ЖИТТЯ

Емоційний мітинг, сесія та “звільнення” Якуби: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього провели сесію у міськраді, а активісти влаштовували емоційний мітинг. Ремонт “бандитської дороги” виконають за майже 8 мільйонів, а частину річки Альта офіційно хотіли назвати ставком. Також у Переяслав приїздив учень Марії Примаченко, а будинок художньої творчості відзначив своє 40-річчя. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ВЛАДИСЛАВ КРУТОВ

20 серпня 2023 року у районі населеного пункту Вербове Пологівського району Запорізької області на полі бою зник житель села Семенівка (Студениківська ТГ) молодший сержант Владислав Крутов 1998 р.н. 10 листопада стало відомо про його загибель. Ідентифікували воїна за аналізом ДНК.

25 липня 2022 року Владислав пішов на фронт добровольцем. Проходив навчання у Німеччині, став командиром аеромобільного відділення десантно-штурмової аеромобільної бригади. Воював на Луганщині, Донеччині, визволяв Харківщину.

ЮРІЯ САВРАСЯ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ ПОСМЕРТНО ВІДЗНАЧИЛИ ОРДЕНОМ “ЗА МУЖНІСТЬ ІІІ” СТУПЕНЯ

Юрія Саврася із села Пристроми (Студениківська ТГ) посмертно нагородили орденом “За мужність” III ступеня. Він загинув 13 липня цього року від удару ворожого дрона під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Новомихайлівка Донецької області. Йому було 54 роки.

Юрія Саврася призвали на військову службу 24 лютого 2022 року. Воював у Мар’їнці, Авдіївці, Курахові. Був сержантом і командиром відділення. Внаслідок контузії отримав суттєве погіршення слуху і був направлений до частини логістики, став водієм із підвезення боєприпасів. Попри те, що міг не брати участь у виконанні бойових завдань, неодноразово виходив на них із побратимами.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ НАЙМАСОВАНІШИЙ ТА НАЙЕМОЦІЙНІШИЙ МІТИНГ “ГРОШІ НА ЗСУ”

15 листопада о 9-й ранку біля будівлі міської ради Переяслава близько 30 місцевих жителів, зокрема кілька військовослужбовців, зібралися з плакатами на мітинг. Вони вимагали отримати чіткі відповіді та звітність від міського голови Вячеслава Саулка щодо допомоги військовим. Подібні зібрання у місті проводять не вперше, проте бажаних результатів від влади учасники поки не досягли.

Після зборів жителів громади щодо підвищення тарифів на воду група активістів створили у Viber спільноту, учасники якої скооперувалися та прийшли на цей мітинг. На початку зібрання одна із організаторок Галина Дудар зазначила, що ціль мітингу “не прогнати міського голову, а дізнатись від нього звітність: куди, кому та скільки спрямовували грошей з міського бюджету на підтримку ЗСУ”.

О 9:10 перед будівлею міської ради, вигукуючи фразу “Гроші для ЗСУ”, люди вишикувались із плакатами з такими написами: “Ремонти – ні, сакури – ні, все для ЗСУ”, “В першу чергу ЗСУ”, “Саулко брехун”, “Нам важливі живі герої, не тротуари”, “Дрони для ЗСУ”, “Ні – дороги, так – зброя”. Вже традиційно на зібранні були присутні кілька поліцейських та офіцер громади, які охороняли громадський порядок та згодом захищали міського голову від розлюченого натовпу.

Галина Дудар вирушила до міського голови. Він їй сказав, що буде особисто з нею розмовляти, адже у нього прийом громадян за записом. Так вона повідомила всім присутнім і після цього весь натовп попрямував до кабінету Вячеслава Саулка. Він попросив усіх пройти до сесійної зали. У залі зібралося вже близько 50 людей, о 9:30 зайшов міський голова, його заступниці Оксана Степаненко, Ольга Огієвич та секретарка ради Лідія Оверчук.

На запитання із запиту, зачитаного Галиною Дудар, Вячеслав Саулко відповів таке: “На ваші вимоги про звітування я неодноразово перед депутатами, перед сесією міської ради звітувався, які кошти, які суми та куди саме виділялися. Всі сесії транслюються в онлайн-режимі, і всі ви могли бачити, які суми коштів, коли саме та в які дати за рішенням сесій були проголосовані. Я не несу персональної відповідальності і не сам особисто виділяю ці кошти. Кошти виділяються виключно на прохання на допомогу нашим Збройним силам, зокрема і нашому батальйону, який дислокується на Сході. Кошти виділяються згідно з відповідними запитами від військового батальйону через військову адміністрацію, а далі за рішенням сесії виділяється на ті потреби і в тій кількості, в якій просили. До сьогоднішнього дня жодного разу ми нікому не відмовляли, кошти виділялися вчасно та в повному об’ємі.

Наша громада на відміну від інших громад в цьому році виділила найбільше коштів на потреби ЗСУ. У 2023 році на прохання Збройних сил було виділено 8 мільйонів 295 тисяч. Я не буду говорити, скільки я особисто даю, зараз ми говоримо за бюджет громади, за податки наших жителів, які ми виділяємо в цілому на допомогу військовим”.

Житель села Гайшин (Переяславська ТГ), військовослужбовець Олексій сказав: “Міська рада може зробити запит на військові частини про звітність субвенцій, які їм видавались, щоб вони відзвітували, куди і на що пішли ці кошти. Так буде набагато простіше, це все висвітлять і буде чітко і ясно”. На це Саулко відповів, що готовий написати відповідне звернення.

Військовослужбовець Валерій запитав: “Коли 137-й батальйон відправлявся на східні рубежі, писали у Facebook, що виділили 4 мільйони гривень, а на геральдику і прапори виділили 200 з чимось тисяч. Я поховав шість побратимів із нашого батальйону, ми купуємо квіти і прапори за власні кошти, скидаємось на це всі разом, щоб хлопців наших поховати. І ось куди пішли ці 200 тисяч?”

Саулко: “Коли стояло питання 200 тисяч на прапори, я також ставив собі запитання: “А невже не важливо в першу чергу купити дрони?”, військові мені пояснили, що кожен із них, який там воює, як символ держави, як символ гордості носить із собою прапор держави. Ми не могли на це не виділити кошти. А чи купили вони їх чи ні, я прозвітуюся і дам відповідь”.

Тамара Таран сказала міському голові таке: “Перед днем вашого народження на 54-му кілометрі ви розбили свою іномарку вщент, а блокпост убрали за ніч. Про це знають всі”.

Саулко відповів: “Ви несете брехню зараз, я не буду з вами говорити”. Після цього намагався покинути залу, проте натовп стримав його. Деякі жінки кинулися до міського голови, проте їх вгамували поліціянти.

Військовослужбовець Олексій поцікавився ще одним: “Запитання, яке вам просили передати хлопці: вам на часі зараз кленова алея за загиблих хлопців? Хлопці, які передають це мені, шоковані. Половини побратимів, у яких я був командиром взводу у минулому році, вже немає. Вам передають велике вітання за ваші клени. Дай Бог, ми виживемо, ми самі цю алею зробимо. Давайте ресурси міського бюджету будемо розприділяти на допомогу”.

Після кількох хвилин бурхливого обговорення міський голова все ж покинув сесійну залу, вслід йому люди кричали: “Ганьба”. Після цього присутні почали збирати підписи за те, щоб зняти Вячеслава Саулка з посади. О 10:20 мітингувальники потроху почали розходитись. Через 10 хвилин до міської ради приїхала медична допомога. З особистих джерел нам відомо, що медики приїхали до міського голови. Об 11:00 лікарі вийшли з будівлі міськради, а люди розходились по домівках.

АКТИВІСТИ ЗАКЛИКАЛИ ДЕПУТАТІВ ВИСЛОВИТИ НЕДОВІРУ МІСЬКОМУ ГОЛОВІ ПЕРЕЯСЛАВА ВЯЧЕСЛАВОВІ САУЛКУ

16 листопада відбулася чергова сесія міської ради Переяслава. На ній, окрім 21 депутата (до кінця засідання їхня кількість дещо зменшилася), зібралося чимало місцевих активістів. У залі не те що не було вільних місць, поміж рядами довелося виставляти стільці, аби всі могли присісти. Підіймали ті ж питання, що і на мітингу днем раніше, – про передбачення бюджетних коштів лише на ЗСУ, про звітування міської ради щодо вже виділених захисникам раніше грошей та про недовіру міському голові. Про це люди хотіли поговорити передусім із головою Вячеславом Саулком, але його на засіданні не було. На сесії цього дня головувала секретарка ради Лідія Оверчук.

Коли депутати поцікавилися, де, власне, міський голова. Оверчук відповіла, що той поїхав у відрядження до Києва. Цю відповідь у залі сприйняли оплесками, вочевидь, риторичними. Активіст Богдан Тищенко запитав, де заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич (вона мала доповідати із кількох питань порядку денного). Лідія Оверчук сказала, що “Тетяна Олексіївна сьогодні здає екзамени в університеті”.

ВІЙСЬКОВІ ЗАПЛАТИЛИ У ГРОМАДУ БЛИЗЬКО 30 МІЛЬЙОНІВ ПОДАТКІВ

До слова, пізніше на цій сесії начальниця фінансового управління міськради Юлія Жарко звітувалася про виконання бюджету громади за 9 місяців цього року. Тож депутати поцікавилися, скільки коштів надійшло за цей період до бюджету зі сплати ПДФО 137-м батальйоном ТрО та скільки витратили з бюджету на оборону.

“До доходів із військового збору входять доходи від військової частини, яка сплачує податок з грошового забезпечення військових, надходження від поліції, від підрозділів ДСНС, які розміщуються на території міста, державної служби охорони. За 9 місяців із цих напрямків загалом надійшло 42,5 мільйона, від Збройних сил – десь 70 відсотків від цієї суми”, – відповіла Жарко. Тобто сума склала близько 30 мільйонів. На 137-й батальйон же виділили за цей час загалом 8 мільйонів 295 тисяч гривень. Депутат Олександр Пасічник наголосив, що зі всього річного бюджету громади ці 8 мільйонів становлять близько 2,5% і це надто мало.

“СТУПАЄШ НЕ НА БРУКІВКУ, А НА ГРУДИ ВОЇНОВІ”

Волонтерка Інна Марченко додала до виступу Галини Дудар, що наші хлопці воюють не тільки у 137-му батальйоні ТрО, допомогу якому нібито надає міська рада: “Інші хлопці – це не військові? Вони не гинуть? Не захищають нас? Чи знає міська рада, скільки хлопців із нашої громади пішли воювати? Скільки із них зникло? Скільки сімей потрібно підтримати? Чому ми повинні шукати кошти, щоб ремонтувати машини і забезпечувати хлопців? Бо прийшли до міського голови, він руками розвів: “Ми нікому не можемо допомогти, крім нашої тероборони”. Кожна дрібничка може врятувати життя воїна. Дрони потрібні, машини потрібні… Я приїхала зі Сходу, там є такі 3 кілометри, називається “дорога смерті”. Там більше 20 розбитих автомобілів наших хлопців, і це за тиждень. Ви ж розумієте, машина розбита, то значить, і хлопців уже немає.

Ми розмовляли і з хлопцями із 137-го батальйону. В них теж є проблеми із автомобілями. Те, що привезли до штабу, то воно залишається у штабі. Ми офіційних листів від хлопців не просимо, бо тоді воно до них точно не дійде. Якщо ми самі його купимо, передамо із рук у руки, то воно точно буде у хлопців. Якщо ми й далі робитимемо оце все – ставки, клени, бруківки… Йдеш і розумієш, що не на бруківку стаєш, а нашому воїну на груди. Ми самі їх таким чином убиваємо”.

ПИТАННЯ ПРО НЕДОВІРУ МІСЬКОМУ ГОЛОВІ МАЮТЬ ВИНЕСТИ НА ПОЗАЧЕРГОВУ СЕСІЮ

Після цього протягом сесії активісти ще кілька разів закликали депутатів висловити міському голові недовіру. Депутати на це не відреагували. Дехто лише зазначав, що це потрібно робити максимально правильно та законно. А згодом після розгляду питання про звільнення Олександра Якуби з посади старости Гайшинського старостинського округу (жоден депутат не проголосував “за”, детальніше про це читайте на Інформаторі невдовзі) Анатолій Фесенко, перший заступник міського голови, який зараз служить у ЗСУ, сказав таке: “Я очолював штаб цієї людини (Вячеслава Саулка – ред.), вибачаюся перед громадою. Я був одним із першим, хто розчарувався у ньому. У мене є прохання внести до порядку денного питання про оголошення позачергової сесії з одним єдиним питанням – “Недовіра та звільнення від посадових обов’язків особи, яка займає посаду міського голови”.

14 депутатів проголосували “за”, цього вистачило для позитивного рішення. Окремо вони зібрали підписи за проведення позачергової сесії. На ній мають розглянути всі звернення та вимоги громадян. Планують провести у середу, 22 листопада.

ЖОДЕН ДЕПУТАТ МІСЬКРАДИ ПЕРЕЯСЛАВА НЕ ПРОГОЛОСУВАВ ЗА ПРИПИНЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ГАЙШИНСЬКОГО СТАРОСТИ ОЛЕКСАНДРА ЯКУБИ

У порядку денному чергової сесії міської ради Переяслава 16 листопада серед додаткових питань було “Про дострокове припинення повноважень та звільнення старости виконавчого комітету Переяславської міської ради Олександра Якуби Гайшинського старостинського округу Переяславської міської територіальної громади” (це дослівне формулювання питання). Ініціював це звільнення міський голова Вячеслав Саулко, якого на засіданні не було, мовляв, через відрядження. Зате прийшло чимало людей із Гайшина, щоб відстояти свого старосту.

ПИТАННЯ ХОТІЛИ ЗНЯТИ ІЗ РОЗГЛЯДУ, БО НЕ БУЛО ІНІЦІАТОРА ЗВІЛЬНЕННЯ

Секретарка ради Лідія Оверчук, яка головувала на засіданні замість Саулка, запропонувала зняти із розгляду це питання, бо його ініціатор був відсутній на сесії. Депутатка міськради Аліна Римар апелювала, що у проєкті йдеться, що рішення приймається зокрема на підставі службової записки міського голови, тому її просто можна зачитати. “На жаль, у мене службової записки немає і наш юрист сьогодні у відрядженні”, – відповіла Оверчук. Це обурило присутніх людей, із залу почулися вигуки: “Навіщо ви сесію збирали, якщо всі у відрядженнях?”.

Римар поставила ще одне запитання Оверчук: “Яким чином цей проєкт рішення міг виноситися на сесію, якщо до нього невід’ємною частиною є службова записка? Як ви, секретар міської ради, могли допустити до розгляду на сесії та на комісіях це питання?”. Оверчук сказала таке: “Це питання доповідала юрист і вона сьогодні у відрядженні”. Зала знову почала обурюватися: “Це цирк якийсь”, “Вас тут всіх потрібно порозганяти”, “Це балаган, а не сесія”.

“Тоді давайте розглядати питання по Якубі на підставі тих документів, які у нас є у наявності, якщо службової записки міського голови немає, десь поділася”, – наполягла Аліна Римар. Оверчук винесла цю пропозицію на окреме голосування і депутати її підтримали. Також Римар попросила бути співдоповідачем з цього питання.

Зважаючи на викладене, вбачається за необхідне звернути увагу Переяславської міської ради (Виконавчого комітету) на виявлені порушення законодавства для вжиття організаційних заходів задля недопущення таких випадків у майбутньому”.

Зрештою суд постановив “направити цю ухвалу до міської ради для вжиття заходів щодо доведення встановлених в ній обставин до відома депутатів міської ради, старост старостинських округів, що до неї входять, задля усунення виявлених судом порушень та запобігання їх повторенню”. Про вжиті заходи потрібно було повідомити суд у місячний термін. Як наголосила Аліна Римар, з окремою ухвалою депутатів не ознайомлювали.

Під час обговорення питання Олександр Якуба також сказав дещо: “Щодо цих обвинувачень хочу сказати, що вони надумані, висмоктані з пальця та безпідставні. Під час спершу передвиборчої кампанії, виборів, наразі на посаді старости Гайшинського старостинського округу покладені на мене функціональні обов’язки виконував та продовжую виконувати в повному обсязі, при цьому не маючи будь-якого на те фінансування. А найголовніше – я хотів би попросити вибачення у всіх жителів наших навколишніх сіл, жителів Переяслава, адже я один із тих, хто зробив максимум для того, щоб ця людина займала цю посаду (говорить про Вячеслава Саулка – ред.). Як і будь-яка людина, я вчиняю помилки, і це моя найбільша помилка у свідомому дорослому житті. Я був неправий, я помилився, пробачте”.

МЕР ПЕРЕЯСЛАВА ПОСКАРЖИВСЯ НА “БОТІВ” ТА ПРОПЛАЧЕНИХ АКТИВІСТІВ

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко вважає, що його опоненти створили багато ботів у соцмережах та заплатили активістам, аби підігрівати негатив щодо його діяльності. Про це написав 12 листопада на своїй сторінці у Facebook.

“Знаходжуся в ситуації, коли мовчати погано, а говорити не можна. Не можна, бо купка тих, хто створив багато ботів та зібрав проплачених активістів проти мене, підігріває негатив своєю нерозумною та неправдивою писаниною. Я не повинен та не буду звітувати тут, де ллють бруд мої опоненти, та перед тими, хто воліє спотворювати правду. Я звітую перед громадою та надаю всі відповіді офіційно. Як приклад цього, моє останнє відео, де озвучені суми та те, що озвучувати зараз можна. Працюю заради перемоги! Допомагаю нашій армії та роблю це для того, щоб почуватися людиною!”, – написав Вячеслав Саулко.

Також він звернувся до “ботів” та закликав припинити чвари, аби не показувати ворогу вразливі місця: “Нешановні “боти”, а чи знаєте ви, що таке людяність? Ні! Ви поховалися в перші місяці війни, а зараз зʼявилися та виписуєте дурниці і брехню в інтернеті, показуючи свою дурість. У мерзенних дописах та мерзенних звинуваченнях ви забули про війну! Не забувайте, що саме завдяки таким, як ви, війна затягується та продовжується. Ворог бачить наші чвари всередині країни та розуміє, що наша єдність зараз є вразливим місцем. Не закликаю вас, ботів та деяких недалеких активістів, до адекватності, бо у вас її бути вже не може. Ви принижуєте себе, ви принижуєте Україну. А всім розумним людям вкотре хочу наголосити: вірте лише в правду. Ми мусимо розуміти одне одного, бо навіщо нам ще й війни серед своїх, якщо ворог у нас один?”

Зазначимо, що у Переяславі провели вже три мітинги, на яких закликали місцеву владу витрачати гроші на потреби ЗСУ, а не на благоустрій. Вони не були велелюдними. В останню суботу, 11 листопада, було найбільше учасників – близько десяти.

КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ “БАНДИТСЬКОЇ ДОРОГИ” У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗА МАЙЖЕ 8 МІЛЬЙОНІВ ВИКОНАЄ ВЖЕ ЗВИЧНИЙ “ТІРЕЛ ІНДАРСТРІС”

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 3 до 17 листопада оголосили 4 тендери.

Прийом пропозицій – із 6 до 14 листопада. Замовник – виконавчий комітет Переяславської міської ради. 128 тисяч 999 гривень передбачили на придбання геодезичного обладнання. ТОВ “АгроГео” із Києва було єдиним претендентом на перемогу у тендері й взагалі не знижувало максимальної суми. Саме воно має поставити товар до міської ради не пізніше 18 грудня.

Із 6 до 14 листопада. Замовник – відділ освіти Переяславської міської ради. Планували закупити 55 тисяч кубометрів природного газу для опалення із 1 січня до 15 квітня 2024 року таких освітніх закладів: гімназії №3, гімназії №5, Гайшинської гімназії, ЗДО №6 “Малятко” та клубу юних моряків. Проте тендер не відбувся, оскільки не було пропозицій.

Із 8 до 16 листопада. Замовник – відділ освіти Переяславської міської ради. На дидактичні матеріали для навчальних закладів передбачили 300 тисяч гривень. Переможець тендеру мав би поставити їх до 15 грудня. Втім торги не відбулися, бо не було пропозицій.

Із 16 до 24 листопада. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. 30 тисяч кВт*год. електроенергії планують закупити в університеті, щоб забезпечити нею у грудні два основні навчальні корпуси, корпуси в ліцеї Мономаха та четвертій гімназії, третій гуртожиток, гараж та університетський стадіон. Передбачили на це 191 тисячу 500 гривень.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЧАСТИНУ РІЧКИ АЛЬТА МІСЬКА ВЛАДА ХОТІЛА ОФІЦІЙНО НАЗВАТИ СТАВКОМ, ЩОБ ПРОДОВЖИТИ ТАМ РОБОТИ

На засіданні виконкому міськради Переяслава 14 листопада розглянули пакет з двох питань “Про схвалення змін до програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини в Переяславській міській громаді на 2021-2023 рр.” та “Про схвалення змін до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік, що фінансується з міського фонду охорони навколишнього природного середовища”.

За словами начальника відділу капітального будівництва та ЖКГ Олександра Вітківського, відповідно до цих змін, міська рада пропонує внести в програмний перелік один об’єкт, а саме виготовлення паспорта водного об’єкту “ставок №1” між вулицями Богдана Хмельницького та Шкільна площею 2,99 га (це ділянка річки Альта, де міський голова обіцяв зробити набережну). Обійтися це має у 99 тисяч 600 гривень.

Член виконкому Анатолій Фесенко запитав: “А де річка Альта поділася? Це що, ми річку Альту одним голосуванням членів виконкому з карти України прибрати можемо?”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко відповів: “У цьому випадку це розробляється відповідно до екологічних норм і даних, які у нас є, ми зараз говоримо про об’єкти, які розміщуються в межах території громади, для того, щоб визначити, що воно взагалі є: чи це водойма, чи річка, чи потічок? У цьому випадку це для того, щоб проводити всі екологічні заходи для очищення і проведення порядку, тобто є така відповідна процедура”.

Анатолій Фесенко наголосив, що, по-перше, такі рішення не входять до повноважень виконкому, а по-друге, у проєкті рішення вже назвали це ставком, а не річкою.

Головний архітектор Переяслава Петро Пурденко додав: “Цей паспорт погоджуватимуть у Міністерстві водного господарства. У межах річки можуть створюватись відповідні замкнуті водойми площею до 3 га. У цьому випадку назвали ставком, оскільки це штучна водойма, створена з 1988 року, коли робили перший намив земснарядами. У нашому генеральному плані цей об’єкт вказано, як річка Альта. Але паспортом, який затверджується Міністерством водного господарства, такі об’єкти у межах річок можуть позначати як ставки”.

Пурденко пояснив, навіщо взагалі приймати це рішення. За його словами, виготовлення паспорта водного об’єкта дозволить оформити земельну ділянку на КП “Переяславське ВУКГ”, яке матиме повне право здійснювати там будь-які роботи. Додав, що зараз не можуть нічого там робити, оскільки постійно приїжджають екологи і забороняють проводити роботи.

Зрештою рішення не прийняли. 5 із 17 присутніх виконкомівців проголосували проти, 2 – утримались. 10 голосів “за” не вистачило для позитивного результату. Ці питання повинні розглянути й міські депутати. Проте, за даними Інформатора, на наступну сесіїю, яка відбудеться 16 листопада, їх виносити все ж не планують.

У ДІВИЧКАХ КУПУЮТЬ ТРАКТОР, А У СТУДЕНИКАХ – СІТІЛАЙТИ: НА ЩО ВИТРАЧАЮТЬ ГРОШІ СІЛЬСЬКІ ГРОМАДИ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

9 листопада виконавчий комітет Студениківської сільської ради оголосив тендер на встановлення та впровадження системи відеоспостереження у Студениках на вулицях Переяславській та Корзуна, у Строкові на вулиці Центральній, у Соснові на вулиці Центральній, у Козлові на вулиці Польовій, у Переяславському на вулицях Переяславській та Привокзальній. Для цього знадобиться 7 камер та 1 відеореєстратор. Передбачили на це 250 тисяч гривень. Торги триватимуть до 17 листопада. Переможець повинен буде надати послугу до кінця року.

Ще 253 тисячі 183 гривні 80 копійок Студениківський виконавчий комітет планує витратити на встановлення системи пожежної сигналізації, системи керування евакуюванням у приміщенні дитячого садочка у Пристромах. Прийом тендерних пропозицій триватиме із 13 до 21 листопада. Переможець торгів повинен буде надати послугу до кінця року.

Раніше ми повідомляли, що Студениківська сільська рада 25 жовтня придбала 12 сітілайтів за 588 тисяч 120 гривень. Планувала ж витратити на це до 624 тисяч гривень. До 20 грудня їх має поставити ТОВ “ФОРМАТ ГРУПП” із Києва. 14 листопада вона оголосила ще один тендер на придбання двох сітілайтів за щонайбільше 110 тисяч гривень. Прийом пропозицій триватиме до 22 листопада. А переможець повинен буде їх поставити до 20 грудня.

КП “ЖКГ Дівичківської сільської ради” 15 листопада почало тендерну процедуру на придбання трактора Mahindra 9500 з навісним обладнанням (відвал з гідроповоротом) або еквівалента. Передбачило на це 1 мільйон 220 тисяч гривень. Після 23 листопада мають визначити переможця. Він повинен буде поставити техніку у Стовп’яги до 20 грудня.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЧОЛОВІК ВІДМОВИВСЯ ОТРИМУВАТИ ПОВІСТКУ. ДІЛО ДІЙШЛО ДО СУДУ

28 вересня призовник, який за висновком військово-лікарської комісії був визнаний здоровим та придатним до військової служби, без поважної причини, не маючи права на відстрочку від призову, відмовився отримувати повістку. Таким чином від ухилився від призову за статтею 336 ККУ (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період). 8 листопада справу розглянули в суді.

Під час судового засідання стало відомо, що обвинувачений та прокурор 26 жовтня уклали угоду, у якій порушник визнав свою вину повністю. Обставиною, яка пом’якшує покарання, визнали щире каяття. Сторони погодили призначення йому покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки, але на підставі ст. 75 ККУ (Звільнення від відбування покарання з випробуванням) узгодили звільнити його від відбування покарання з іспитовим терміном 1 рік.

Суд визнав, що міра покарання, подана в угоді, з врахуванням особи обвинуваченого, відповідає ступеню тяжкості вчиненого злочину, є необхідною і достатньою для його виправлення, попередження нових злочинів і відповідає принципам справедливості та гуманності, а також відповідає вимогам закону про кримінальну відповідальність.

Засуджений має періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти цей орган про зміну місця проживання, роботи чи навчання.

У ПЕРЕЯСЛАВІ НА ПІШОХІДНОМУ ПЕРЕХОДІ АВТОМОБІЛЬ ЗБИВ 11-РІЧНУ ДІВЧИНКУ

14 листопада близько 16:30 у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького біля Борисоглібської площі сталася ДТП. Автомобіль Mercedes Vito збив 11-річну пішоходку.

За попередніми даними від поліції, водій 1963 р.н. на Mercedes Vito не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку та наїхав на дівчинку, яка переходила дорогу на пішохідному переході. Внаслідок цього вона отримала тілесні ушкодження: закриту черепно-мозкову травму, забій м’яких тканин стегна. Її госпіталізували до Бориспільської лікарні.

У поліції зазначили, що кримінальне провадження не відкривали, оскільки тілесні ушкодження кваліфікуються як легкі.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ДВІ ЖІНКИ ПІШЛИ ПО ГРИБИ ТА ЗАБЛУКАЛИ

11 листопада до поліції надійшло повідомлення від 31-річної жінки про те, що поблизу села Сомкова Долина (Студениківська ТГ) вона залишила автомобіль та пішла з подругою по гриби. Зрештою вони заблукали.

Поліцейський офіцер Студениківської громади Руслан Хоменко одразу прибув на пошуки загублених. Невдовзі до нього приєднався чоловік однієї із розшукуваних. Не минуло й години, як обох жінок із Яготина та їхній автомобіль знайшли. Жертвами злочинів жінки не стали.

Поліцейські нагадали, що на території Київської області діє заборона на відвідування лісів цивільним населенням. “Просимо утриматися від збирання грибів під час воєнного стану. Бережіть себе!” – наголосили правоохоронці.

ЯК ЖИТЕЛІ ПЕРЕЯСЛАВА СТАВЛЯТЬСЯ ДО АКЦІЙ “ГРОШІ НА ЗСУ”?

Із серпня цього року в Україні активно проводять протестні мітинги під назвою “Гроші на ЗСУ”. На них люди вимагають спрямовувати гроші з місцевих бюджетів на допомогу Збройним силам України, а не витрачати на благоустрій. Жителі Переяслава також вже кілька разів влаштовували мітинги. Їх доцільність обговорюють у соціальних мережах. Журналісти Інформатора поцікавилися у переяславців, чи знають вони щось про ці акції та як до них ставляться.

Також ми запитали у своєму Telegram-каналі, чи варто зараз проводити такі мітинги. 83% респондентів відповіли, що вимагати у влади доцільного використання бюджетних грошей необхідно.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОБУВАВ ВАСИЛЬ ШЕЛІГАЦЬКИЙ, УЧЕНЬ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО

14 листопада у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відбулась творча зустріч із Василем Шелігацьким, митцем, учнем відомої художниці світового рівня з Київщини Марії Примаченко. Виставку його картин відкрили тут 9 листопада, проте сам художник зміг приїхати лише сьогодні. Експонуватиметься виставка до 22 листопада. На зустріч прийшло лише близько двадцяти людей. У цей час в нашому регіоні саме тривала повітряна тривога.

Розповів художник про процес створення картини: “Перший шар я малюю гуашшю, а потім вже акриловими фарбами, аби досягнути насиченості кольору. Додаю до фарби клей ПВА. Коли малював у Примаченко, фарби дуже осипалися, то ми розбавляли у воді яєчний жовток, а потім цю суміш додавали у фарби. Малювали ми у неї на ватмані, а зараз я роблю картини на ДВП-плитах і самостійно оформлюю рамку. Зверху покриваю лаком, аби захистити картину від вологи”.

Згадував, як вперше взяв до рук фарби та пензлик: “Колись, коли у нас директор школи був у Гусаках приїжджий, а потім, коли вони з родиною виїжджали, викинули на смітник акварельні фарби у тюбиках і кісточки. Я їх знайшов і так мені на все життя запам’яталося, як у руках тримав фарби натуральні, акварельні і кісточки. У школі в селі я такого ніколи не бачив. Мабуть, із того моменту, як фарби взяв до рук, то і почав малювати”.

Василь Шелігацький зізнався, що художньої освіти не має. Закінчив школу та все життя працював механізатором, машиністом бульдозера. Всі знання про малювання перейняв у Примаченко. Розповів, якою пам’ятає її: “Це звичайна сільська жінка. На ніч вона мене у рідне село Гусаків не відпускала, тому залишався у неї ночувати. Вона сама мала інвалідність, у 9 років їй паралізувало одну ногу, тому носила спеціальний ортопедичний ботинок. Я добре знав її родину. Жили вони бідненько. Була у них хата старенька. Також вона ткала та вишивала рушники, розмальовувала посуд. Дуже не любила кореспондентів”.

На зустрічі він представив альбом із спогадами, вирізками з газет та іншим. Охочі мали змогу переглянути його фото із власного архіву та відзнаки. Також представили листівку, яку написала Василю Шелігацькому Марія Приймаченко. Начальник відділу культури і туризму Переяслава Валентин Шуткевич вручив художнику грамоту та альбом “Заквітчана Україна”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ БУДИНОК ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ ВІДЗНАЧИВ 40-РІЧЧЯ БЛАГОДІЙНИМИ КОНЦЕРТОМ ТА ВИСТАВКОЮ

16 листопада у Переяславі провели благодійний концерт “Квітуй на славу України, талантів молодих перлина!” з нагоди 40-річчя будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді. Також представили виставку-продаж робіт вихованців гуртків декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва. Зароблені кошти спрямують на підтримку воїнів-земляків у ЗСУ. На це дійство прийшло близько 100 людей.

На початку присутні переглянули фото із архіву Переяславського БХТДЮМ. Вихованка гуртка “Міська рада дітей Переяслава”, учасниця всеукраїнського конкурсу “За нашу свободу” Марта Степанковська презентувала власний вірш “Діти війни ХХІ століття”. Ведучі нагадали, що війна й надалі забирає захисників, серед яких – колишній вихованець закладу Валерій Сахно та ще 85 земляків із Переяславщини. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

Заступниця міського голови Переяслава Оксана Степаненко та секретарка міської ради Лідія Оверчук вручили вітальну грамоту директорці будинку художньої творчості Ніні Товкун. Після цього присутні зіграли в гру “Знайомі незнайомці”, у якій на слайдах були представлені старі фото викладачів закладу, а гості мали відгадати, хто зображений на світлині.

Педагоги та працівники закладу влаштували “патріот-дефіле” у вишиванках. На концерті виступили акробатично-хореографічна студія “Фантазія”, студія сучасного танцю “Шоколад”, вихованці студії бального танцю “Dance Life”, вокальна студія “Акорд” та інші.

Вихованці БХТ за цей рік підготували 80 творчих робіт, презентувавши їх у 18 обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Лише за останні 10 років діяльності гуртківці взяли участь у понад 400 міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсах. Підготували 2 тисячі 495 творчих робіт, які здобули 897 перемог. Педагоги БХТ презентували свої надбання у 96 фахових конкурсах, здобувши більше 50 перемог.

Серед найвагоміших досягнень – перше місце у всеукраїнському конкурсі-огляді соціально-педагогічних виховних систем позашкільних навчальних закладів України, звання “Флагман позашкільної освіти України” відкритого рейтингу якості позашкільної освіти “Золота кагорта позашкільників”, перше місце та золотий сертифікат всеукраїнського конкурсу по рейтингу навчальних закладів по роботі з обдарованими дітьми “Школа джерело талантів”.

СПОРТСМЕНИ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ ПОСІЛИ ПРИЗОВІ МІСЦЯ НА ГИРЬОВОМУ ТУРНІРІ ПАМ’ЯТІ ЗАГИБЛИХ ГЕРОЇВ

16 листопада у Борисполі відбувся відкритий турнір з гирьового спорту пам’яті загиблих героїв. У ньому взяли участь команди з Полтавщини, Дніпропетровщини, Білогородки, Києва та Борисполя. Також до змагань долучилися й спортсмени Дівичківської громади.

Виконували вправу “Класичний ривок”. Дозволено змінювати руку один раз.

Гирьовики з Переяславщини посіли такі місця:

  • 2 місце – Станіслав Черняк (11 років), вага гирі 8 кг (232 підйоми);
  • 3 місце – Юрій Черняк (13 років), вага гирі 12 кг (222 підйоми);
  • 3 місце – Алла Яковченко, вага гирі 16 кг (117 підйомів).

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про мирний мітинг, ДТП та суд над Слюсарем. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору