ЖИТТЯ

Улюблені місця Переяславщини: недільний базар повертає у дитинство

Жителі Переяславщини розповідають про свої улюблені місця. Що радить відвідати Ярослав Козелецький?

Інформатор продовжує рубрику “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі міста та сіл колишнього району розповідають про місця, які їм подобаються найбільше. Цього разу своїм улюбленим місцем поділився житель села Студеники (Студениківська ТГ) Ярослав Козелецький. Він розповів, як любив у дитинстві бувати на недільному базарі у Переяславі.

Як дістатися? Щонеділі базар у Переяславі простягається вулицею Шкільною від автостанції до ліцею-інтернату “Патріот”.

Коли відкрив це місце? Скільки себе пам’ятаю, знаю про переяславський базар.

Чим це місце особливе? Та всім! Смачна їжа на будь-який смак: піта, “дідове” морозиво, хот-доги із підпареною булочкою та сосискою із мобільних лоточків. Ще ось та тітка, яка ходить базаром і кричить: “Чай, кофє-є-є-є”. Не знаю, чи зараз є ті хот-доги і та тітка. Ми сім’єю переважно їздили туди по одяг, хоча в дитинстві це мене й не дуже цікавило. Мене цікавили спочатку катриджи до ігрових приставок, а потім вже й диски з іграми до комп’ютера. Мені їх купували як невеличку винагороду за те, що я терпляче приміряв речі, стоячи на картонках. А ще мені подобалося скуплятися до школи, вибирати щоденники, зошити. Також базар – це спілкування, там зустрічалися люди зі всього району. Батьки на тривалий час зупинялися, щоб з кимось поговорити.

Зараз я вже не маю до базару тих відчуттів. Все змінюється, і базар вже не той. Тоді для мене поїздка на базар – це був такий вид розваги. Зараз є й цікавіші варіанти провести дозвілля.

Особлива згадка. Коли був класі у третьому, то загубився на базарі. Покрутився-покрутився: “Де мамка?”. Думаю: “Ну піду до машини, я ж пам’ятаю, де вона”. Прийшов, там був батько. Питає: “А де мама?”, кажу: “Не знаю, я загубився” – “Ну давай її чекати”. Тоді він побачив, що повертається мама, й сказав мені заховатися. Коли вона підійшла до машини, то рознервувалася, що мене ніде немає. А він каже мені: “Вилазь”. Тоді вона так розізлилася на нас.

Ще кілька рекомендацій. У Циблях (Циблівська ТГ) за стадіоном у яблуневому садку в гарну погоду можна випити горілочки з гарними людьми та закусити яблучками. Зрозуміло, що варто побувати у музеї просто неба у Переяславі. А також – з’їздити на Івана Купала у Соснову (Студениківська ТГ). Там відчувався справжній дух села і з хорошого боку, і з поганого. Зараз таких масштабних гулянь там не проводять.

Нагадаємо, що минулого тижня в цій рубриці Вікторія Цьома розповіла про урочище Діброва. Матеріал читайте тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору