненко. З одну годину актори продемонстрували веселу історію та чудову сценічну майстерність. Подія зібрала чимало поціновувачів театрального мистецтва. Інформатор розповідає, як це було.

Сюжет розгортається у звичайному українському селі. Перед глядачами постав яскравий зразок невимушених комедійних ситуацій, дотепних жартів, народних пісень, прислів’їв та приказок від місцевих жителів. Історія розповідає про українську сім’ю, та як батьки не хочуть випускати свою доньку Олену “на колодки” – гуляння із музикою, піснями та танцями, на що дівчина дуже ображається, адже всі її однолітки вже давно ходять гуляти, а з неї починають насміхатися.

Та ніколи не буде так цікаво, як із любовною лінією про парубка, який залицяється до молодої дівчини. Тимоша – моторний та жартівливий хлопець, чекає на Олену та всілякими хитрощами намагається витягти її з хати, кожного вечора навідується до її двору, чим починає надокучати родині. Її батьки Савка та Василина проти таких ранніх гулянь, тож вони всіляко намагаються перешкоджати молодим. Так розпочинаються їхні чвари, суперечки та бійки. Проте все це виглядало комічно та повеселило глядачів.

Після завершення вистави за лаштунками журналістка Інформатора поспілкувалась із акторкою Тетяною Одинець (Василина):

– У нас же завжди немає часу, то городи, дві корови у мене, хазяйства вистачає. На репетиції збиралися один-два рази на тиждень, як виходило, бо знаєте, у кожного в селі свої справи та проблеми, не завжди і час був.

– Коли у нас звільнився колишній режисер Павло Кузьмович, і новим став Олександр Кравченко, тоді мене запросили до них у театр, і так акторством я займаюся вже близько двадцяти років. Я завжди стараюся виконувати яскраві та запальні ролі, зазвичай мені такі і дають. Ми навіть два рази з іншим колективом їздили у музей Пирогово, нас туди запросили, я там грала уривок цієї вистави. “На перші гулі” плануємо поставити ще у вдома, в селі, бо там ніхто ж ще не бачив.

Вистава “На перші гулі”

Олена та Тимоша

Події розгортаються у звичайному українському селі

Актори повністю відтворили атмосферу українських гулянь

Народний аматорський театр будинку культури села Пологи-Вергуни (Ташанська ТГ)

Наприкінці вечора присутнім подарували декілька пісень

На виставу зібралось багато глядачів

Нагадаємо, що у Переяславі продають ляльок-мотанок від майстрині Тетяни Бількевич, щоб допомогти ЗСУ. Деталі дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору