ЖИТТЯ

“Питання стосуватимуться не тільки допомоги ЗСУ, а й куди взагалі витрачають кошти”: у Переяславі втретє провели мітинг

У Переяславі в центрі міста провели мітинг. Учасники хочуть поставити ряд важливих питань міській владі.

11 листопада 0 12:00 у Переяславі на центральній площі місцеві жителі вчергове провели мітинг. Це вже третє зібрання, яке організовують активістки Анастасія Бурлак та Інна Арсеньєва. Цього разу до них долучилося ще більше небайдужих містян. Вимоги незмінні – аби місцева влада спрямовувала бюджетні кошти на потреби військових. Інформатор розповідає, як це було.

Навіть погана погода та дощ не стали на заваді у проведенні щосуботнього мітингу, на який цього разу долучилося 10 людей. Анастасія Бурлак розповіла, що у соціальних мережах після розповсюдження інформації про останній мітинг люди трішки “зашевилились”: “Багато хто говорить, що ми не знали й не бачили, та якщо нас збереться чотири людини ми нічого не доб’ємося, головне кількість, бо він нас навіть слухати не захоче, якщо декілька людей прийде. Він посміється і скаже, що виділяє кошти на ЗСУ, а щодо цього його відповідь мені взагалі не сподобалась, бо я читала і знаю закони. Ці всі кошти можна виділяти на допомогу військовим, а не садити дерева”.

Пані Олена раніше проживала у Переяславі, але купила будинок у Стовп’ягах (Дівичківська ТГ) та переїхала туди. Проте сьогодні також долучилася до мітингу: “Я почитала про це, і невже нам потрібні ті бруківки? Запитайте у кожної матері, чи їм потрібні дороги, чи щоб син повернувся додому. Люди добрі, давайте виграємо війну, а потім будемо робити дороги”.

Активіст ГО “Стоп корупції” Богдан Тищенко розповів, що сьогодні учасники зібралися, аби назбирати ряд болючих питань у мешканців міста, проте, такій ідеї дещо завадив дощ. Поділився, що в четвер, 16 листопада, учасники збираються прийти на сесію міської ради, аби поставити питання місцевій владі: “Так як ми вже знаємо, що хоче народ Переяслава, то ми хочемо зустрітися з депутатами, і запитати, чому жоден з них не відстоює інтереси не те, що своїх виборців, а ЗСУ, які за них проливають кров.

Наступні дії такі – ми із всіма людьми приходимо на сесію, і ставимо питання. Я від громадської організації надішлю офіційний запит про звіт наданої допомоги військовим, це зареєструють в ЦНАПі, також скину на їхній емейл. І якщо нам за 5 робочих днів не дають чітку відповідь, а дають відмазки, тоді ми долучаємо активістів з інших міст. Питання стосуватимуться не тільки допомоги ЗСУ, а й куди взагалі витрачають кошти”.

Серед питань, які учасники вже сформулювали: “Що було закуплено для ЗСУ на даний час? Для якої військової частини, у якій кількості та на яку суму?”, “Що зробила Громадська рада при міськраді для громади Переяславської ОТГ для контролю бюджетних витрат?”, “Допомога хлопцям саме на сході. Який механізм контролю звітності, що все закуплене потрапило на фронт, а не в штаб?”, домогтися аудиту за 2021-2023 роки.

У Переяславі вчергове провели мітинг

Учасники вимагають від влади спрямовувати кошти на ЗСУ

На мітинг прийшли десять людей

Нагадуємо, що, як міська рада Переяслава допомагає військовим, розповів Вячеслав Саулко. Відео – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору