ЖИТТЯ

“Дерево українського народу” від Євгенії Демченко представить Переяслав на обласному конкурсі дідухів

У Переяславі відкрили виставку дідухів. Одна з робіт представить громаду на конкурсі-ярмарку Київського обласного центру народної творчості.

11 грудня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку дідухів. На ній представили 10 творчих виробів зі всієї Переяславської громади. Виставка триватиме до Різдва 25 грудня. Робота художниці Євгенії Демченко представить Переяславську громаду на конкурсі-ярмарку Київського обласного центру народної творчості. Про це повідомляє Інформатор.

На відкриття прийшло близько п’ятнадцяти людей. Представили роботи учня Дем’янецької гімназії, Великокаратульського будинку культури, любительського об’єднання “Творчі” Вовчківського сільського будинку культури, Переяславської художньої школи імені Петра Холодного та інші. Вихованці художньої школи імені Петра Холодного підготували малюнки дідухів та різдвяної тематики.

Директорка Центру культури та мистецтв Людмила Бездольна розповіла, що Київський обласний центр народної творчості запропонував взяти участь у конкурсі на найкращого дідуха серед громад Київщини. Його проведуть 21 грудня. “Запропонувала художниці Євгенії Демченко зробити виріб, аби гідно представити Переяславщину. Хотілося чимось здивувати. На підставі цього виникла ідея створити виставку дідухів саме з нашої громади. Можливо, вона буде проходити кожного року”.

Тож на обласний конкурс відправлять дідуха “Дерево українського народу”, який виготовила художниця Переяславського центру культури та мистецтв Євгенія Демченко. Авторка розповіла, що її робота зображує дерево життя та дім.

“Стовбур дерева життя – це сучасність. Він як Україна сьогодні, як наш дім, наша земля. Гілки символізують майбутнє – дітей, внуків. Квіти та плоди – це наші нащадки. А коріння так само, як у дідухів, відображають предків, пращурів. Вся композиція символізує нескінченність нашого роду, що Україна була, є і буде.

У нас була клопітка робота великої команди. Всередині йде металевий каркас, який передбачає тримання гілочок. Також всередині є пластикова каністра, до неї ми приєднали скляні пляшечки. Потім до кожної пляшечки була підведена електроенергія. До заготовки я робила ліпку з пап’є-маше з яєчних лотків. Це була моя ідея, я керувала, але це клопітка праця всього нашого колективу Центру культури та мистецтв”, – розповіла Євгенія Демченко.

Загалом на виставці представили 10 робіт

Дідух – це українська різдвяна прикраса з колосків, символ урожаю, добробуту, багатства

Серед традиційних дідухів розмістився сплетений із соломи янгол

Робота “Дерево українського народу” представить Переяславську громаду в Києві

Зібралося близько 15 осіб

Вихованці художньої школи імені Петра Холодного підготували малюнки дідухів та різдвяної тематики

Нагадаємо, що 7 грудня у Переяславі провели урочистості до Дня Збройних сил України. Грав оркестр та нагороджували військових. Деталі – за посиланням.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору