ЖИТТЯ

На Київщині з 1 грудня заборонили вилов раків, але поки що не всюди

На Київщині почала діяти заборона на вилов раків. Вона триватиме до 30 червня 2024 року.

З 1 грудня почала діяти заборона на будь-який вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Київської області, окрім Київського та Канівського водосховищ, де заборона розпочнеться із 15 грудня. Триватимуть ці обмеження до 30 червня 2024 року. Про це повідомили на Facebook-сторінці Київського рибоохоронного патруля, передає Інформатор.

Заборону встановили задля збереження та охорони популяції раків у період їх природного відтворення – спарювання та виношування ікри. Лов цих членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП (Порушення правил використання об’єктів тваринного світу). За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 тисячі 332 гривні та штраф до 680 гривень.

Для довідки. Річкові раки живуть від 15 до 20 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екземплярів. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай вихід молоді відбувається у кінці травня-на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.

Нагадаємо, що на недільному базарі у Переяславі продавали свинячу голову та чимало індичини. Які ціни на продукти, дізнавайтесь за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору