ЖИТТЯ

“Шахтар” переміг “Барселону” на матчі Ліги чемпіонів: що позитивного було цього тижня

Українські військові уразили в Криму два російські десантні катери, а у Мелітополі партизани підірвали штаб окупантів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

“ШАХТАР” ПЕРЕМІГ ІСПАНСЬКИЙ ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ “БАРСЕЛОНА” НА МАТЧІ ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ

Донецький “Шахтар” 7 листопада переміг іспанський футбольний клуб “Барселона” на матчі Ліги чемпіонів, що відбувся в Гамбурзі, Німеччина. Про це повідомив український футбольний клуб. Українці перемогли з рахунком 1:0. Вирішальний гол забив Данило Сікан. Це перша перемога “Шахтаря” над “Барселоною” за 15 років, пише “Суспільне. Спорт”.

Український футбольний клуб здобув уже другу перемогу в нинішньому сезоні Ліги чемпіонів. Тепер команда боротиметься за вихід у плей-оф Ліги чемпіонів. Суспільний мовник зазначає, що наразі “Шахтар” набрав 6 очок і посідає третє місце у таблиці після “Барселони” та португальського клубу “Порту”. Наступний матч українська команда зіграє проти бельгійського “Антверпена” 28 листопада.

ЛИТВА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ ЗРК NASAMS ТА ДОПОМІЖНЕ ОБЛАДНАННЯ

Литва підтвердила, що передала Україні зенітно-ракетні комплекси середньої дальності NASAMS та допоміжне обладнання до них, про що анонсувалося в жовтні. Про це повідомляється на сайті Міністерства оборони Литви.

У відомстві не вказують кількість переданих NASAMS, але раніше йшлося про дві установки. Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас наголосив, що його країна “твердо дотримуватиметься своїх зобов’язань щодо підтримки України”.

“Закуплені Литвою системи запуску ракет NASAMS будуть інтегровані в підрозділи управління вогнем української армії, доповнивши та розширивши оперативні можливості систем NASAMS, подарованих Норвегією та США”, – зазначив він. За його словами, Литва “чує потреби України” і закликає союзників “почути їх також”.

УКРАЇНСЬКИМ ВІЙСЬКОВИМ ВДАЛОСЯ УРАЗИТИ В ОКУПОВАНОМУ КРИМУ ДВА ДЕСАНТНІ КАТЕРИ

У ніч проти 10 листопада українським військовим вдалося уразити в окупованому Криму два російські швидкісні десантні катери в селищі Чорноморське, що розташоване на західному краю Криму, на Тарханкутському півострові. За даними української розвідки, обидва катери пішли на дно. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Як повідомили в розвідувальному органі, ураження зазнали два катери окупантів: один корабель більш давнього проєкту 1176 “Акула” та новіший ― проєкту 11770 “Серна”. Внаслідок атаки обидва судна пішли на дно: “Акула” – одразу, а “Серна” – згодом. У ГУР зазначили, що на суднах перебував екіпаж та завантажена броньована техніка, зокрема БТР-82.

ПРИКОРДОННИКИ ПІДНЯЛИ УКРАЇНСЬКИЙ ПРАПОР У “СІРІЙ ЗОНІ” НА ХАРКІВЩИНІ

Прикордонники з бригади Гвардії наступу “Сталевий кордон” підняли прапор України в селі Тополі на Харківщині. Цей населений пункт розташований у “сірій зоні” на кордоні з росією. Про це повідомляють у Державній прикордонній службі.

Тополі – село в Куп’янському районі на північному сході Харківської області. Навіть після деокупації Харківщини заходити на цю територію було небезпечно через замінування. Але у вересні цього року бійці “Сталевого Кордону” Гвардії наступу проклали шлях до села та підняли над ним український прапор. У листопаді вони це повторили.

ПАРТИЗАНИ ПІДІРВАЛИ ШТАБ ОКУПАНТІВ У ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОМУ МЕЛІТОПОЛІ

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області 11 листопада стався потужний вибух у штабі російських окупантів. Унаслідок цього загинули щонайменше три російські офіцери. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

Підрив, який у розвідці назвали “акцією помсти”, організували представники місцевого руху опору. Вибух стався у захопленому росіянами приміщенні “Нової пошти”, розташованому на вулиці Дмитра Донцова (окупанти називають її вулицею Павла Судоплатова). У вказаній будівлі російські солдати розмістили свій штаб. Вибух стався саме під час засідання окупантів – офіцерів ФСБ та росгвардії.

Унаслідок вибуху в штабі окупантів знищені щонайменше троє офіцери росгвардії. Інформація про інші втрати уточнюється. За годину до зібрання росіяни перекрили автомобільний рух на прилеглому відрізку дороги ― від підприємства “Мелітопольський автогідроагрегат” (АГАТ) до колишнього Мелітопольського заводу холодильного машинобудування “Рефма”.

Обидва об’єкти промисловості росіяни перетворили на військову базу. “Після удару в Мелітополі розпочався переполох ― на місце події з увімкненими сиренами пригналися багато поліцаїв. Через певний час вони потягли через окуповане місто до свого відділку спалений біля штабу автомобіль”, ― розповіли в ГУР.

Вибух стався під вечір 11 листопада. Про нього повідомляли місцеві Telegram-канали, а також законний міський голова Іван Федоров. Згодом після вибуху Мелітополем на високій швидкості їздили авто російських силовиків.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору