ЖИТТЯ

Пронесли містом величезний прапор, посмертно нагородили захисника: як у Переяславі відзначили День Гідності

У Переяславі провели мітинг-реквієм до Дня гідності та свободи України. Вшанували пам’ять полеглих воїнів та посмертно нагородили орденом “За мужність” ІІІ ступеня Михайла Хрумала.

21 листопада у Переяславі відбувся мітинг-реквієм до Дня Гідності та Свободи України та 10-ї річниці Революції Гідності. Близько сотні переяславців пронесли жовто-блакитний стяг розміром приблизно 5х10 метрів з центральної площі міста до пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС). Про це повідомляє Інформатор.

Ведуча мітингу Владислава Черненко розповіла, що саме 21 листопада з інтервалом у дев’ять років розпочалися дві доленосні для України події: Помаранчева революція 2004-го та Революція Гідності 2013 року. Десять років тому на Майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє. Того листопадового вечора ніхто не здогадувався, що в історії не лише нашої країни, а і всього світу почався новий етап.

Присутні разом заспівали Гімн України та вшанували полеглих хвилиною мовчання всіх загиблих за нашу країну героїв. На заході виступив голова Переяславської громади Вячеслав Саулко: “На превеликий жаль, сьогодні і в нашій громаді є наша Небесна сотня. Ви зараз її тут бачите. Бачите всіх матерів, вдів, батьків та осиротілих дітей, які стоять зараз тут. Ваші сини, батьки, вони зараз на небесах, але вони відстояли гідність нашої держави. Ми завжди будемо пам’ятати їхній героїчний подвиг”.

Ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі, доктор історичних наук та безпосередній учасник Революції Гідності Віталій Коцур сказав таке: “У 2013 році, якраз коли розпочалися революційні події, я вів відеохроніки, тому маю досить цікаві записи. Буквально сьогодні зранку їх переглядав. Згадалося, які ж там люди були тоді. А були люди з усіх регіонів. Ключовим було, чому ми там зібралися – тому що любимо свободу. Люди чітко усвідомлювали, куди все це рухається. Війна була би у будь-якому випадку, про це вже свідчить наша тисячолітня історія. Це вже тридцята війна із нашим заклятим сусідом. Ми справді нація нескорених. Це геноцид для того, щоб не лише захопити Україну, а і свідомо знищити населення та нашу націю.”

Офіцер першого відділу Бориспільського РТЦК та СП, майор Володимир Мамітько звернувся до присутніх: “На жаль, сьогодні знову сповіщення про загиблого. Але саме страшне і болюче, якщо чесно, не у докір нікому, – тут має стояти все місто, а не тільки батьки. Деякі люди не розуміють, що у нас війна, що хтось поліг у 2014-му, хтось помирає зараз. За нас же, щоб ми спокійно лягали у ліжко, спокійно просиналися, спокійно виховували своїх дітей. Коли носиш піксель, розумієш, наскільки це важко і наскільки болить, коли десь хтось викидає якусь дурню у Facebook. Починають щось доводити комусь. Хочеться запитати: “А у тебе є держава, мати, діти, дружина є, за яку треба стояти?”. Деякі, на жаль, цього не розуміють. Я хочу вклонитися перед усіма батьками. Те, що я міг зробити, я зробив. Те, що від мене буде залежати, завжди допоможу”.

Мамітько посмертно нагородив орденом “За мужність” ІІІ ступеня Михайла Хрумала, водія другої механізованої роти першого механізованого батальйону військової частини А2167. Той від початку повномасштабного вторгнення боронив Україну. 7 червня 2022 року він загинув під час виконання завдань біля населеного пункту Миколаївка Попаснянського району, що на Луганщині. Отримати відзнаку запросили маму військового Лідію Михайлівну, тата Петра Федоровича та сестру Наталію Яковенко.

Присутні поклали квіти до Алеї Героїв та пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС). Після цього вирушили до пам’ятного знаку Героїв Небесної Сотні на автостанції. Біля нових стендів (нещодавно відкрили ще 12) на Алеї Героїв ще довго залишалися їх близькі та рідні.

Переяславці пронесли жовто-блакитний стяг з центральної площі до пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС)

На Алеї Героїв з’явилися пам’ятки ще 12 воїнам

На захід прийшло близько 100 містян

З промовою виступив ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталій Коцур

До присутніх звернувся Володимир Мамітько

Орденом “За мужність” ІІІ ступеня посмертно нагородили захисника Михайла Хрумала, його відзнаку передали рідним

Нагадаємо, що 15 листопада на війні на Херсонщині загинув Віталій Максименко із Переяслава. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору