ЖИТТЯ

“Було щастям – помалювати її фарбами, такими кольоровими та насиченими”: у Переяславі побував Василь Шелігацький, учень Марії Примаченко

У Переяславі провели творчу зустріч із художником Василем Шелігацьким. Про що він розповів?

14 листопада у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відбулась творча зустріч із Василем Шелігацьким, митцем, учнем відомої художниці світового рівня з Київщини Марії Примаченко. Виставку його картин відкрили тут 9 листопада, проте сам художник зміг приїхати лише сьогодні. Експонуватиметься виставка до 22 листопада. На зустріч прийшло лише близько двадцяти людей. У цей час в нашому регіоні саме тривала повітряна тривога. Про це повідомляє Інформатор.

Василь Шелігацький – житель села Розважів Іванківської ТГ на Вишгородщині, працює у єдиному жанрі та стилі – “наївне мистецтво”. Навчався мистецтву декоративного розпису у народної художниці України Марії Примаченко. На творчій зустріч він детальніше розповів про власні картини, особливу увагу приділив саме тим, що намалював на початку повномасштабного вторгнення, перебуваючи в окупації. Таким чином зародилися картини “8 березня”, “Материнські сльози”, “Хижак” та “Дикий звірюга”, що символізують ворога. Позитивними з цієї серії є картини “Салют перемоги” та “Сонце”.

Розповів художник і про процес створення картини: “Перший шар я малюю гуашшю, а потім вже акриловими фарбами, аби досягнути насиченості кольору. Додаю до фарби клей ПВА. Коли малював у Примаченко, фарби дуже осипалися, то ми розбавляли у воді яєчний жовток, а потім цю суміш додавали у фарби. Малювали ми у неї на ватмані, а зараз я роблю картини на ДВП-плитах і самостійно оформлюю рамку. Зверху покриваю лаком, аби захистити картину від вологи”.

Згадував, як вперше взяв до рук фарби та пензлик: “Колись, коли у нас директор школи був у Гусаках приїжджий, а потім, коли вони з родиною виїжджали, викинули на смітник акварельні фарби у тюбиках і кісточки. Я їх знайшов і так мені на все життя запам’яталося, як у руках тримав фарби натуральні, акварельні і кісточки. У школі в селі я такого ніколи не бачив. Мабуть, із того моменту, як фарби взяв до рук, то і почав малювати”.

Із Марією Примаченко художник познайомився у 1964 році, коли йому було 12, а їй – 55. До неї він вперше завітав на екскурсію, коли навчався у четвертому класі: “Вона почала нам свої роботи показувати і я її запитав, чи мені можна до неї приходити на навчання, вона відповіла: “Будь-ласка”. І з тих пір, я ходив пішки 10 кілометрів із рідного села Гусаки до села Болотня, де вона проживала. І от вона потихеньку почала мене вчити. Головним завданням було саме придумати композицію, а не змальовувати. Малював я тоді гуашшю і було таким щастям помалювати саме її фарбами, вони такі кольорові та насичені були”, – згадує художник.

Василь Шелігацький зізнався, що художньої освіти не має. Закінчив школу та все життя працював механізатором, машиністом бульдозера. Всі знання про малювання перейняв у Примаченко. Розповів, якою пам’ятає її: “Це звичайна сільська жінка. На ніч вона мене у рідне село Гусаків не відпускала, тому залишався у неї ночувати. Вона сама мала інвалідність, у 9 років їй паралізувало одну ногу, тому носила спеціальний ортопедичний ботинок. Я добре знав її родину. Жили вони бідненько. Була у них хата старенька. Також вона ткала та вишивала рушники, розмальовувала посуд. Дуже не любила кореспондентів”.

На зустрічі він представив альбом із спогадами, вирізками з газет та іншим. Охочі мали змогу переглянути його фото із власного архіву та відзнаки. Також представили листівку, яку написала Василю Шелігацькому Марія Приймаченко. Начальник відділу культури і туризму Переяслава Валентин Шуткевич вручив художнику грамоту та альбом “Заквітчана Україна”.

На творчій зустрічі зібралось близько двадцяти людей

Художник представив фото з власного архіву, зокрема його робіт та оселі

Охочі мали змогу переглянути альбом спогадів

Начальник відділу культури і туризму Переяслава Валентин Шуткевич передав художнику грамоту та альбом “Заквітчана Україна”

Листівка від Марії Примаченко

На завершення заходу зробили спільне фото

На творчій зустрічі художник розповів слухачам про власні картини

Василь Шелігацький розповідав про життя та творчість

Ці картини намальовані в окупації

Нагадаємо, що 10 листопада до Переяслава приїздив громадсько-політичний діяч Олег Симороз. Про що він розповідав, читайте за посиланням.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору