ЖИТТЯ

Найкраще місце Переяславщини: центральна площа, базар чи музей “Заповіту” – що оберете?

Яке найкраще місце Переяславщини? Визначать читачі Інформатора.

Цілий рік на сайті Інформатора щотижня виходили матеріали рубрики “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі Переяслава та сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району розповідали про місця, які їм подобаються найбільше. Загалом за цей час 53 людини згадали про 36 своїх улюблених місць. Про 10 локацій йшлося у кількох матеріалах, бо їх вподобав не один опитаний, а про 26 – розповідали по одному разу.

Тож тепер ми вирішили підбити невеличкі підсумки й разом визначити найкраще місце Переяславщини. Зробимо це за допомогою кількох голосувань у Telegram-каналі Інформатора. Буде кілька етапів:

  • Спочатку із 26 місць, які згадали по одному разу, визначимо п’ятірку найпопулярніших. Для цього проведемо 5 голосувань, у яких братимуть участь по 5 (в одному 6) локацій.
  • Потім ці 5 місць приєднаються до десятки тих, що згадувалися по кілька разів. Цю 15-ку ми розділимо на три п’ятірки для голосування і визначимо трійку суперфіналістів.
  • Найкраще місце Переяславщини визначиться у підсумковому голосуванні серед трьох претендентів.

У першому голосуванні перемогу здобув “Любокрай” (238 голосів), у другому – Стовп’язький ліс (141), у третьому – лісова дорога біля Дніпра (214), а у четвертому – місток через Альту біля стадіону (164).

Сьогодні презентуємо останню шістку місць Переяславщини, які згадували по одному разу.

Центральна площа Переяслава

Як дістатися? Від автостанції курсує багато автобусів у напрямку центральної площі. Вам потрібна зупинка “Парк Шевченка”.

Студентка переяславського університету Марія Грудевич розповіла про це місце таке: “Особлива ця площа передусім своєю великою історією. Переяслав насичений сильними подіями, хоча з 1961 року тут стояв пам’ятник, що символізував неприпустиме – ”Переяславську раду” 1654 року. Символічно, що саме перед повномасштабним вторгненням, 22 лютого, на громадських слуханнях проголосували за його знесення, а 7 липня 2022 року його прибрали. Також це місце особливе тим, що тут відпочиває досить багато людей: підлітки виконують трюки на велосипедах, сім’ї гуляють з дітьми, друзі збираються компаніями. В центрі міста є заклади, де можна смачно перекусити”.

Ліс “Підгайки”

Як дістатися? Вулицею Кравченка або Новоселицькою до поля, там варто перейти через місток, пройти трішки і вже починаються “Підгайки” – листяний ліс, який змінюється хвойним. Якщо їхати автівкою, то перед містком, що у Трубайлівці, треба повернути праворуч. Або ж можна доїхати до мосту 35-м автобусом.

Переяславка, психологиня-художниця, членкиня спілки “Мистецтво життя” Людмила Башук зазначила: “Мені дуже подобається мальовнича природа, яка оточує це місце. Там різна красива рослинність, відкриваються захопливі краєвиди. Коли прогулюєшся, то здається ніби один ліс переходить в інший. Мені як художниці важливо відчувати цю атмосферу, так я черпаю натхнення”.

Недільний базар у Переяславі

Як дістатися? Щонеділі базар у Переяславі простягається вулицею Шкільною від автостанції до ліцею-інтернату “Патріот”.

Житель села Студеники (Студениківська ТГ) Ярослав Козелецький розказав таке: “Скільки себе пам’ятаю, знаю про переяславський базар. Смачна їжа на будь-який смак: піта, “дідове” морозиво, хот-доги із підпареною булочкою та сосискою із мобільних лоточків. Ще ось та тітка, яка ходить базаром і кричить: “Чай, кофє-є-є-є”. Не знаю, чи зараз є ті хот-доги і та тітка. Ми сім’єю переважно їздили туди по одяг, хоча в дитинстві це мене й не дуже цікавило. Мене цікавили спочатку катриджи до ігрових приставок, а потім вже й диски з іграми до комп’ютера. Мені їх купували як невеличку винагороду за те, що я терпляче приміряв речі, стоячи на картонках. А ще мені подобалося скуплятися до школи, вибирати щоденники, зошити. Також базар – це спілкування, там зустрічалися люди зі всього району. Батьки на тривалий час зупинялися, щоб з кимось поговорити”.

Кафе-пекарня “BULKA”

Як дістатися? Кафе-пекарня “BULKA” розміщується у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького, 50, біля Борисоглібської площі.

Жителька села Циблі (Циблівська ТГ) Яна Бойко розповіла таке: “Для себе я вбачаю особливість саме у затишному інтерʼєрі. Таке, як кажуть по-сучасному, “інстаграмне” місце не може не приваблювати. Схоже, на увесь Переяслав саме такий заклад – перший. У нас із коханим є традиція кожного ранку четверга пити каву з корицею для притягування фінансів. Вперше про таку афірмацію ми почули в TikTok і нас це дуже потішило. Тому ми вирішили, що робити це потрібно саме в “Булці”. Адже думка про те, що після випитої чашки кави твій гаманець поповниться, а ще й при цьому ти зможеш дуже смачно поснідати в такому стильному місці, дуже надихає”.

“Вальок” у Переяславі

Як дістатися? Дістатись туди можна вулицею Григорія Сковороди, якщо дійти до її кінця.

Психологиня у Переяславській гімназії №2 Анастасія Бурчик розповіла про це місце таке: “Наше місто багате на цікаві місця, красиву архітектуру та чарівну природу. Маю багато улюблених місць, але у цьому природа майже незаймана. Дає можливість відволіктись від різних справ та турбот. Отримати новий заряд енергії. Луг з обох боків річки Трубіж чудовий у будь-яку пору року. Там можна гуляти годинами, шукаючи єднання з природою та насолоджуючись її красою. Лісочок хоч і невеликий, але аромат справжнього могутнього лісу там завжди можна відчути”.

Музей “Заповіту” Тараса Шевченка

Як дістатися? Розміщується він на вулиці Шевченка, 8 у Переяславі.

Переяславка, волонтерка молодіжного центру “Зустріч” Наталія Шульга зазначила: “Я завжди пишалась тим, що народилась і виросла в місті з неймовірною історією. А написання “Заповіту” найвідомішого письменника України саме у Переяславі пробирало мене до мурах. Кожен школяр вчив напам’ять рядки: “Щоб лани широкополі і Дніпро, і кручі було видно, було чути, як реве ревучий”. Пам’ятаю, як на першому курсі університету для нас організували екскурсію саме в цей музей. І тоді я зрозуміла, що кожного разу відкриваю для себе щось нове, навіть приходячи 20 чи 50 раз, і так з усім у житті”.

Нагадаємо, що 6 листопада у Переяславі з програмою “Дух України” виступив скрипаль Кирило Стеценко. Як це було, дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору