ЖИТТЯ

У Переяславі частину річки Альта міська влада хотіла офіційно назвати ставком, щоб продовжити там роботи

На виконкомі обговорювали питання створення паспорта водного об’єкта Альти. Навіщо він потрібний та чому питання “не пройшло”?

На засіданні виконкому міськради Переяслава 14 листопада розглянули пакет з двох питань “Про схвалення змін до програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини в Переяславській міській громаді на 2021-2023 рр.” та “Про схвалення змін до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік, що фінансується з міського фонду охорони навколишнього природного середовища”. Про це повідомляє Інформатор.

За словами начальника відділу капітального будівництва та ЖКГ Олександра Вітківського, відповідно до цих змін, міська рада пропонує внести в програмний перелік один об’єкт, а саме виготовлення паспорта водного об’єкту “ставок №1” між вулицями Богдана Хмельницького та Шкільна площею 2,99 га (це ділянка річки Альта, де міський голова обіцяв зробити набережну). Обійтися це має у 99 тисяч 600 гривень.

Член виконкому Анатолій Фесенко запитав: “А де річка Альта поділася? Це що, ми річку Альту одним голосуванням членів виконкому з карти України прибрати можемо?”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко відповів: “У цьому випадку це розробляється відповідно до екологічних норм і даних, які у нас є, ми зараз говоримо про об’єкти, які розміщуються в межах території громади, для того, щоб визначити, що воно взагалі є: чи це водойма, чи річка, чи потічок? У цьому випадку це для того, щоб проводити всі екологічні заходи для очищення і проведення порядку, тобто є така відповідна процедура”.

Анатолій Фесенко наголосив, що, по-перше, такі рішення не входять до повноважень виконкому, а по-друге, у проєкті рішення вже назвали це ставком, а не річкою.

Головний архітектор Переяслава Петро Пурденко додав: “Цей паспорт погоджуватимуть у Міністерстві водного господарства. У межах річки можуть створюватись відповідні замкнуті водойми площею до 3 га. У цьому випадку назвали ставком, оскільки це штучна водойма, створена з 1988 року, коли робили перший намив земснарядами. У нашому генеральному плані цей об’єкт вказано, як річка Альта. Але паспортом, який затверджується Міністерством водного господарства, такі об’єкти у межах річок можуть позначати як ставки”.

Пурденко пояснив, навіщо взагалі приймати це рішення. За його словами, виготовлення паспорта водного об’єкта дозволить оформити земельну ділянку на КП “Переяславське ВУКГ”, яке матиме повне право здійснювати там будь-які роботи. Додав, що зараз не можуть нічого там робити, оскільки постійно приїжджають екологи і забороняють проводити роботи.

Зрештою рішення не прийняли. 5 із 17 присутніх виконкомівців проголосували проти, 2 – утримались. 10 голосів “за” не вистачило для позитивного результату. Ці питання повинні розглянути й міські депутати. Проте, за даними Інформатора, на наступну сесіїю, яка відбудеться 16 листопада, їх виносити все ж не планують.

Нагадуємо, що у березні Вячеслав Саулко обіцяв, що цього року проведуть великий обсяг робіт з очищення берега Альти, планували прокласти бруківку, зробити насадження і таке інше. Повний коментар – за посиланням.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору