Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Ніна Захарчук та Дмитро Тетеря із Переяслава стали лауреатами Премії Сікорського

У Переяславі провели “Сікорські читання”. Кого відзначили?

Ніна Захарчук та Дмитро Тетеря стали лауретами Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України. Відзначили їх 16 листопада в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі під час традиційного всеукраїнського історико-культурологічного форуму “Сікорські читання”. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на сайт вишу.

Форум відбувається щорічно задля вшанування Михайла Сікорського. Премію його імені присуджують діячам культури, науки та освіти за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи.

Що відомо про лауреатів 2022 року

Ніна Захарчук – історикиня та етнографиня, яка у 1984-2011 роках працювала завідувачкою Музею класика єврейської літератури Шолома-Алейхема НІЕЗ “Переяслав”.

Дмитро Тетеря – історик та археолог. У 2005-2018 був завідувачем науково-дослідного відділу “Музей трипільської культури”, у 2018-2022 роках – завідувачем науково-дослідного відділу археології НІЕЗ “Переяслав”. З 10 березня цього рокі і донині – офіцер Збройних сил України. Нагороду від імені чоловіка отримувала знана музейна працівниця Переяславщини, директорка Музею кобзарства НІЕЗ “Переяслав” Світлана Тетеря.

Кого ще відзначали

Почесний краєзнавець України Олександр Удод вручив подяки НСКУ викладачам та співробітникам Університету Григорія Сковороди в Переяславі. “Орден Володимира Мономаха” отримали Заслужений юрист України Михайло Гич та заступник гендиректора НІЕЗ “Переяслав” Олександр Колибенко, а “Медаль Михайла Сікорського” – директорка публічної бібліотеки с. Єрківці Ольга Шульга.

 

Замість Дмитра Тетері його відзнаку отримала дружина Світлана Тетеря

Форум традиційно популярний серед науковців

 

Нагадаємо, що торік лауреатами Премії Сікорського стали аж чотири людини. Серед них – переяславка Людмила Набок.

Фото – із сайту університету

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору