ЖИТТЯ

У Переяславі відкрили виставку Василя Шелігацького: він – учень Марії Примаченко

У Переяславі відкрили виставку Василя Шелігацького. Він – учень художниці Марії Примаченко.

9 листопада у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку “На радість людям” Василя Шелігацького, учня відомої художниці світового рівня з Київщини Марії Примаченко. Експонуватиметься вона до 22 листопада. На відкриття завітали чимало поціновувачів мистецтва. Проте сам художник не приїхав. Про це повідомляє Інформатор.

Василь Шелігацький – художник з Київщини, працює у єдиному жанрі та стилі – “наївне мистецтво”. Навчався мистецтву декоративного розпису у народної художниці України Марії Примаченко.

На виставці представили 28 картин. Експозиція складається з п’яти тематичних блоків: “Тема війни”, “Тварини”, “Птахи”, “Квіти”, “Пісні”. На роботах прослідковується і українська тематика та символи – калина, рушники, жовто-блакитні стрічки, – а також сільські мотиви. Деякі ж витвори мають цікаві та незвичні назви: “Вісловух”, “Загогуль”, “Чорнобильське чудо”, “Звірозуб”, “Пан Коцький” – на них зображені різні істоти. Картини “Звірюга” та “Хижак” автор написав 24 лютого 2022 року.

З початком повномасштабної війни Василь Шелігацький був в окупації, проте не припиняв творити, але роботи вже зображував на темному фоні. Вони помітно відрізняються кольоровою гаммою та тематикою від притаманних автору веселих мотивів.

На виставці представили 28 картин

Експозиція складається з п’яти тематичних блоків: “Тема війни”, “Тварини”, “Птахи”, “Квіти”, “Пісні”

Художник творить у жанрі “наївне мистецтво”

На роботах можна прослідкувати і українську тематику та символи

Перебуваючи в окупації, художник не переставав створювати нові картини

Виставка Василя Шелігацького, учня художниці Марії Примаченко

Експонуватиметься виставка до 22 листопада

Нагадаємо, що картина 11-річної Єви Руденко із Переяслава експонувалася в Італії та прикрасила афішу виставки. Про творчість та мрії вона розповіла Інформатору.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору