ЖИТТЯ

У Переяславі продають ляльок-мотанок від майстрині Тетяни Бількевич, щоб допомогти ЗСУ

У Переяславі відкрили благодійну виставку-продаж ляльок-мотанок. Виготовила їх майстриня Тетяна Бількевич.

24 жовтня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили благодійну виставку-продаж ляльок-мотанок “Пісня моєї ляльки” від майстрині Тетяни Бількевич. Експонуватиметься вона до 3 листопада щодня з 10:00 до 16:00. Загалом на виставці представили 24 композиції. Ціна на них коливається у межах півтори-двох тисяч гривень. Кошти з продажу ляльок спрямують на допомогу ЗСУ. Про це повідомляє Інформатор.

На відкриття прийшло близько 40 людей, серед яких вихованці Переяславської художньої школи імені Петра Холодного та ліцею імені Володимира Мономаха. Самої авторки не було, тому вона записала для гостей відеозвернення. У ньому вона з’явилася у старовинному українському костюмі рідного їй Поліського краю. Розповіла, що ляльки-мотанки їй у дитинстві робила бабуся і лише у 2014 році вона сама захопилася цією справою та розпочала свій творчий шлях лялькарки.

Тетяна Бількевич родом із села Потіївка на Житомирщині. Працює вчителем-реабілітологом у інтернаті для дітей з інвалідністю. Має дві вищі освіти. Співає у аматорському колективі “Колежанка” у селі Почаїв.

Сама виставка ляльок-мотанок поділена на тематичні блоки: “Жінки-українки”, “Патріотичний блок”, “Весілля”, “Сімейні пари”. Також представили двох ляльок, які виготовили сестри Марія та Наталія Ткач, які переїхали до Португалії, та передали їх до Переяслава. Зроблені мотанки із різних текстильних матеріалів.

Заступниця міського голови Переяслава Оксана Степаненко подякувала організаторам та майстрині і звернулася до присутніх дітей: “Зберігайте нашу історію. Поглядайте на ці ляльки, підмічаючи нюанси, і потім відтворюйте їх у своїх роботах. Можливо, у своїх картинах, вишивкі, музиці. Я думаю, що сьогоднішній день однозначно надихне вас на власні творчі роботи”.

Експонуватиметься виставка ляльок-мотанок до 3 листопада

Ляльки-мотанки створені із текстильних матеріалів

У давнину лялька-мотанка виконувала охоронну функцію

На виставці представлені композиції із молодятами

На виставку завітало близько 40 людей

Лялька-мотанка є символом родючості, достатку

Нагадаємо, що у Переяславі провели “Сікорські читання”. Хто став лауреатом премії Сікорського цього року, дізнавайтеся за посиланням.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору