ЖИТТЯ

День ЗСУ, пожежі та інтерв’ю із святим Миколаєм: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього відзначали День Збройних сил України, для дітей показували театралізоване дійство, а в парку Шевченка встановили головну ялинку. Також сталося декілька пожеж та аварій. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ РАКЕТНОГО УДАРУ ПО УКРАЇНІ. ЯКІ НАСЛІДКИ НА КИЇВЩИНІ

Зранку 8 грудня російські війська випустили по території України 19 крилатих ракет Х-101/Х-555. 14 із них збили сили ППО на Дніпропетровщині та Київщині. Усього задіяли 7 літаків Ту-95МС із району Саратовської області, які, попередньо, випустили 19 крилатих ракет повітряного базування. Частина ворожих ракет була спрямована на об’єкти інфраструктури на Дніпропетровщині. Інша група, долетівши до Дніпра, змінила напрямок руху в бік Києва

У Київській області повітряна тривога тривала із 6:46 до 8:31. “Влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не зафіксували. За оперативною інформацією, постраждалих немає. Унаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей станом на 8:45 вже є інформація про пошкодження приватних будинків у кількох громадах області. У будинках вибиті вікна, часткові руйнації стін. Аварійні служби вже працюють. Більш детальна інформація щодо пошкоджень – згодом”, – повідомили у Київській обласній військовій адміністрації.

У Київській міській військовій адміністрації зазначили, що жодна ворожа ракета цього ранку не досягла столиці. “Силами та засобами ППО усі ракети, які летіли у напрямку Києва, були знищені ще на підльоті до столиці. Інформація щодо жертв та руйнувань відсутня”, – йдеться у повідомленні.

КОЛИ БУДУТЬ ЗИМОВІ КАНІКУЛИ У ШКОЛАХ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

У школах громад Переяславщини – Переяславській, Студениківській, Дівичківській, Циблівській та Ташанській – невдовзі розпочнуться зимові канікули.

Ми поцікавилися у відділах освіти громад Переяславщини, скільки триватимуть зимові канікули в них:

  • Найдовші канікули будуть у Переяславській громаді, триватимуть 4 тижні – із 25 грудня до 22 січня.
  • Три тижні канікул чекає на школярів Дівичківської громади – із 25 грудня до 15 січня.
  • По два тижні відпочиватимуть діти у школах Студениківської, Циблівської та Ташанської громад. У них канікули триватимуть із 1 до 15 січня.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВСТАНОВИЛИ НОВОРІЧНУ ЯЛИНКУ

1 грудня у парку імені Тараса Шевченка біля першого корпусу Переяславського центру культури та мистецтв встановили головну ялинку. Її подарував місту депутат міськради Євгеній Глазунов. А прикрасять 8-метрове деревце іграшками, які власноруч виготовили жителі громади під час спеціального конкурсу.

– Я міській раді запропонував: якщо розглядатимуть варіант встановлення ялинки, то щоб знали, що у мене є така ініціатива, бажання встановити її абсолютно безкоштовно. Встановити ту ялинку, яка росла на приватному підприємстві “Переяслав”, де я є директором. Мою ініціативу підтримали, – розповів Євгеній Глазунов.

Наголосив, що встановлення ялинки не передбачає масові гуляння та скупчення людей: “Просто дітки виготовляли іграшки. До мене багато мам у минулому році звертались, казали, що дитині дуже приємно, що саме її іграшка є на головній ялинці, це для неї є святом. У наших дітей, мені здається, дитинство забирається по максимуму із цими тривогами та обмеженнями. Не вбачаю нічого поганого у тому, що у нашій громаді буде встановлена новорічна ялинка. Тим паче, на це не пішло нуль коштів. Ніхто не говорить про гуляння. На ній навіть не буде ілюмінації, не буде святкового відкриття. Мені писали люди, чи буде ялинка і що було б непогано, якби хоч якусь маленьку символічну встановили. Чому багато є людей невдоволених, не знаю”.

Глазунов додав, що готовий надавати ялинки і в майбутньому: “У нас є ряд дерев. Хоча знову ж таки кажуть: “Хай би вона росла”. Але ця ялинка насправді заважала. Вона досить велика і заважала доступу до одного із приміщень. Її доля була або спиляти, або встановити, подарувати. У нас був варіант іншої, ще більшої ялинки, але я думаю, що коли вже буде переможний Новий рік, то ми у центрі встановимо її. Знову ж таки не за бюджетні кошти”.

Начальник відділу культури і туризму Переяславської міськради Валентин Шуткевич розповів, що прикрасять новорічну ялинку виробами учасників конкурсу найкращих новорічних прикрас “Різдвяний янгол”. Жителі громади надіслали 82 роботи. Незалежно від результату, солодкі подарунки отримають всі учасники конкурсу. Прикрасять головну ялинку 5 грудня, а нагородження відбудеться трішки згодом. У пріоритеті обирали вироби, які мають вигляд зірки або янгола. Замість 10 запланованих виграшних місць обрали аж 17.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТАЛОСЯ ТРИ ДТП

3 грудня на автодорозі із Переяслава до Ташані біля Шевченкового (Ташанська ТГ) сталася ДТП. Авто ВАЗ-2110 з’їхало у кювет та зіткнулося з деревом.

Правоохоронці встановили, що водій 1984 р.н. не вибрав безпечної швидкості руху та не врахував дорожньої обстановки, через це з’їхав у кювет. Внаслідок ДТП водія та пасажира 2004 р.н. затиснуло в автомобілі. Їх деблокували працівники ДСНС. Після цього постраждалих госпіталізували до Переяславської БЛІЛ.

Водій потрапив до реанімаційного відділення із закритою черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку, внутрішньою кровотечею, можливим переломом хребта та алкогольним сп’янінням. Пасажира госпіталізували до травматологічного відділення із закритою черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку, забоєм коліна, підозрою на алкогольне сп’яніння.

Правоохоронці відкриють кримінальне провадження за статтею 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої  тяжкості тілесне ушкодження).

5 грудня на 38-му кілометрі траси Бориспіль-Дніпро біля села Дівички (Дівичківська ТГ) сталась ДТП. Зіткнулися дві автівки, одна – в’їхала у дерево. Дві жінки постраждали.

За попередніми даними відомо, що киянка 1987 р.н. на автомобілі Volkswagen Golf їхала в напрямку Переяслава, не переконалася в безпечності свого маневру та, намагаючись обігнати інший транспортний засіб, який їхав попереду, зіткнулася з автівкою Volkswagen Touareg під керуванням киянина 1970 р.н. Той їхав зустрічною смугою, здійснюючи обгін. Після зіткнення водійка Volkswagen Golf не впоралася з керуванням, виїхала на узбіччя та зіткнулася з деревом.

Жінку деблокували з авто працівники ДСНС. У неї – відкритий перелом гомілки, забій грудної клітки та закрита черепно-мозкова травма. Її пасажирка отримала забій грудної клітки та хребта, а також закриту черепно-мозкову травму. Їх госпіталізували до лікарні. З водієм Volkswagen Touareg все гаразд.

За цією справою правоохоронці проводять перевірку.

8 грудня у Переяславі на вулиці Золотоніське шосе вантажівка Mercedes-Benz Vario в’їхала в електроопору, злетіла в кювет та перекинулася. Діставати автомобіль допомагали рятувальники ДСНС.

За попередніми даними від працівників поліції, водій їхав на авто Mercedes на літній гумі, не врахував дорожньої обстановки, погодні умови, того, що була слизька дорога, й не впорався з керуванням. Внаслідок цього автомобіль почало “заносити”, він в’їхав в електроопору, злетів у кювет та перекинувся. У автівки пошкодився кузов. Ніхто не постраждав.

На місці події працювали електрики, які знеструмили дроти електроопори. Також були два патрульні автомобілі поліції та одне відділення 27-ї ДПРЧ. Рятувальники за допомогою тросу за 20 хвилин після прибуття дістали автівку з кювету. У цей час правоохоронці регулювали рух автомобілів з обох напрямків.

За цим фактом склали адміністративний протокол за статтею 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІВ БУДИНОК, ОФІСНЕ ПРИМІЩЕННЯ ТА ГОСПОДАРЧІ БУДІВЛІ

2 грудня у Єрківцях (Дівичківська ТГ) на вулиці Миру горіли господарчі будівлі.

О 11:23 рятувальники прибули на місце події. Розвідка виявила, що горять дві господарчі будівлі. Ліквідували пожежу за 2,5 години. Вогонь знищив будівлю площею 28 кв. м., лазню площею 14 кв. м., сіно, дах будівлі на площі 44 кв. м. Врятовано житловий будинок та 5 тонн зерна. Ніхто не постраждав.

3 грудня загорілася офісна споруда на території колишнього асфальтного заводу у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького.

Рятувальники виявили загоряння у металевій тимчасовій мобільно-пересувній споруді, облаштованій під офіс, площею 54 кв. метри. Ліквідували пожежу менш ніж за годину. Вогонь знищив пересувну споруду, офісні приладдя та меблі. Ніхто не постраждав.

8 грудня у селі Вінинці на вул. Героїв Дніпра (Циблівська ТГ) загорівся приватний будинок.

Прибувши на місце події, рятувальники встановили, що вогонь охопив приватний житловий будинок. Під час пожежі зазнали травм жінка 1961 р.н. та чоловік 1985 р.н., які самостійно намагалися ліквідувати пожежу. Рятувальники передали постраждалих працівникам екстреної медичної допомоги.

Працювали 7 рятувальників особового складу та 2 одиниці техніки.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЧЕРЕЗ ОЖЕЛЕДИЦЮ АВТОБУС ПЕРЕКРИВ ДОРОГУ. ЙОГО БУКСИРУВАЛИ РЯТУВАЛЬНИКИ

6 грудня о 2:33 до поліції надійшло повідомлення, що на слизькій дорозі на вулиці Борисівське поле у Переяславі водій автобуса Setra втратив керування та перекрив шлях. О 3:10 оперативно-диспетчерській службі сповістили, що потрібна допомога з буксирування автобуса.

На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 4 осіб. О 3:26 рятувальники прибули, а о 3:35 приступили до буксирування за допомогою троса. О 4:00 закінчили роботу. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ДО ДНЯ ЗСУ НАГОРОДЖУВАЛИ ВІЙСЬКОВИХ

7 грудня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели урочистості з нагоди Дня Збройних сил України, який відзначали 6 грудня. Цього вечора для присутніх виступив бенд-оркестр Головного управління Національної поліції України у Київській області під диригуванням Ярослава Головацького. Також нагороджували військових.

У залі зібралося близько сотні гостей, більшість з яких – військовослужбовці. З вітальним словом виступив командир 137-го окремого батальйону територіальної оборони Вадим Бондаренко: “137-й батальйон виконав всі поставлені задачі у Харківській та Донецькій областях, населених пунктах Кліщіївка та Андріївка. Понесли втрати, але будемо пам’ятати наших героїв. Тільки ви можете розповісти, що там відбувалося, і як важко переживати загибель побратимів та вести бойові дії”.

Наказом Головнокомандувача Збройних сил України почесним нагрудним знаком “Золотий хрест” Вадим Бондаренко нагородив військовослужбовців 137-го батальйону, яких відзначило командування 93-ї ОМБр “Холодний Яр”, у складі якої вони виконували бойові завдання, та командування Сухопутних військ ЗСУ:

  • солдата Дмитра Суміна;
  • молодшого сержанта Юрія Гомона;
  • молодшого сержанта Юрія Заруднього;
  • сержанта Юрія Юрчишина;
  • старшого солдата Олександра Маштальора;
  • молодшого сержанта Андрія Габреля;
  • солдата Сергія Тихоненка;
  • солдата Миколу Шкляра.

Бондаренко додав, що Переяславська громада брала безпосередню участь у наданні допомоги 137-му батальйону, подякував міському голові Вячеславу Саулку і вручив йому відзнаку.

Також виступив голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко: “Мене переповнюють надзвичайні почуття, коли на нараді ми доповідали про стан справ там, де несуть службу батальйони Київської області, і наш 137-й батальйон визнали найкращим. Не зважаючи на понесені втрати, вони виконали всі поставленні завдання і не відійшли від своїх позицій”.

За розпорядженням київського міського голови медаллю “Честь. Слава. Держава” нагородив:

  • старшого лейтенанта Валерія Мартишка;
  • молодшого сержанта Анастасію Дубину;
  • молодшого сержанта Михайла Кириченка;
  • молодшого сержанта Івана Філоненка.

Голова Переяславської громади Вячеслав Саулко нагородив подяками міської ради військових:

  • сержанта Олександра Прощіна;
  • старшого солдата Сергія Скляренка;
  • солдата Сергія Катречу;
  • стрільця стрілецького відділення Сергія Мальованого;
  • водія-електрика гранатометного відділення Сергія Павленка;
  • головного сержанта механізованої роти Романа Смотрова;
  • командира стрілецького взводу Сергія Шумілова.

Після урочистої частини виступив бенд-оркестр Головного управління Національної поліції України у Київській області з українсько-міжнародною програмою. Вони виконали низку різноманітних композицій: патріотичні, різдвяні, сучасні, народні, ліричні та щедрівки.

“РІЗОЧКИ ОТРИМУЮТЬ НЕСЛУХНЯНІ ДІТИ ТА ТІ, ЩО СЛУХАЮТЬ РОСІЙСЬКУ МУЗИКУ”. ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю СВЯТОГО МИКОЛАЯ ДЛЯ ІНФОРМАТОРА

Після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар змінилися дати багатьох релігійних свят. Зміни стосуються і чи не найулюбленішого свята дітей – Дня святого Миколая. Цьогоріч Чудотворець вітає малечу 6 грудня, а не 19-го, як було раніше. Попри плідний графік, Миколай завітав до редакції Інформатора, аби відповісти на запитання нашої журналістки.

– Який найдивніший подарунок ви дарували?

– Як таких найдивніших подарунків не пригадую, але знаю, що з часом змінюються уподобання дітей. Раніше було більше таких подарунків, як машинки, різні іграшки, а зараз дітки хочуть інших подарунків. Ми розуміємо яких: телефони, планшети, ноутбуки.

– Які подарунки просять найчастіше?

– Побажання дітей бувають різні: щоб була наша перемога, щоб зброї було якнайбільше, хаймарсів, ну і щоб путін здох. Як-то кажуть, вустами дітей говорить істина. І ми впевнені, що бажання наших діток обов’язково здійсняться. Ось тому цього літа ми будемо відпочивати на березі нашого українського Криму.

– Чи бувало таке, що діти прокидалися, коли ви приносили подарунки?

– Місія Миколая – бути непомітним. Думаю, що мені це вдається. Діти намагаються мене спіймати, але їм це ще не вдалося.

– За що ви даєте різочки? Чи кладете подарунки поганим дітям?

– Різочки отримують неслухняні та нечемні діти. А також ті, які дивляться мультики і слухають музику російською мовою.

– Про який подарунок мріє Миколай?

– Я, як і всі, мрію про один-єдиний подарунок – якнайшвидшої перемоги, яка обов’язково буде.

– Яку музику ви слухаєте?

– Звичайно, слухаю музику українських виконавців. Нещодавно побував на концерті переяславського гурту “Драбадан”, і він мені сподобався.

– У кого вірить святий Миколай?

– Я вірю у кожного українця. Але найбільше – у підростаюче покоління, яке змінить наше майбутнє на краще.

– Що ви побажаєте жителям Переяслава?

– Найперше, що я бажаю жителям Переяслава і всім-всім українцям, – міцного здоров’я, бережіть себе, своїх рідних та близьких. Вірте та допомагайте ЗСУ. І все буде добре. Все буде Україна.

ІНФОРМАТОР ОГОЛОСИВ ФОТОКОНКУРС “РІЗДВО В ОБ’ЄКТИВІ”. НАДСИЛАЙТЕ СВОЇ ЗНІМКИ ТА ВИГРАВАЙТЕ КЛАСНІ ПРИЗИ

Розпочався цикл різдвяно-новорічних свят. Звичайно, в умовах війни далеко не у всіх українців є святковий настрій. Але Інформатор спробує хоча б трішки вам його подарувати. Тож ми оголосили конкурс фотографій “Різдво в об’єктиві”. У ньому можуть взяти участь всі охочі.

Як взяти участь:

  • Надсилайте своє фото сюди. На знімку маєте бути ви чи хтось із ваших рідних, а також обов’язково – різдвяно-новорічна атрибутика. Від однієї людини приймається лише одне фото.
  • Разом із фото надішліть деякі дані про себе – ім’я та прізвище, звідки ви.

Як визначатимемо переможців:

  • Прийом фотографій триватиме із 6 грудня до 15 грудня 12:00.
  • Трійка переможців визначатиметься із 16 до 24 грудня голосуваннями у Telegram-каналі Інформатора.
  • Найкращих оголосимо 25 грудня.

Що отримають переможці:

Наші друзі, спонсори цього конкурсу підготували подарунки для трьох переможців:

  • Від кафе-пекарні BULKA один із учасників отримає сертифікат на 1000 гривень. За ці кошти ви зможете влаштувати святкову вечерю для себе та своїх близьких у цьому атмосферному закладі.
  • Інтернет-компанія ХатаNet подарує одному із переможців повербанк для роутера, завдяки якому можна мати доступ до інтернету, навіть коли немає світла.
  • Також ХатаNet презентує сучасний потужний роутер, з яким доступ до інтернету буде ще якіснішим.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОКАЗАЛИ ВИСТАВУ “ВИКРАДЕНИЙ МІСЯЦЬ”

5 грудня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв для дітей показали театралізоване дійство “Викрадений місяць”. Повна зала малечі зібралася, аби поринути у магію Дня Святого Миколая. Артисти ж подарували їм незабутні емоції, враження та трішки віри у диво. Завітати на захід можна було всім охочим безкоштовно.

Зал та сцену прикрасили тематичними зимовими декораціями, різнокольоровими вогниками, ліхтариками та ялинками, що додавало святкового настрою. Головна ідея історії полягала у тому, що злодії Ожеледиця, Нежить та Кучугур вирішили зіпсувати дітям свято та викрали місяць, аби Миколай не знайшов дорогу до них і не подарував всім подарунки. Напруженим виявився весь сюжет, адже діти переймалися, чи буде ж зіпсоване свято, чи все переможе добро. Проте помічники Миколая зима, сніг, бешкетниця, білочки, рахівник зірок знайшли викрадачів, забрали у них місяць та повернули на небо, чим врятували свято.

Протягом усього дійства з дітьми всіляко взаємодіяли, розважали танцями, піснями та кульками, які кидали у натовп. Наприкінці ж у залі з’явився той, заради кого всі зібралися – Святий Миколай. Він привітав дітлахів із прийдешніми святами, пообіцяв, що всі отримають подарунки та разом з присутніми заспівав святкову пісню.

ДВІ КОМАНДИ З ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ ЗІГРАЮТЬ У ЧЕМПІОНАТІ БРОВАРЩИНИ З МІНІФУТБОЛУ

9 грудня розпочнеться чемпіонат Броварського району із мініфутболу. В ньому візьмуть участь 14 команд, серед яких – дві із Переяславщини: переяславський “Матадор” та дівичківський “Дніпро”.

Турнір проходитиме в одне коло, останній (13-й) тур відбудеться 16 березня 2024 року. Всі матчі проводитимуть по суботах у місті Бровари, селах Погреби та Зазим’є Броварського району. Команди гратимуть складами 8 на 8.

У суботу, 9 грудня, у першому турі “Матадор” зустрінеться зі “Скіфом”, а “Дніпро” – із “Соколом”.

“Дніпро”, який став чемпіоном Переяславщини-2023 у великому футболі, на цей турнір не заявив своїх легіонерів. Натомість, суттєво підсилив склад якісними футболістами з інших команд нашого району, зокрема Павлом Лисенком, Максимом Федоренком, Владиславом Столяренком, Антоном Бончевим та іншими.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, ДТП та книгу написану на передовій. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору