ЖИТТЯ

ЗСУ закріпились на кількох плацдармах на Херсонщині: що позитивного було цього тижня

Суд засудив Іллю Киву до 14 років в’язниці за держзраду та допомога від Нідерландів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ІЛЛЮ КИВУ ЗАОЧНО ЗАСУДИЛИ ДО ЧОТИРНАДЦЯТИ РОКІВ ЗА ҐРАТАМИ ЗА ДЕРЖЗРАДУ

Ексдепутата Іллю Киву заочно засудили до 14 років ув’язнення з конфіскацією майна у справі про держзраду та посягання на територіальну цілісність України. Про це повідомив Личаківський райсуд Львова, який виніс вирок. Суд розглядав справу заочно, оскільки Кива переховується від органів слідства та суду на території росії.

Суд визнав Киву винним за статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 3 ст. 109 – публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації;
  • ч. 1 ст. 111 – державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України;
  • ч. 2 ст. 436-1 – публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинене особою, яка є представником влади;
  • ст. 436 – публічні заклики до агресивної війни.

ВПЕРШЕ У ІСТОРІЇ РОСІЮ ВИКЛЮЧИЛИ З ВИКОНАВЧОЇ РАДИ ЮНЕСКО

Уперше в історії росію виключили з Виконавчої ради Агентства ООН з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО). Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що “епоха російського впливу закінчилася”.

“російським терористам не місце на чолі значущих міжнародних організацій. Міжнародна роль росії буде тільки слабшати”, — зазначив Зеленський.

ЗСУ ЗАКРІПИЛИСЬ НА КІЛЬКОХ ПЛАЦДАРМАХ НА ХЕРСОНЩИНІ

Сили оборони України провели серію успішних дій на лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку, внаслідок чого вдалося закріпитися на декількох плацдармах. Про це повідомило командування морської піхоти ВМС ЗСУ.

Як зазначається, це вдалося “завдяки мужності та професійності українським морським піхотинцям у взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони”. “Українські морські піхотинці здійснюють вогневі ураження на лівобережжі Херсонщини та проводять дії з метою знищення ворога”, – додало командування.

У ході боїв російські окупанти зазнали важких втрат у живій силі та техніці. Зокрема, з початку проведення заходів на лівому березі Дніпра росія втратила 1216 солдатів вбитими та 2217 – пораненими. Також окупанти втратили техніку:

  • 24 танки;
  • 89 артилерійських систем та мінометів;
  • 135 одиниць різноманітної автомобільної техніки;
  • 48 одиниць бойових броньованих машин, зокрема БТР та БМП;
  • 9 РСЗВ;
  • 14 плавзасобів;
  • 15 одиниць спеціальної техніки;
  • 4 командні пункти;
  • 29 складів з боєприпасами, як польових, так і стаціонарних.

Окрім того, зведений підрозділ РЕБ морської піхоти нейтралізував 135 FPV дронів та 5 безпілотників оперативно-тактичного рівня.

Президент Володимир Зеленський прокоментував військову операцію на лівобережжі Херсонської області. “Лівобережжя Херсонщини. Наші воїни. Дякую за вашу силу, за рух уперед! Слава кожному й кожній, хто повертає Україні свободу та справедливість!”— зазначив президент.

НІДЕРЛАНДИ НАДАДУТЬ УКРАЇНІ ДВА МІЛЬЯРДИ ЄВРО ДОПОМОГИ НАСТУПНОГО РОКУ

Уряд Нідерландів заклав понад 2 мільярди євро на 2024 рік для допомоги Україні, здебільшого це військова підтримка. Про це повідомило нідерландське Міністерство оборони.

“Нідерланди продовжують підтримувати Україну. Цією значною сумою ми надсилаємо чіткий сигнал: Україна могла і може продовжувати на нас розраховувати”, — наголосила міністерка оборони Кайса Оллонґрен.

Кошти спрямують на боєприпаси та обслуговування вже поставленого озброєння. Так, Нідерланди хочуть зробити свій внесок у посилення протиповітряної оборони, щоб Україна змогла й надалі захищати свою критичну інфраструктуру. Зазначається, що також розглядається питання стосовно більш технологічного обладнання.

Цю підтримку надаватимуть у вигляді закупівель, передачі з власних запасів та співпраці з міжнародними партнерами. Гроші також спрямують на відновлення і покращення кібербезпеки України.  Окрім того, наступного року Нідерланди продовжать навчання українських військових.

НАВІДНИК РАКЕТ НА ХАРКІВСЬКУ ОВА ОТРИМАВ ДОВІЧНЕ

Суд виніс вирок російському агентові, який наводив ракети на будівлю Харківської обласної військової адміністрації та на цивільну інфраструктуру. Його довічно ув’язнили. Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.

38-річного чоловіка судили за ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 436-2, ч. 1 ст. 263-1, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України, а саме його визнали винним у:

  • державній зраді;
  • поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України;
  • незаконній переробці вогнепальної зброї;
  • зберіганні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу;
  • придбанні, носінні, зберіганні боєприпасів без передбаченого законом дозволу;
  • зберіганні вибухових речовин без передбаченого законом дозволу.

Йому призначили довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. За даними слідства, чоловік з лютого по квітень 2022 року збирав інформацію про ЗСУ та інфраструктуру в Харкові — проводив спостереження й опитував місцевих жителів. Харків’янин передавав розвіддані через заборонену в Україні соцмережу двом жінкам, які працюють на російські спецслужби.

Одна з кураторок нині проживає у Москві. Однак ще в 2014 році вона перебувала на окупованій території в Донецькій області, де проходила службу як медсестра незаконного збройного формування. А друга — мешкає в Санкт-Петербурзі і є очільницею проросійської організації “Спасём Донбасс”.

Слідчі встановили, що 28 лютого 2022 року засуджений надіслав одній із цих жінок координати Харківської обласної державної адміністрації. Окрім того, він надав дані для завдання ударів по головному офісу фірми ХАДО та ще низку адрес у місті, які надалі обстріляла російська армія.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору