ЖИТТЯ

8 мільйонів на дорогу, прощання із захисниками та смертельна ДТП: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

За останні сім днів у Переяславі поховали ще двох загиблих на війні захисників. Трьом воїнам встановили меморіальні дошки на ліцеї Мономаха. Міська рада тим часом виділила понад 8 мільйонів гривень на ремонт “бандитської дороги”. Про інші позитивні та не дуже новини тижня – у традиційному суботньому дайджесті від Інформатора.

Поховали двох переяславців, які загинули на війні

22 жовтня у Переяславі у храмі святих апостолів Петра і Павла попрощались із захисником Володимиром Поліщуком. Він загинув 15 жовтня біля населеного пункту Кліщіївка Бахмутського району, що на Донеччині, отримавши бойове кульове поранення під час ворожого штурму. Йому було 48 років. Поховали воїна на Підварському кладовищі.

Володимира Поліщука призвали на службу 20 березня 2023 року. Служив кулеметником 2 стрілецького відділення стрілецької роти. У нього залишилась дружина, двоє дітей та онуки.

На цвинтарі міський голова Переяслава Вячеслав Саулко висловив щирі співчуття рідним загиблого: “Вкотре страшна біда й велике горе прийшло на нашу землю. Ми сьогодні прощаємося з нашим земляком, з нашим воїном. Людиною, воістину янголом, яка віддала найдорожче, що в нього було, – своє життя”.

Сусідка загиблого поділилася спогадами: “Він був позитивною, світлою та дуже доброю людиною. Хороший хазяїн, батько та сім’янин. Світла людина, таких дуже мало… Ніколи не пройде повз, завжди привітається. З перших днів війни пішов у територіальну оборону. Будемо пам’ятати і знати, що такі люди з нами. Герої не вмирають!”.

26 жовтня на території Храму Вознесіння Христового попрощались із захисником Сергієм Стратієнком із Переяслава. Йому було 34 роки. Загинув 18 жовтня під час виконання бойового завдання в районі міста Красногорівка Донецької області. Поховали воїна на Андрушівському кладовищі.

Сергія Стратієнка мобілізували на службу в липні 2023 року. Він служив стрільцем-помічником гранатометника. У нього залишилась дружина та маленька донька.

Знайома Сергія Наталія розповіла, що тісно з ним не спілкувалася, проте знала його, як хорошого чоловіка: “Я ніколи не могла подумати, що мені доведеться бути на такому похороні, у людини, яку я знала, який захищав мене і всіх нас. Він трудився, допомагав рідним, ніколи не чула від нього поганих слів, був спокійним та виваженим. Це правда, що війна забирає найкращих, кожного разу тяжко стримувати сльози”.

На фасаді ліцею Мономаха відкрили ще три меморіальні дошки загиблим захисникам

25 жовтня у Переяславі на фасаді ліцею імені Володимира Мономаха (колишня ЗОШ №7) відкрили меморіальні дошки трьом загиблим захисникам-випускникам Максиму Гаєвському, Богдану Януті та Вадиму Кутовому. Вшанувати пам’ять полеглих воїнів прийшли їхні побратими, однокласники, друзі та рідні. Почесно відкрили меморіальні дошки матір Максима Гаєвського Людмила, дружина Богдана Янути Антоніна та дружина Вадима Кутового Альона.

Раніше тут же відкрили дошку пам’яті загиблого на війні Валерія Сахна.

На Київщині працювала ППО

Вночі 23 жовтня російські війська атакували територію України з повітря. Випустили 13 БпЛА Shahed-136/131, 1 керовану авіаційну ракету Х-59, 1 ударний БпЛА (тип не встановили). Всі їх збили сили ППО.

У Київській області зафіксували БпЛА. Влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не було. Інформація про постраждалих та падіння уламків не надходила, повідомив голова Київської обласної військової адміністрацій Руслан Кравченко.

Ірина Присіч склала депутатські повноваження

Сесія міської ради Переяслава, яка відбулася ще 19 жовтня, була досить насиченою. Тож деякі новини з неї ми публікували й цього тижня. Зокрема, про те, що Ірина Присіч достроково припинила повноваження депутатки Переяславської міської ради. Подала про це заяву, депутати підтримали її 15 голосами (для позитивного рішення необхідно було щонайменше 14). У депутатському корпусі її замінить наступний за черговістю кандидат у списку партії “Слуга народу”.

– Різких причин і немає, але воно накопичується. Оскільки я вже далеко не молода, у мене діти запитали: “А ти хіба не знала, скільки тобі років, коли туди йшла?”. Коли я йшла в депутати, то вони мене не пускали, а тепер кажуть: “Ти що, зрадниця?”. Я їм пояснюю, що й далі буду працювати, буду такою ж активною, як і є, бо інакше не можу. Але мені багато років, тому для себе зробила висновок, що можу ще два роки недопрацювати, не дожити, бо воно потрошку складається, – пояснила своє рішення Ірина Присіч, якій наприкінці листопада виповниться 70. Вона – найстарша у депутатському корпусі. Додала, що їй некомфортно працювати із головою фракції “Слуга народу” у міській раді Михайлом Шамраєм.

На ремонт “бандитської дороги” передбачили понад 8 мільйонів гривень із міського бюджету

На цій же сесії внесли кілька змін до бюджету 2023 року. Зокрема, передбачили 8 мільйонів 163 тисячі 008 гривень на капітальний ремонт міжквартального роз’їзду від перехрестя вулиць Грушевського та Інтернаціональної до вулиці Богдана Хмельницького. Ця ділянка більше відома серед переяславців як “бандитська дорога”.

799 тисяч 966 гривень 77 копійок із цієї суми акумулювали за рахунок перевиконання доходів. Решту зняли з інших потреб:

  • 6 мільйонів 124 тисячі 180 гривень – із капітального ремонту даху та будівлі закладу дошкільної освіти №10 “Любавонька” у Переяславі;
  • 529 тисяч 281 гривню 63 копійки – із будівництва артезіанської свердловини на вулиці Києвобрамській у Переяславі;
  • 467 тисяч 870 гривень – із капітального ремонту ділянок дорожнього покриття на вулиці Слави у Дем’янцях;
  • 241 тисячу 709 гривень 60 копійок – із капітального ремонту водопровідних мереж на вулиці Космонавтів від будинку №39 до вулиці Дружби у Переяславі.

Розпорядником коштів є відділ капітального будівництва та житлово-комунального господарства міської ради. 23 жовтня він оголосив тендер на капітальний ремонт міжквартального роз’їзду. Пропозиції прийматиме до 31 жовтня, 1 листопада відбудеться аукціон між претендентами. Згідно з проєктом договору, переможець торгів повинен буде виконати роботи до 30 грудня цього року.

Скоротять штат управління соцзахисту населення

На сесії міської ради депутати позитивно проголосували за питання “Про внесення змін у додаток 2 рішення Переяславської міської ради від 22.12.2022 “Про затвердження загальної чисельності, структури керівного складу та виконавчих органів Переяславської міської ради”. Згідно з ним, в Управлінні соціального захисту населення скоротили 8 посад (із 28 до 20). Щоправда, двох скорочених людей переведуть працювати у Центр надання адміністративних послуг, тобто без роботи по факту залишиться шестеро. Це рішення набуде чинності із 1 січня 2024 року.

Перед цим у міській раді створили робочу групу, яка визначала доцільність цього скорочення. За бажанням до неї могли долучатися й депутати.

Депутатка Аліна Римар, яка брала участь у роботі цієї комісії, зауважила, що було проаналізовано навантаження, нормативно-правові акти, якими послуговуються у своїй діяльності посадові особи Управління соціального захисту. “Міська рада пропонувала все-таки залишити 19 посад, але я та інші депутати, які були в комісії, запропонували 20. Я розумію, що багато колег не хочуть підтримувати цей проєкт рішення, тому що лишати людей без роботи під час воєнного стану – це якось совість не дозволяє. Тому я пропонувала внести до проєкту рішення пункт про те, що працівники управління соцзахисту, які звільнені у зв’язку зі скороченням, мають першочергове право на працевлаштування у міській раді у разі наявності вакантних посад”, – пояснила Римар.

Раніше щодо цього заступник начальника Управління соціального захисту населення Євген Корнєєв зареєстрував петицію про зняття з розгляду сесії питання про скорочення штату УСЗН до кінця війни. У ній зокрема йшлося і про аргументацію скорочення: “Зазначена ініціатива обґрунтовується необхідністю економії бюджету, переходом частини повноважень УСЗН до Пенсійного фонду та вибірковим порівнянням штатного розпису Управління зі штатними розписами аналогічних структур в інших територіальних громадах”.

Нагородили цьогорічних лауреатів премії Сікорського

18 жовтня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі під час традиційного (вже дванадцятого) всеукраїнського історико-культурологічного форуму “Сікорські читання” відзначили лауреатів Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України. Ними стали:

  • Михайло Жам (посмертно) – музейний діяч, пам’яткоохоронець, краєзнавець із Переяслава.
  • Віра Ткач – директорка КЗ “Краєзнавчий музей імені Устима Кармелюка” у Літині на Вінниччині.
  • Микола Товкайло – історик та археолог, цех-майстер Київського кобзарського цеху, який відзначився важливими внесками у збереження та вивчення культурної спадщини регіону. Тривалий час очолював археологічну експедицію у різні куточки нашої Батьківщини, був завідувачем науково-дослідного сектору “Музей кобзарства” НІЕЗ “Переяслав”.
  • Ольга Шкира – директорка бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі, заслужена працівниця культури України. Вона є організаторкою та координаторкою багатьох творчих бібліотечних проєктів, автором-упорядником бібліографічних показчиків, нарисів, науково-популярних та літературно-мистецьких видань та наукових публікацій.

Форум проводять щорічно задля вшанування пам’яті Михайла Сікорського. Премію його імені заснували у 2013 році, її присуджують діячам культури, науки та освіти за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи.

Павло Лисенко став найкращим футболістом Переяславщини у 2023 році

Інформатор за допомогою вболівальників та представників команд вперше в історії визначив найкращого футболіста Переяславщини. Ним став 28-річний півзахисник “Переяслава” Павло Лисенко, який у фінальному голосуванні випередив півзахисника дівичківського “Дніпра” Павла Товкача. Лисенко провів неповний сезон – пропустив майже все перше коло чемпіонату, – але все одно встиг забити 7 м’ячів та запам’ятатися, як один із найкращих гравців своєї команди, що й відзначили суперники (три команди саме Павла Лисенка вважали найкращим футболістом сезону).

24 жовтня Лисенко отримав свою нагороду в редакції Інформатора. А після цього дав невелике інтерв’ю. Читайте його за посиланням.

У мистецькій галереї ЦКМ можна купити ляльку-мотанку та допомогти ЗСУ

24 жовтня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили благодійну виставку-продаж ляльок-мотанок “Пісня моєї ляльки” від майстрині Тетяни Бількевич. Експонуватиметься вона до 3 листопада щодня з 10:00 до 16:00. Загалом на виставці представили 24 композиції. Ціна на них коливається у межах півтори-двох тисяч гривень. Кошти з продажу ляльок спрямують на допомогу ЗСУ.

Виставка поділена на тематичні блоки: “Жінки-українки”, “Патріотичний блок”, “Весілля”, “Сімейні пари”. Також представили двох ляльок, які виготовили сестри Марія та Наталія Ткач, які переїхали до Португалії, та передали їх до Переяслава. Зроблені мотанки із різних текстильних матеріалів.

У Циблях автомобіль збив 75-річну жінку та її внука

23 жовтня у Циблях (Циблівська ТГ) на вулиці Юнатів автомобіль ЗАЗ збив двох людей: 75-річну жінку та 6-річну дитину. Правоохоронці встановили, що водій 1989 р.н. із села Вінинці (Циблівська ТГ) на авто ЗАЗ здійснив наїзд на жительку Цибель 1948 р.н., яка разом зі своїм онуком 2017 р.н. їхала на велосипеді у зустрічному напрямку. У результаті ДТП жінка загинула на місці, а дитину із закритою черепно-мозковою травмою, струсом мозку, саднами обличчя та забоєм гомілки госпіталізували до Переяславської БЛІЛ.

Відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило до загибелі кількох осіб). Водія авто затримали.

Чоловік стріляв по автомобілю та погрожував предметом, схожим на гранату

20 жовтня у Переяславі на березі річки Дніпро на території рибацької бази під час раптово виниклого конфлікту 50-річний чоловік у стані алкогольного сп’яніння вистрілив із саморобної рушниці у бік автомобіля 37-річного чоловіка. Таким чином пошкодив двері з боку водія. Потім порушник прикладом зброї розбив вікна автівки, викинув рушницю у річку та почав погрожувати присутнім предметом, схожим на гранату. Ніхто не постраждав.

Працівники групи реагування патрульної поліції переяславського відділу затримали цього раніше судимого правопорушника на місці події. Його помістили до ізолятора тимчасового тримання. Слідчі повідомили зловмиснику про підозру за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Йому загрожує до 7 років позбавлення волі.

Журналісти Інформатора пройшли тест із медіаграмотності

25 жовтня в Україні провели національний тест з медіаграмотності. Журналісти Інформатора також взяли у ньому участь. Редактор Віталій Усик набрав найбільшу кількість балів – 29 із 34 можливих. Журналістка Яна Малишко отримала 23 бали, а журналістка Валерія Бобровська – 22.

Тест провели вже вдруге у межах Глобального тижня медіаграмотності національний проєкт “Фільтр” Міністерства культури та інформаційної політики України спільно з програмою USAID, IREX та ПРООН. Загалом минулого року в національному тесті з медіаграмотності взяли участь 32 тисячі 586 учасників, а 17 тисяч 555 українців пройшли його повністю.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про рішення тієї ж жовтневої сесії, прощання із захисником та проєкт “Переяславська сорочка”. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору