ЖИТТЯ

Музей просто неба – найкраще місце Переяславщини: так вирішили читачі Інформатора

Читачі Інформатора визначили найкраще місце Переяславщини. Підбиваємо підсумки.

Цілий рік на сайті Інформатора щотижня виходили матеріали рубрики “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі Переяслава та сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району розповідали про місця, які їм подобаються найбільше. Протягом останніх тижнів голосуваннями наші читачі визначали найкраще з них. У фіналі перемогу здобув музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, більше відомий як музей просто неба в Переяславі.

У фінальному голосуванні в нашому Telegram-каналі музей просто неба набрав 314 голосів (50%), берег Дніпра – 209 (34%), місця біля музею просто неба – 97 (16%).

Музей просто неба відзначили троє із опитаних нами людей. Старший науковий співробітник науково-дослідного сектору “Археологічна експедиція” НІЕЗ “Переяслав” Олександр Павлик розповів про нього таке: “Особливо мені подобається у музеї просто неба місце біля оновленого ставочка. Його нещодавно облагородили, зробили лавки. Дуже гарно, навколо верби насаджені, сядеш на лавку й можеш зануритися глибоко в думки, погодувати качок, черепахи там майже ручні. Особливо мені там добре, коли не дуже велелюдно. А ще навколо багато різних музеїв, хатинок, у яких відтворена архітектура українського села XVIII-XIX століття. Біля музею ж є чудова тераса, з якої відкривається неймовірний вид на весь Переяслав”.

Завідувачка меморіального музею Григорія Сковороди у Переяславі Тетяна Радіоненко: “Люблю ходити музеями, розміщеними в цьому скансені, та дивитись на вишиті рушники, сорочки, килими. У музеї просто неба дуже красивий ландшафт у будь-яку пору року. Там можна зробити неймовірні фото. Особливе це місце для мене тим, що можна відволіктись від міського шуму та активного дорожнього руху. Там ви поринаєте в старовинну епоху. Люблю дивитись, як у давнину жили прості люди або ж заможні переяславці. Музей постійно вдосконалюють та відновлюють”.

Кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу музею “Заповіту” Тараса Шевченка Катерина Нагайко: “Там якась особлива атмосфера. Скільки б разів я там не була, завжди відкриваю для себе щось нове. Це частинка того українського села, яке надихає мене і надає життєву енергію. Загалом у Переяславі є чимало привабливих місць для відпочину, але щоб по-справжньому насолодитися вільним часом із близькими людьми, – йду у музей просто неба”.

Що було до цього?

Загалом у цій рубриці 53 людини згадали про 36 своїх улюблених місць. Про 10 локацій ішлося у кількох матеріалах, бо їх вподобав не один опитаний, а про 26 – розповідали по одному разу.

Спочатку із 26 місць, які згадали по одному разу, ми визначили п’ятірку найпопулярніших. Для цього провели 5 голосувань, у яких взяли участь по 5 (в одному 6) локацій. У першому голосуванні перемогу здобув “Любокрай” (238 голосів), у другому – Стовп’язький ліс (141), у третьому – лісова дорога біля Дніпра (214), у четвертому – місток через Альту біля стадіону (164), а у п’ятому – центральна площа Переяслава (257).

Ці 5 місць приєдналися до десятки тих, що згадувалися по кілька разів. Цю 15-ку ми розділили на три п’ятірки для голосування і визначили трійку суперфіналістів. До неї потрапили місця біля музею просто неба (238 голосів), берег Дніпра (212) та музей просто неба (485).

Нагадаємо, що Інформатор оголосив фотоконкурс “Різдво в об’єктиві”. Як взяти у ньому участь та які призи, дізнавайтесь за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору