ВЛАДА

У Переяславі провели наймасованіший та найемоційніший мітинг “Гроші на ЗСУ”: репортаж з місця події

У Переяславі жителі вийшли на наймасованіший за останній час мітинг. Що вимагали від міського голови Вячеслава Саулка?

15 листопада о 9-й ранку біля будівлі міської ради Переяслава близько 30 місцевих жителів, зокрема кілька військовослужбовців, зібралися з плакатами на мітинг. Вони вимагали отримати чіткі відповіді та звітність від міського голови Вячеслава Саулка щодо допомоги військовим. Подібні зібрання у місті проводять не вперше, проте бажаних результатів від влади учасники поки не досягли. Інформатор також побував на місці подій та розповідає, як це було.

Після зборів жителів громади щодо підвищення тарифів на воду група активістів створили у Viber спільноту, учасники якої скооперувалися та прийшли на цей мітинг. На початку зібрання одна із організаторок Галина Дудар зазначила, що ціль мітингу “не прогнати міського голову, а дізнатись від нього звітність: куди, кому та скільки спрямовували грошей з міського бюджету на підтримку ЗСУ”.

Зокрема, у запиті, який створили представники ініціативної групи, були такі запитання до міського голови:

  1. Просимо відзвітувати за витраченні кошти для ЗСУ (із зазначенням дати, отримувача, суми).
  2. Чому 137-ма бригада, якою ви опікуєтеся, купує все спорядження за власний кошт?
  3. Чому, не дивлячись на розпорядження президента, в місті продовжуються ремонтно-будівельні роботи та роботи з благоустрою?
  4. Яку суму отримало місто у вигляді податків ЗСУ (за час війни)?

ВИМОГИ

  • Припинити витрачати кошти (за виключенням життєдіяльності міста).
  • Спрямувати всі вивільнені кошти для потреб ЗСУ.
  • Звітність витрачених коштів кожного поточного місяця.

У разі не виконання запиту та вимог громада вимагає скласти повноваження мера Переяслава.

О 9:10 перед будівлею міської ради, вигукуючи фразу “Гроші для ЗСУ”, люди вишикувались із плакатами з такими написами: “Ремонти – ні, сакури – ні, все для ЗСУ”, “В першу чергу ЗСУ”, “Саулко брехун”, “Нам важливі живі герої, не тротуари”, “Дрони для ЗСУ”, “Ні – дороги, так – зброя”. Вже традиційно на зібранні були присутні кілька поліцейських та офіцер громади, які охороняли громадський порядок та згодом захищали міського голову від розлюченого натовпу.

Галина Дудар вирушила до міського голови. Він їй сказав, що буде особисто з нею розмовляти, адже у нього прийом громадян за записом. Так вона повідомила всім присутнім і після цього весь натовп попрямував до кабінету Вячеслава Саулка. Він попросив усіх пройти до сесійної зали. У залі зібралося вже близько 50 людей, о 9:30 зайшов міський голова, його заступниці Оксана Степаненко, Ольга Огієвич та секретарка ради Лідія Оверчук.

На запитання із запиту, зачитаного Галиною Дудар, Вячеслав Саулко відповів таке: “На ваші вимоги про звітування я неодноразово перед депутатами, перед сесією міської ради звітувався, які кошти, які суми та куди саме виділялися. Всі сесії транслюються в онлайн-режимі, і всі ви могли бачити, які суми коштів, коли саме та в які дати за рішенням сесій були проголосовані. Я не несу персональної відповідальності і не сам особисто виділяю ці кошти. Кошти виділяються виключно на прохання на допомогу нашим Збройним силам, зокрема і нашому батальйону, який дислокується на Сході. Кошти виділяються згідно з відповідними запитами від військового батальйону через військову адміністрацію, а далі за рішенням сесії виділяється на ті потреби і в тій кількості, в якій просили. До сьогоднішнього дня жодного разу ми нікому не відмовляли, кошти виділялися вчасно та в повному об’ємі.

Наша громада на відміну від інших громад в цьому році виділила найбільше коштів на потреби ЗСУ. У 2023 році на прохання Збройних сил було виділено 8 мільйонів 295 тисяч. Я не буду говорити, скільки я особисто даю, зараз ми говоримо за бюджет громади, за податки наших жителів, які ми виділяємо в цілому на допомогу військовим”.

Житель села Гайшин (Переяславська ТГ), військовослужбовець Олексій сказав: “Міська рада може зробити запит на військові частини про звітність субвенцій, які їм видавались, щоб вони відзвітували, куди і на що пішли ці кошти. Так буде набагато простіше, це все висвітлять і буде чітко і ясно”. На це Саулко відповів, що готовий написати відповідне звернення.

Військовослужбовець Валерій запитав: “Коли 137-й батальйон відправлявся на східні рубежі, писали у Facebook, що виділили 4 мільйони гривень, а на геральдику і прапори виділили 200 з чимось тисяч. Я поховав шість побратимів із нашого батальйону, ми купуємо квіти і прапори за власні кошти, скидаємось на це всі разом, щоб хлопців наших поховати. І ось куди пішли ці 200 тисяч?”

Саулко: “Коли стояло питання 200 тисяч на прапори, я також ставив собі запитання: “А невже не важливо в першу чергу купити дрони?”, військові мені пояснили, що кожен із них, який там воює, як символ держави, як символ гордості носить із собою прапор держави. Ми не могли на це не виділити кошти. А чи купили вони їх чи ні, я прозвітуюся і дам відповідь”.

Тамара Таран сказала міському голові таке: “Перед днем вашого народження на 54-му кілометрі ви розбили свою іномарку вщент, а блокпост убрали за ніч. Про це знають всі”.

Саулко відповів: “Ви несете брехню зараз, я не буду з вами говорити”. Після цього намагався покинути залу, проте натовп стримав його. Деякі жінки кинулися до міського голови, проте їх вгамували поліціянти.

Військовослужбовець Олексій поцікавився ще одним: “Запитання, яке вам просили передати хлопці: вам на часі зараз кленова алея за загиблих хлопців? Хлопці, які передають це мені, шоковані. Половини побратимів, у яких я був командиром взводу у минулому році, вже немає. Вам передають велике вітання за ваші клени. Дай Бог, ми виживемо, ми самі цю алею зробимо. Давайте ресурси міського бюджету будемо розприділяти на допомогу”.

Після кількох хвилин бурхливого обговорення міський голова все ж покинув сесійну залу, вслід йому люди кричали: “Ганьба”. Після цього присутні почали збирати підписи за те, щоб зняти Вячеслава Саулка з посади. О 10:20 мітингувальники потроху почали розходитись. Через 10 хвилин до міської ради приїхала медична допомога. З особистих джерел нам відомо, що медики приїхали до міського голови. Об 11:00 лікарі вийшли з будівлі міськради, а люди розходились по домівках.

У Переяславі провели черговий мітинг

Люди вимагали спрямовувати бюджетні кошти на ЗСУ

На зібрання прийшли близько 40 людей

Присутні пішли до міського голови Вячеслава Саулка

Люди вимагали прозвітуватися про допомогу ЗСУ

У залі зібралося близько 50 людей

Вячеслав Саулко намагався покинути сесійну залу, але його зупинили

Військовослужбовець Олексій запропонував подати запит на звітність від військових частин

Люди збирали підписи на звільнення Вячеслава Саулка

До міської ради Переяслава приїздила медична допомога

Нагадаємо, що 11 листопада у Переяславі провели третій мітинг. Більше про нього читайте тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору