ЖИТТЯ

ЗСУ взяли під контроль терикон у Горлівці: що позитивного було цього тижня

ЗСУ відбили один із териконів у межах міста Горлівка Донецької області та допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

ШВЕЦІЯ ВИДІЛИЛА УКРАЇНІ ЗИМОВИЙ ПАКЕТ ДОПОМОГИ

Швеція надасть Україні новий пакет гуманітарної допомоги на 1,4 мільярда шведських крон (понад 120 мільйонів євро) на зимовий період. Про це прем’єр-міністр країни Ульф Крістерссон і міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Йоган Форсселл оголосили під час брифінгу, передає шведський суспільний мовник STV.

Крістерссон зауважив, що це найбільший пакет допомоги для України від Швеції. Переважну частину коштів, 900 мільйонів шведських крон (понад 79 мільйонів євро), спрямують до фонду Світового банку на відновлення України, який підтримує інфраструктуру у сферах енергетики, житла, охорони здоров’я і транспорту.

Також на ці гроші закуплять обладнання для опалення та передачі потужностей в українській енергомережі. Окрім того, пакет профінансує й інші сфери, щоб допомогти українцям пережити зиму, зокрема, йдеться про створення притулків. За словами Форсселла, пакет містить ту допомогу, яку запитувала Україна.

“росія свідомо атакує цивільну інфраструктуру, щоб і без того суворе випробування для цивільного населення стало ще важчим. Цим пакетом ми хочемо допомогти Україні як побудувати нове, так і відремонтувати зруйноване”, — наголосив міністр.

ЗСУ ВЗЯЛИ ПІД КОНТРОЛЬ ТЕРИКОН У ГОРЛІВЦІ

Військові 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила відбили один із териконів у межах міста Горлівка Донецької області. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

“Попри складні умови, [бригада] відбила один із териконів у межах Горлівки та захопила позиції противника. Тепер над териконом майорить наш прапор. Горлівка — це Україна! Донбас — це Україна!” — пише президент.

НІМЕЧЧИНА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ НОВИЙ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги. До нього, зокрема, увійшли гусеничні всюдиходи Bandvagn та зенітно-ракетний комплекс Patriot. Про це вказано на сайті уряду Німеччини.

До нового пакета допомоги ввійшли:

  • 9 гусеничних всюдиходів Bandvagn 206 (BV206);
  • 1 ЗРК Patriot із запчастинами до нього;
  • ракети до Patriot;
  • 7390 патронів калібру 155 мм;
  • 47 040 патронів калібру 40 мм;
  • 3 мобільних, дистанційно керованих і захищених системи розмінування;
  • 14 систем виявлення дронів;
  • 8 вантажівок Zetros;
  • 4 напівпричепи до тягачів 8×8 HX81;
  • 8 тягачів Zetros;
  • 4 транспортних засоби типу вантажівок, мікроавтобусів, всюдиходів;
  • 47 позашляховиків Toyota Land Cruiser.

ПІВДЕННА КОРЕЯ ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ ДЕСЯТЬ МАШИН ДЛЯ РОЗМІНУВАННЯ

Державній службі України з надзвичайних ситуацій передали 10 машин для розмінування хорватського виробництва, які були закуплені урядом Південної Кореї. Про це повідомило Посольство України в Республіці Корея.

Йдеться про машини для розмінування виробництва хорватської компанії DOK-ING.

Станом на 15 грудня вони вже прибули в пункти призначення, звідки їх розподілять між підрозділами ДСНС, залученими в процесі гуманітарного розмінування деокупованої території.

“ПОТЯГ ПЕРЕМОГИ” ВІД “УКРЗАЛІЗНИЦІ” ОТРИМАВ НАГОРОДУ ВІД EUROPEAN EXCELLENCE AWARDS

“Потяг до Перемоги” від “Укрзалізниці” здобув нагороду від European Excellence Awards у номінації “Транспорт і логістика”. Про це повідомила пресслужба “Укрзалізниці”.

“Потяг до перемоги” – потяг-присвята героїчному супротиву українців на тимчасово окупованих територіях, який першим заїхав на деокуповану Донеччину, Харківщину та Херсонщину, став символом незламності для українців – а тепер і європейців”, – зазначили в компанії.

Проєкт обійшов своїх конкурентів, серед яких були скульптури від FedEx, що зобразили найвідоміші моменти Ліги чемпіонів УЄФА. Церемонія нагородження European Excellence Awards відбулася 8 грудня у Берліні, Німеччина. “Потяг до Перемоги” – це обіцянка, що “Укрзалізниця” колись повезе всіх додому”, зазначає European Excellence Awards.

Цей поїзд має 7 вагонів, розписаних українськими митцями для подяки українцям на тимчасово окупованих територіях. Кожен вагон символізує одну із захоплених областей України.

На цей поїзд “Укрзалізниця” продає “квитки до перемоги”. Перший рейс потяг здійснив до деокупованого Херсона 18 листопада 2022 року. Усі гроші з квитків обіцяють спрямувати через платформу UNITED24 на закупівлю last-mile транспорту — автівок, які допоможуть сполучити міста й селища на деокупованих територіях із найближчими залізничними вузлами.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору