ЖИТТЯ

Повітряні атаки, ремонт укриття дитсадка та падіння новорічної ялинки: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього Київщину атакували балістикою, кинджалами та дронами. У Переяславі ж почали продавати ялинки, проте головне новорічне деревце міста впало із-за негоди. А “Дерево українського народу” від Євгенії Демченко представлять на обласному конкурсі дідухів. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

ПОМЕР ВІЙСЬКОВИЙ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ СЕРГІЙ МИКОЛАЄНКО, ЯКИЙ ПОТРАПИВ ДО ДТП

11 грудня після отриманої травми у ДТП, яка сталась 3 грудня, у лікарні в Києві помер військовий із села Положаї (Ташанська ТГ) Сергій Миколаєнко 1984 р.н.

Сергій Миколаєнко був призваний на фронт добровольцем 14 листопада 2022 року. Служив навідником першого відділу вогневої підтримки. Був учасником бойових дій.

РОСІЯНИ АТАКУВАЛИ КИЇВЩИНУ КИНДЖАЛАМИ, ДРОНАМИ ТА БАЛІСТИКОЮ

У ніч на 13 грудня російські війська з окупованого Криму випустили по Україні 10 ударних безпілотників Shahed-136/131. Всі їх збили сили ППО, переважно – на Одещині. А о третій ранку завдали удару по Києву 10 балістичними ракетами (їхній тип уточнюється). Усі їх знищив зенітний ракетний підрозділ Повітряних Сил.

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що пуски, наймовірніше, робили із північно-східного напрямку. Внаслідок роботи ППО уламки впали у кількох лівобережних районах столиці. Станом на 9:00 53 людини постраждали, з них 6 дітей, 20 госпіталізували. 34 людини отримали різані рани тіла, ще у 8 – гостра реакція на стрес. У решти – закриті черепно-мозкові травми, садни, опіки та інші травми. Інформації стосовно загиблих наразі немає.

Мер Києва Віталій Кличко зазначив, що цієї ночі уламки іншої ракети впали й на територію однієї з лікарень у Дніпровському районі. Пошкоджена будівля моргу, а також незначних ушкоджень зазнав корпус медзакладу.

14 грудня у Київській області п’ять разів оголошували повітряну тривогу. Під час однієї із них в регіоні зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил збив аеробалістичну ракету Х-47М2 “Кинджал”.

Загалом під час цієї атаки росіяни запустили з повітряного простору Тульської області у напрямку Києва та Старокостянтинова Хмельницької області три “Кинджали”. “Близько 14:15 було здійснено пуски ракет. Прильоти в район Старокостянтинова вже о 14.20. Від моменту оголошення повітряної тривоги до прильотів в центральній Україні минуло усього 10 хвилин.

У ніч на 16 грудня російські війська атакували територію України дронами-камікадзе з трьох напрямків – Приморсько-Ахтарськ, Сеща, Курськ – РФ. Випустили 31 БпЛА Shahed-136/131, які спрямували у різні регіони. Сили ППО збили 30 безпілотників.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що повітряна тривога тривала майже п’ять годин. В регіоні працювали сили ППО. Влучань та пошкоджень критичної та цивільної інфраструктури не зафіксовано. Постраждалих немає.

“Після трьох днів балістичних загроз, ворог знов кинув на столицю баражуючі боєприпаси “Shahed”. БпЛА атакували групами, хвилями і з різних напрямків. Силами і засобами протиповітряної оборони усі ворожі цілі були знищені. Внаслідок роботи ППО та падіння уламків в місті ніхто не постраждав”, – повідомив начальник Київської міської військової адміністрації (КМВА) Сергій Попко.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІВ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК. ВОГОНЬ ЗНИЩИВ ДАХ ТА ДВІ КІМНАТИ

12 грудня у Стовп’ягах ( Дівичківська ТГ) загорівся приватний житловий будинок. При гасінні пожежі працювали два караули. Ліквідували пожежу за 1 годину 20 хвилин. Вогонь знищив покрівлю та дві кімнати будинку на площі 30 кв. метрів. Ніхто не постраждав.

НА РЕМОНТ УКРИТТЯ ДИТСАДКА ВИТРАТИЛИ МАЙЖЕ 4 МІЛЬЙОНИ. БАТЬКИ ДІТЕЙ ТА ПРАЦІВНИКИ ЗАКЛАДУ ВВАЖАЮТЬ, ЩО РОБОТИ ВИКОНАЛИ НЕЯКІСНО

До Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду надійшло клопотання від слідчого відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП на дозвіл проведення огляду ремонту укриття ЗДО №9 “Сонечко”, що на вулиці Гімназійній, 13, задля будівельно-технічної експертизи. Працівники закладу та батьки дітей, що його відвідують, вважають, що ремонтні роботи там виконали неякісно та не у повному обсязі.

У 2023 році відділ освіти Переяславської міської ради провів дві процедури закупівлі щодо поточного ремонту укриття ЗДО №9 “Сонечко”. 22 лютого відділ освіти та ТОВ “Будівельна фірма Ростбуд” уклали договір на 2 мільйони 999 тисяч 917 гривень 15 копійок, а 31 липня ще на 999 тисяч 837 гривень 30 копійок на додаткові роботи. Згідно з актами виконаних робіт, відділ освіти перерахував на рахунок ТОВ “Будівельна фірма Ростбуд” загалом 3 мільйони 999 тисяч 754 гривні. Однак відповідно до отриманої оперативної інформації від працівників закладу та батьків дітей, що його відвідують, ремонт укриття ЗДО №9 “Сонечко” виконали неякісно та не у повному обсязі.

Враховуючи це, 28 листопада у кримінальному провадженні призначили проведення будівельно-технічної експертизи для перевірки достовірності відомостей, внесених до проєктно-кошторисної та фінансово-звітної документації у договорах підряду фактично виконаним обсягам будівельних робіт. 30 листопада надійшло клопотання експерта про проведення натурного обстеження укриття ЗДО №9 “Сонечко”.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав. Суд дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, огляд зазначеного у клопотанні приміщення має значення для досудового розслідування та може бути доказом під час судового розгляду. Тож клопотання задовольнив. Слідчий за участі прокурорів, експерта, представників відділу освіти та представника підрядника ТОВ “Будівельна фірма Ростбуд” мають дозвіл на проведення огляду нежитлової будівлі з господарськими будівлями та спорудами ЗДО №9 “Сонечко” у рамках призначеної будівельно-технічної експертизи.

ГРОШІ – НА ЕЛЕКТРИКУ ТА ГАЗ. ЯКІ ТЕНДЕРИ ЗАРАЗ ОГОЛОШУЮТЬ У ПЕРЕЯСЛАВІ

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 1 до 15 грудня оголосили 13 порівняно значних тендерів.

Прийом пропозицій – із 4 до 12 грудня. Замовник – Переяславський ліцей “Патріот”. 761 тисячу 478 гривень 94 копійки передбачили у ліцеї на природний газ з початку року до 15 квітня. Однак закупівля не відбулася.

Із 6 до 14 грудня. Замовник – відділ освіти Переяславської міської ради. Відділ освіти закупив 620 тисяч кВт*год. електроенергії на наступний рік за 4 мільйони 164 тисячі 160 гривень 57 копійок. Її постачатиме ТОВ “ЕНЕРДЖИГАЗТРЕЙД” із Черкас. Щонайбільше на це могли витратити 4 мільйони 185 тисяч.

Із 6 до 14 грудня. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. 414 тисяч передбачали в університеті на послуги з цілодобової передачі прийнятих тривожних сигналів про спрацювання автоматичної пожежної сигналізації та технічне обслуговування систем пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей на наступний рік. ТОВ “ВІТЯЗЬ-КБ” із Києва було єдиним претендентом, тож виграло торги. Максимальної суми не зменшувало.

Із 7 до 15 грудня. Замовник – Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав”. На 10 тисяч кубометрів газового палива на початок наступного року (до 15 квітня) у заповіднику передбачили 165 тисяч 539 гривень. Проте закупівля не відбулася.

Із 7 до 15 грудня. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. 1 мільйон 595 тисяч передбачив університет на 250 тисяч кВт*год. електроенергії на наступний рік для всіх навчальних корпусів, третього гуртожитку, гаража та стадіону. Найвигіднішу пропозицію із двох претендентів зробило ТОВ “ПРОМГАЗ СІТІ” із Києва – 1 мільйон 400 тисяч гривень. Зараз триває його кваліфікаційна перевірка.

Із 7 до 15 грудня. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. А от закупівля 330 тисяч кВт*год. електроенергії на наступний рік для гуртожитків №1 та №2 не відбулася. На неї передбачали 871 тисячу 200 гривень.

Із 7 до 15 грудня. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. На вивезення твердих побутових відходів у 2024-му університет передбачив 133 тисячі 332 гривні.

Із 8 до 16 грудня. Замовник – Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав”. На 51 тисячу 800 кВт*год. електроенергії в заповіднику готові витратити 336 тисяч 700 гривень. Переможець торгів повинен буде її постачати протягом наступного року.

Із 11 до 19 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. 38 тисяч 775 гривень передбачили на 150 послуг із визначення субпопуляцій лімфоцитів периферичної крові CD4 та 150 вірусологічних досліджень визначення копій РНК ВІЛ-1. Надавати їх повинні протягом наступного року.

Із 11 до 19 грудня. Замовник – Університет Григорія Сковороди в Переяславі. На 13 тисяч 900 кубометрів природного газу для університетських гуртожитків №1 та №2 передбачили 111 тисяч 200 гривень. Переможець торгів повинен буде надавати послугу до 30 квітня 2024 року.

Із 11 до 19 грудня. Замовник – відділ культури та туризму Переяславської міської ради. На 85 тисяч 963 кВт*год. електроенергії передбачили 669 тисяч 651 гривню. Переможець торгів повинен буде постачати її протягом всього наступного року.

Із 13 до 21 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. На послуги з технічного обслуговування системи пожежної сигналізації, системи управління евакуюванням, цілодобове спостереження у лікарні протягом наступного року передбачили 86 тисяч 400 гривень.

Із 13 до 21 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. На тисячу послуг з діагностики ВІЛ-інфекцій протягом 2024-го у лікарні готові витратити щонайбільше 187 тисяч гривень.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЧЕРЕЗ НЕГОДУ ВПАЛА ГОЛОВНА НОВОРІЧНА ЯЛИНКА. ЩО З НЕЮ ТРАПИЛОСЬ

Удень 14 грудня у Переяславі впала головна новорічна ялинка міста, що у парку Тараса Шевченка. Дерево завалилося через сильні пориви вітру. Згодом комунальники підрізали дерево на два метри, аби не допустити падіння знову, і встановили його.

Жодна іграшка на ялинці не пошкодилася. А ілюмінація перестала працювати ще зі вчорашнього дня через електричне замикання, сказали працівники ВУКГ.

Цю тоді ще приблизно 8-метрову ялинку встановили у парку біля першого корпусу Переяславського центру культури та мистецтв 1 грудня. Її подарував місту депутат міськради Євгеній Глазунов. Дерево прикрасили іграшками, які власноруч виготовили жителі громади під час спеціального конкурсу.

Цікаво, що востаннє у Переяславі новорічна ялинка падала 3 січня 2017 року. Це сталося через те, що не витримала металева конструкція.

“ЯКЩО МОЖЕШ ЩОСЬ РОБИТИ, ТО СТАВАЙ І РОБИ”. АНАСТАСІЯ ДУДКА – ПРО ВОЛОНТЕРСТВО, ВЧИТЕЛЬСТВО ТА INSTAGRAM

Анастасія Дудка – відома на Переяславщині активістка. З початком повномасштабної війни стала займатися волонтерством: від точкової допомоги знайомим військовослужбовцям до масштабних зборів крові у Переяславі та Борисполі. Окрім цього, вона – вчителька біології та хімії у Бориспільському ліцеї імені Костянтина Могилка. Своїх учнів також заохочує допомагати армії, зокрема залучає до виготовлення окопних свічок. У День волонтера, 5 грудня, Анастасія отримала подяку від міської ради Переяслава й запропонувала владі зайнятися створенням програми волонтерства.

Повне інтерв’ю можете прочитати тут.

У ПЕРЕЯСЛАВІ НА ШКІЛЬНІЙ ВЖЕ ПРОДАЮТЬ ЯЛИНКИ. ЯКІ ЦІНИ

Перед Днем святого Миколая, який відтепер відзначають 6 грудня, у Переяславі на вулиці Шкільній на “київському” майданчику почали продавати живі ялинки. Найбільше – дерев сосни. Ціна варіюється від 100 до 500 гривень. Торгують ними з 8-ї ранку до 16-17-ї вечора.

Житель Переяславщини Микола Бобир торгує соснами із Чернігова. Розміри – від 60 см до 2,5 м. Ціни в залежності від розміру коливаються від 100 до 500 гривень: 2,5-метрова – 500, 1,5-метрова – від 300 до 400, до метра – 100 гривень. Також, за потреби, чоловік продає хрестовини по 100 гривень.

Переяславець Євгеній привіз сосни із Золотоноші Черкаської області. Зауважив, що ціни “продажні”. Півтораметрові дерева продає по 250 гривень, двометрові – по 300, а 1,2-метрові – по 150. Штучні півтораметрові ялинки продає по тисячі гривень.

Продавці поруч торгують не лише соснами, а і ялинами із Черкаської області. Ціна на них коливається від 80 до 700 гривень. Але найбільшим попитом користуються саме сосни. Вартість півтораметрового дерева – 250 гривень, а двометрового – 300. Загалом ціни на них коливаються від 100 до 500 гривень.

СКІЛЬКИ КОШТУЮТЬ ШТУЧНІ НОВОРІЧНІ ЯЛИНКИ ТА СОСНИ В ПЕРЕЯСЛАВІ

Переяславці все частіше надають перевагу штучним новорічним деревам. У місті є чималий вибір ялинок та сосен різного типу. Інформатор зібрав актуальну інформацію про ціни та місця, де їх можна придбати.

УНІВЕРМАГ

На другому поверсі в універмазі можна придбати розкішні новорічні ялинки. Одну з них вбрали у прикраси, які продаються окремо. Загалом у наявності є великий вибір новорічної атрибутики, зокрема кульок. Висота ялинок та їхня ціна однакова:

  • 1,8 м – 2600 грн

“ВІТАМАКС” БІЛЯ ЛІЦЕЮ ІМЕНІ ІВАНА МАЗЕПИ

Ялинки із білими кінчиками та шишками висотою 1,8-2,3 м коштують від 1600 до 2200 гривень. Сосна “Ксенія” коштує від 1800 до 2400, її висота – 1,8-2,5 м. Ціна на ялинку “Маруся” – 900-1650 гривень, висота – 1,5-2,1 м. Також можна знайти метрові ялинки по 400 гривень. Ціни на інші ялинки такі:

  • “Елла” 2,3 м – 4300 грн
  • “Злата” 1,8 м – 1500 грн

ВЕЛИКИЙ “ЕКО-МАРКЕТ”

У “ЕКО” продають багато маленьких ялиночок та прикрас. Ціни такі:

  • Ялинка з калиною 60 см – 239 гривень 90 копійок
  • 1,2 м – 999 грн

РИНОК “АЛЬТА”

У критому ринку “Альта” продають ялинки та сосни, також чимало новорічних прикрас. Одне штучне деревце оздобили новорічними кулями, гірляндою та намистом – вони продаються окремо. Ціни на штучні ялинки такі:

  • 1,5 м – 1700 грн
  • 1,8 м – 2600 грн
  • 2,2 м – 3600 грн

“АТБ” БІЛЯ АВТОСТАНЦІЇ 

На продаж стоїть лише одна велика ялинка під назвою “Хвойна Карпатська”. Її також вбрали у новорічні прикраси. До речі, їхній вибір чималий: багато гірлянд, іграшок та іншого. Ціна за ялинку:

  • 1,8 м – 1999 грн

“ТЕХНОБУД”

У магазині є чи не найбільший з усіх представлених точок вибір ялинок та сосен. Ціни на ялинки коливаються від 220 до 2590 гривень, висота – від 35 см до 2,2 м. Сосни коштують від 537 до 5180 гривень, висота 70 см-2,5 м.

  • Ялинка зелена 1,8 м – 1890 грн
  • Ялинка “Руслана” 1,8 м – 1347 грн
  • Ялинка із засніженими кінчиками та шишками 1,8 м – 3307 грн

“ДЕРЕВО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ” ВІД ЄВГЕНІЇ ДЕМЧЕНКО ПРЕДСТАВИТЬ ПЕРЕЯСЛАВ НА ОБЛАСНОМУ КОНКУРСІ ДІДУХІВ

11 грудня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку дідухів. На ній представили 10 творчих виробів зі всієї Переяславської громади. Виставка триватиме до Різдва 25 грудня. Робота художниці Євгенії Демченко представить Переяславську громаду на конкурсі-ярмарку Київського обласного центру народної творчості.

На відкриття прийшло близько п’ятнадцяти людей. Представили роботи учня Дем’янецької гімназії, Великокаратульського будинку культури, любительського об’єднання “Творчі” Вовчківського сільського будинку культури, Переяславської художньої школи імені Петра Холодного та інші. Вихованці художньої школи імені Петра Холодного підготували малюнки дідухів та різдвяної тематики.

Директорка Центру культури та мистецтв Людмила Бездольна розповіла, що Київський обласний центр народної творчості запропонував взяти участь у конкурсі на найкращого дідуха серед громад Київщини. Його проведуть 21 грудня. “Запропонувала художниці Євгенії Демченко зробити виріб, аби гідно представити Переяславщину. Хотілося чимось здивувати. На підставі цього виникла ідея створити виставку дідухів саме з нашої громади. Можливо, вона буде проходити кожного року”.

Тож на обласний конкурс відправлять дідуха “Дерево українського народу”, який виготовила художниця Переяславського центру культури та мистецтв Євгенія Демченко. Авторка розповіла, що її робота зображує дерево життя та дім.

“Стовбур дерева життя – це сучасність. Він як Україна сьогодні, як наш дім, наша земля. Гілки символізують майбутнє – дітей, внуків. Квіти та плоди – це наші нащадки. А коріння так само, як у дідухів, відображають предків, пращурів. Вся композиція символізує нескінченність нашого роду, що Україна була, є і буде.

У нас була клопітка робота великої команди. Всередині йде металевий каркас, який передбачає тримання гілочок. Також всередині є пластикова каністра, до неї ми приєднали скляні пляшечки. Потім до кожної пляшечки була підведена електроенергія. До заготовки я робила ліпку з пап’є-маше з яєчних лотків. Це була моя ідея, я керувала, але це клопітка праця всього нашого колективу Центру культури та мистецтв”, – розповіла Євгенія Демченко.

КОНКУРС “РІЗДВО В ОБ’ЄКТИВІ”. ПРИЙОМ ФОТО ЗАВЕРШИВСЯ, ТЕПЕР ВИЗНАЧАТИМЕМО НАЙКРАЩІ

15 грудня опівдні завершився прийом фото на конкурс Інформатора “Різдво в об’єктиві”. Загалом свої знімки надіслали 37 учасників. Троє із них у підсумку отримають призи від наших партнерів: кафе-пекарні BULKA та інтернет-компанії ХатаNet.

Як визначатимемо переможців:

  • 37 учасників ми розділимо на чотири групи (9, 9, 9 та 10).
  • Голосуванням у Telegram-каналі із кожної групи визначимо по дві найкращі фотографії. Перше голосування стартує вже у понеділок, 18 грудня. Кожне триватиме рівно добу.
  • У підсумку до фінального голосування потраплять 8 знімків.
  • Із цих восьми фото три, які отримають найбільше голосів у Telegram-каналі, отримають призи.

Що отримають переможці:

Наші друзі, спонсори цього конкурсу підготували подарунки для трьох переможців:

  • Від кафе-пекарні BULKA один із учасників отримає сертифікат на 1000 гривень. За ці кошти ви зможете влаштувати святкову вечерю для себе та своїх близьких у цьому атмосферному закладі.
  • Інтернет-компанія ХатаNet подарує одному із переможців повербанк для роутера, завдяки якому можна мати доступ до інтернету, навіть коли немає світла.
  • Також ХатаNet презентує сучасний потужний роутер, з яким доступ до інтернету буде ще якіснішим.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про День ЗСУ, пожежі та інтерв’ю із святим Миколаєм. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору