ЖИТТЯ

Лауреатами Премії Сікорського у 2023-му стали четверо людей: серед них – Ольга Шкира, Микола Товкайло та Михайло Жам із Переяслава

У Переяславі провели “Сікорські читання”. Кого відзначили цього разу?

18 жовтня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі під час традиційного (вже дванадцятого) всеукраїнського історико-культурологічного форуму “Сікорські читання” відзначили лауреатів Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України. Цьогоріч ними стали четверо людей. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на сайт університету.

Лауреатами премії у 2023-му стали:

  • Михайло Жам (посмертно) – музейний діяч, пам’яткоохоронець, краєзнавець із Переяслава.
  • Віра Ткач – директорка КЗ “Краєзнавчий музей імені Устима Кармелюка” у Літині на Вінниччині.
  • Микола Товкайло – історик та археолог, цех-майстер Київського кобзарського цеху, який відзначився важливими внесками у збереження та вивчення культурної спадщини регіону. Тривалий час очолював археологічну експедицію у різні куточки нашої Батьківщини, був завідувачем науково-дослідного сектору “Музей кобзарства” НІЕЗ “Переяслав”.
  • Ольга Шкира – директорка бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі, заслужена працівниця культури України. Вона є організаторкою та координаторкою багатьох творчих бібліотечних проєктів, автором-упорядником бібліографічних показчиків, нарисів, науково-популярних та літературно-мистецьких видань та наукових публікацій.

Форум проводять щорічно задля вшанування пам’яті Михайла Сікорського. Премію його імені заснували у 2013 році, її присуджують діячам культури, науки та освіти за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи.

Також цього дня вручили Премію імені академіка Петра Тронька Національної спілки краєзнавців України за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю у кількох номінаціях. У одній із них відзначили доктора історичних наук, члена Національної спілки краєзнавців України, почесного краєзнавця України, професора кафедри соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності УГСП Ігоря Довжука.

Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур нагородив відзнаками “Медаль Михайла Сікорського” директора Українського культурного фонду Владислава Берковського, директорку Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Ярославу Тростянську, директорку Департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації Анну Куценко, міського голову Переяслава Вячеслава Саулка та генерального директора НІЕЗ “Переяслав” Олексія Лукашевича. Також нагороду отримали представники Національної спілки краєзнавців України – Руслана Маньковська та Олег Бажан. Від Університету Григорія Сковороди в Переяславі – Віктор Коцур, Лідія Губар, Тетяна Деркач та Ніна Обертій.

Від Національної спілки краєзнавців України її голова Олександр Реєнт нагородив почесними грамотами та подяками за вагомі досягнення у галузі краєзнавства, дослідження й збереження пам’яток матеріальної та духовної культури України музейників та краєзнавців Сергія Вовкодава, Ігоря Гайдаєнка, Олександра Прядка, Валентину Білоусько, Тетяну Грудевич, Миколу Гича, Олександра та Олену Колибенків, Дмитра Тетерю, Миколу Чиркова, Наталію Юхименко, Віктора Ткаченка, Світлану Коркач, Олену Жам та директорку художньої школи Ірину Кузьмицьку.

Нагадаємо, що торік лауреатами Премії Сікорського стали Ніна Захарчук та Дмитро Тетеря. Що про них відомо, читайте за посиланням.

Фото: сайт університету

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору