ВЛАДА

Активісти закликали депутатів висловити недовіру міському голові Переяслава Вячеславові Саулку

Поки міський голова “був у відрядженні”, активісти закликали депутатів висловити йому недовіру. Для цього зберуть позачергову сесію.

16 листопада відбулася чергова сесія міської ради Переяслава. На ній, окрім 21 депутата (до кінця засідання їхня кількість дещо зменшилася), зібралося чимало місцевих активістів. У залі не те що не було вільних місць, поміж рядами довелося виставляти стільці, аби всі могли присісти. Підіймали ті ж питання, що і на мітингу днем раніше, – про передбачення бюджетних коштів лише на ЗСУ, про звітування міської ради щодо вже виділених захисникам раніше грошей та про недовіру міському голові. Про це люди хотіли поговорити передусім із головою Вячеславом Саулком, але його на засіданні не було. На сесії цього дня головувала секретарка ради Лідія Оверчук, повідомляє Інформатор з місця події.

Коли депутати поцікавилися, де, власне, міський голова. Оверчук відповіла, що той поїхав у відрядження до Києва. Цю відповідь у залі сприйняли оплесками, вочевидь, риторичними. Активіст Богдан Тищенко запитав, де заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич (вона мала доповідати із кількох питань порядку денного). Лідія Оверчук сказала, що “Тетяна Олексіївна сьогодні здає екзамени в університеті”.

Сесійна зала була заповненою

“Прийшов до влади, то давай конкретні відповіді”

Все ж присутнім дали можливість висловитися на початку сесії. Галина Дудар, одна із організаторок мітингів “Гроші на ЗСУ” в Переяславі, сказала таке: “У мене в сім’ї четверо військових, двоє із них зараз вигрібають наслідки війни від нашої бездіяльності. Прямо зараз служать двоє. Це щоб було зрозуміло, чому в мене така позиція щодо допомоги ЗСУ. Які у нас питання? Не зважаючи на заборону президента, у Переяславі продовжуються капітальні ремонти, будівництва якісь і за це все ви голосуєте. Ви підтримуєте його замість того, щоб надавати допомогу. Вчора ми зверталися із проханням сказати конкретно, куди надходили кошти, щоб ми перевірили, отримували ту допомогу військові чи ні. Не було відповіді. Яка підтримка надається родинам, чиї чоловіки, батьки, жінки служать? Ніякої. Ставили ці запитання – тиша, нічого вибити не можна. Ви тут сидите, скільки вас тут є (звертається до депутатів – ред.), а він що хоче, те і робить. Чому мер приховує премії? З якого дива начальник ВУКГ має 100 тисяч премії? Це в той час, коли в дітей на війні немає ні аптечок, ніде нічого. У кого не служать, той не розуміє, що там робиться. Завтра буряти прийдуть до вас і побачите, що то таке. Нащо ми вас вибирали? Щоб ви підтримували Саулка, садили сакури? Нам сакури зараз треба?

Чому немає роботи, не залучається ніякий бізнес? Де у нас з’явилися нові робочі місця? Що ми робимо? Пивнушки побудували та дороги будуємо. Чому міський голова під час військової агресії не відмовився від своєї премії у 200 відсотків, будучи небідним чоловіком? Скільки хлопців та дівчат із нашої громади зараз служать? Яку суму податків отримала громада від ЗСУ? Хто мені дасть цю інформацію? Нічого ми вчора не почули від міського голови. Прийшов до влади, то давай конкретні відповіді. Якщо не звітуватиметься, то ми ще вчора зібрали 50 підписів про недовіру йому, передали до загального відділу міськради. Нехай складає повноваження і йде гуляє”.

Галина Дудар нагадала про головні вимоги мітингувальників:

  • Припинити витрачати бюджетні кошти (за винятком життєдіяльності міста).
  • Спрямувати всі вивільнені кошти для потреб ЗСУ.
  • Звітувати про витрачені кошти кожного місяця.
  • У разі невиконання вимог громади, висловити міському голові недовіру.

Першою з-поміж активістів виступила Галина Дудар

Військові заплатили у громаду близько 30 мільйонів податків

До слова, пізніше на цій сесії начальниця фінансового управління міськради Юлія Жарко звітувалася про виконання бюджету громади за 9 місяців цього року. Тож депутати поцікавилися, скільки коштів надійшло за цей період до бюджету зі сплати ПДФО 137-м батальйоном ТрО та скільки витратили з бюджету на оборону.

“До доходів із військового збору входять доходи від військової частини, яка сплачує податок з грошового забезпечення військових, надходження від поліції, від підрозділів ДСНС, які розміщуються на території міста, державної служби охорони. За 9 місяців із цих напрямків загалом надійшло 42,5 мільйона, від Збройних сил – десь 70 відсотків від цієї суми”, – відповіла Жарко. Тобто сума склала близько 30 мільйонів. На 137-й батальйон же виділили за цей час загалом 8 мільйонів 295 тисяч гривень. Депутат Олександр Пасічник наголосив, що зі всього річного бюджету громади ці 8 мільйонів становлять близько 2,5% і це надто мало.

Юлія Жарко розповіла, скільки податків заплатили військові

“Ступаєш не на бруківку, а на груди воїнові”

Волонтерка Інна Марченко додала до виступу Галини Дудар, що наші хлопці воюють не тільки у 137-му батальйоні ТрО, допомогу якому нібито надає міська рада: “Інші хлопці – це не військові? Вони не гинуть? Не захищають нас? Чи знає міська рада, скільки хлопців із нашої громади пішли воювати? Скільки із них зникло? Скільки сімей потрібно підтримати? Чому ми повинні шукати кошти, щоб ремонтувати машини і забезпечувати хлопців? Бо прийшли до міського голови, він руками розвів: “Ми нікому не можемо допомогти, крім нашої тероборони”. Кожна дрібничка може врятувати життя воїна. Дрони потрібні, машини потрібні… Я приїхала зі Сходу, там є такі 3 кілометри, називається “дорога смерті”. Там більше 20 розбитих автомобілів наших хлопців, і це за тиждень. Ви ж розумієте, машина розбита, то значить, і хлопців уже немає.

Ми розмовляли і з хлопцями із 137-го батальйону. В них теж є проблеми із автомобілями. Те, що привезли до штабу, то воно залишається у штабі. Ми офіційних листів від хлопців не просимо, бо тоді воно до них точно не дійде. Якщо ми самі його купимо, передамо із рук у руки, то воно точно буде у хлопців. Якщо ми й далі робитимемо оце все – ставки, клени, бруківки… Йдеш і розумієш, що не на бруківку стаєш, а нашому воїну на груди. Ми самі їх таким чином убиваємо”.

Волонтерка Інна Марченко сказала, що далеко не вся допомога доходить до військових

Активіст Богдан Тищенко також поставив низку запитань владі: “Чому не проводять онлайн-трансляції сесій або вибірково транслюється? Чому люди мають записуватись на сесію? Чому немає безбар’єрного доступу до міської ради? Яким чином депутати, які працюють у комунальних підприємствах, голосують за бюджетні питання? Чи не є це конфліктом інтересів? Чому Петро Ярмоленко та Олександр Вітківський залишаються на посадах керівників відділів, коли поліція вручила їм підозри? Що саме та за якою ціною було закуплено на ЗСУ на цей момент? Вимагаємо від голови та депутатів публічного обговорення бюджету перед його ухваленням. Скільки дронів, форми, турнікетів та іншого можна було б купити за здертий старий асфальт? Вам зараз бруківка була потрібна? Чому депутати за квотою ОПЗЖ дотепер тут, на посадах? Хто запитав у громади, чи хоче вона ставок замість річки? Хіба ми не бачимо, що розчищається майданчик під комерційну забудову? Чому жоден із депутатів не заступився за нас, чому жоден не прийшов на наш мітинг? Чому депутати дотепер не проголосували за аудит? Є два виходи: або депутати голосують зараз за недовіру, або ми підозрою через суд його виносимо звідси”.

Богдан Тищенко закликав висловити міському голові недовіру

Питання про недовіру міському голові мають винести на позачергову сесію

Після цього протягом сесії активісти ще кілька разів закликали депутатів висловити міському голові недовіру. Депутати на це не відреагували. Дехто лише зазначав, що це потрібно робити максимально правильно та законно. А згодом після розгляду питання про звільнення Олександра Якуби з посади старости Гайшинського старостинського округу (жоден депутат не проголосував “за”, детальніше про це читайте на Інформаторі невдовзі) Анатолій Фесенко, перший заступник міського голови, який зараз служить у ЗСУ, сказав таке: “Я очолював штаб цієї людини (Вячеслава Саулка – ред.), вибачаюся перед громадою. Я був одним із першим, хто розчарувався у ньому. У мене є прохання внести до порядку денного питання про оголошення позачергової сесії з одним єдиним питанням – “Недовіра та звільнення від посадових обов’язків особи, яка займає посаду міського голови”.

14 депутатів проголосували “за”, цього вистачило для позитивного рішення. Окремо вони зібрали підписи за проведення позачергової сесії. На ній мають розглянути всі звернення та вимоги громадян. Планують провести у середу, 22 листопада.

Анатолій Фесенко попросив депутатів зібрати позачергову сесію

Аудит буде

Одне із питань, яке турбувало активістів, – проведення аудиту – все ж зрушило з місця. Депутатка Аліна Римар вже вдруге ініціювала проведення фінансового аудиту виконавчих органів Переяславської міської ради. “Думаю, сьогодні ви всі побачили, що справді є соціальний запит. Це питання є актуальним. Не бачу жодних перешкод, щоб ми підтримали цей проєкт рішення”, – сказала вона. “За” проголосували 15 депутатів, чого вистачило для позитивного рішення.

Фінансовій аудиторській перевірці підлягатимуть виконавчий комітет Переяславської міської ради, відділ капітального будівництва та житлово-комунального господарства, відділ культури і туризму, відділ освіти, управління соціального захисту населення, КП “Переяславський міський ринок”, КП “Переяславське виробниче управління комунального господарства”, КП “УК виробниче управління житлово-комунального господарства” за період їхньої діяльності із 1 січня 2018 року до 1 листопада 2023-го.

Також Аліна Римар ініціювала питання “Про звернення до Міністерства фінансів України щодо роз’яснення окремих положень бюджетного законодавства України”. Згідно з ним, нашій громаді мають пояснити, чи існує “механізм виділення коштів безпосередньо та прямо з міського бюджету на підтримку Збройних сил України та територіальної оборони, зокрема шляхом закупівлі та передачі міською радою необхідного обладнання та спеціальних засобів за запитами військових частин або батальйонів”. Цей проєкт рішення депутати теж підтримали 15 голосами.

Аліна Римар ініціювала проведення аудиту

Нагадаємо, що на попередній сесії посаду Тетяни Гич перейменували. Як це пояснили, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору