ЖИТТЯ

У окупованому Бердянську партизани підірвали авто із представниками російських спецслужб: що позитивного було цього тижня

Макрофінансова допомога від ЄС та військова допомога від Австралії. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

УКРАЇНА ОТРИМАЛА ВІД ЄС ПІВТОРА МІЛЬЯРДА ЄВРО МАКРОФІНАНСОВОЇ ДОПОМОГИ

Україна отримала від Європейського Союзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 мільярда євро. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Цей транш Україна отримала в межах масштабної макрофінансової допомоги (МФД) від ЄС на 2023 рік. За поточною програмою на цей рік передбачено до 18 млрд євро фінансування. До держбюджету України вже надійшло 15 мільярдів євро, ще два транші за цією програмою очікуються до кінця року з урахуванням рівня виконання Україною погоджених умов.

МФД надається на “безпрецедентно пільгових умовах”, гроші дають на фінансування пріоритетних видатків держбюджету України. Термін погашення кредиту складає 35 років, а відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватиме сторона ЄС.

Загалом від початку повномасштабної війни Україна отримала 22,2 мільярди євро прямої бюджетної підтримки від ЄС. “Зараз спільно з Єврокомісією ми працюємо над новою довгостроковою програмою Ukraine Facility загальним об’ємом 50 млрд євро. Розраховуємо наступного року отримати з них 18 млрд євро. Вдячний європейським партнерам за непохитну солідарність з Україною”, — написав прем’єр.

НІМЕЦЬКИЙ ОБОРОННИЙ КОНЦЕРН RHEINMETALL ТА “УКРОБОРОНПРОМ” УТВОРИЛИ СПІЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО

Німецький оборонний концерн Rheinmetall та “Укроборонпром” утворили спільне підприємство, яке буде здійснювати обслуговування та ремонт техніки, поставленої Україні нашими партнерами. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Так, ТОВ “Рейнметал – Українська оборонна промисловість” було зареєстровано 18 жовтня. Очільник уряду додав, що на цьому підприємстві буде проходити локалізація виробництва провідних зразків техніки Rheinmetall AG.

“Створення спільного підприємства є без перебільшення знаковою подією, яка виводить співпрацю між нашими країнами на якісно новий рівень та дозволить нам разом будувати арсенал вільного світу”, — сказав Шмигаль.

АВСТРАЛІЯ ПЕРЕДАЄ УКРАЇНІ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ НА ПОНАД ДВАНАДЦЯТЬ МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ США

Уряд Австралії виділив черговий пакет військової допомоги Україні на 20 мільйонів австралійських доларів, або 12,7 мільйона доларів США. Про це йдеться в повідомленні Міноборони Австралії.

До нового пакету включили обладнання для розмінування, портативні рентгенівські апарати, 3D-принтер для металу та системи протидії безпілотникам. Це частина обладнання, розробленого Австралією, яке сприятиме обороні України. Це обладнання виробляють австралійські компанії оборонної промисловості: DroneShield, Micro-X, Minelab і SPEE3D.

Міністр оборонної промисловості Австралії пояснив, що 3D-принтери з металу можна використовувати для друку запчастин, а обладнання для розмінування та портативне рентгенівське обладнання може надати життєво необхідну допомогу бійцям Сил оборони на полі бою. “У нашій місцевій оборонній промисловості є багато новаторських компаній, які пропонують такі унікальні рішення, і я хочу подякувати їм за допомогу”, — сказав міністр Пет Конрой.

Із новим пакетом загальна сума військової допомоги Австралії для України сягне приблизно 910 мільйонів австралійських доларів (578,6 млн доларів США). Країна вже передавала на потреби Сил оборони України бронемашини Bushmaster, важку артилерію, боєприпаси та робила внески до Українського гуманітарного фонду. Крім того, літак Королівських ВПС Австралії E-7A Wedgetail розгорнули в Німеччині для захисту шляху для міжнародної гуманітарної та військової допомоги Україні.

У ОКУПОВАНОМУ БЕРДЯНСЬКУ ПАРТИЗАНИ ПІДІРВАЛИ АВТІВКУ З ПРЕДСТАВНИКАМИ РОСІЙСЬКИХ СПЕЦСЛУЖБ

Уночі проти 23 жовтня в тимчасово окупованому Бердянську в Запорізькій області підірвали авто з представниками російських спецслужб. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

У відомстві зазначили, що підрив здійснили представники українського руху опору. За інформацією місцевих Telegram-каналів після гучного вибуху, який було чути в районах міста Колонія і Слобідка, по місту промчалися пожежні машини.

Авто підірвали біля місцевого готелю Jasmin Guest-House, у якому облаштувалися російські спецслужби. Як уточнюють у розвідці, один з убитих працівників ФСБ катував громадян України на окупованій території.  Після інциденту ФСБ змінило місце базування в місті. Також у Бердянську окупаційна влада подовжила комендантську годину.

НІМЕЧЧИНА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ НОВИЙ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ

Уряд Німеччини оголосив про передання Україні нового пакета військової допомоги. До нього, зокрема, увійшов зенітний ракетний комплекс IRIS-T та боєприпаси до нього. Про це йдеться на сайті німецького уряду.

До нового пакета увійшли:

  • ЗРК IRIS-T SLM;
  • ракети IRIS-T SLS;
  • мобільний радар спостереження за повітряним простором TRML;
  • боєприпаси для систем MARS II;
  • 8 розвідувальних БПЛА Vector;
  • 4 радари GO12;
  • 5 безпілотних надводних апаратів;
  • 6 авто для патрулювання кордону;
  • 10 тисяч одиниць захисних окулярів (від Бундесверу та запасів промисловості);
  • тягачі та напівпричепи;
  • 5 тисяч 155-мм снарядів.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору