ЖИТТЯ

Прощання із захисником, ДТП та книга написана на передовій: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися із захисником, збирали донорську кров та влаштовували фестиваль творчості дітей з інвалідністю на якому збирали допомогу на ЗСУ. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ЗАХИСНИКОМ ОЛЕКСАНДРОМ КАРАБАНОВИМ

29 листопада у Гайшині (Переяславська ТГ) попрощались із воїном Олександром Карабановим. Він загинув 27 березня 2022 року біля населеного пункту Кам’янка Ізюмського району, що на Харківщині. Із березня 2022-го захисник вважався зниклим безвісти. Йому було 30 років.

Пам’ять загиблого вшанували близько двохсот людей: односельчани, військовослужбовці, знайомі, друзі та родичі. На цвинтарі мати Олександра оплакувала сина, повторювала, що йому зараз дуже морозно. Саме у цей час посилювався снігопад.

Друзі Олександра з гордістю та повагою згадували про нього: “Служив в десантно-штурмових військах із 2016-го року. Воював по-справжньому. Хороший був хлопець, гарний воїн. Бракує слів, згадуємо лише найкраще”.

Олександр Карабанов – молодший сержант, колишній бойовий медик десантно-штурмового взводу десантно-штурмового батальйону. Приєднався до лав ЗСУ та став на захист Батьківщини ще у 2016 році. Закінчив Переяславський ЦПТО за спеціальністю “кухар”. Без батька залишився його неповнолітній син.

АНДРІЯ БЛАЖЧЕНКА З ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ ПОСМЕРТНО ВІДЗНАЧИЛИ ОРДЕНОМ “ЗА МУЖНІСТЬ” ІІІ СТУПЕНЯ

Старшого сержанта ЗСУ Андрія Блажченка зі Стовп’яг (Дівичківська ТГ) посмертно відзначили орденом “За мужність” ІІІ ступеня. 28 листопада у будинку культури села Дівички перед початком чергової сесії сільської ради матері загиблого Марині Блажченко вручив орден її сина старший офіцер першого відділення Бориспільського РТЦК та СП Андрій Загнойко.

“Указом Президента України №314 за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку орденом “За мужність” ІІІ ступеня нагороджений старший сержант Блажченко Андрій Вікторович (посмертно)”, – йдеться у повідомлення.

Андрій Блажченко народився 27 квітня 1981 року. Навчався у Стовп’язькій школі. Після 11 класу ніс строкову службу в місті Десна Чернігівської області. З 2014 року брав участь в антитерористичній операції. 25 лютого 2022 року пішов захищати Україну у повномасштабній війні. Був стрільцем другої стройової роти першого стрілецького батальйону 27-ї механізованої бригади. Загинув 19 квітня 2023 року біля міста Вугледар на Донеччині. Поховали його 24 квітня у рідному селі.

РОСІЯНИ ВИПУСТИЛИ ПО УКРАЇНА 21 БЕЗПІЛОТНИК ТА 3 РАКЕТИ

У ніч на 29 листопада російські війська атакували територію України ударними безпілотниками та ракетами. Випустили 21 БплА Shahed-136/131 з напрямку Приморсько-Ахтарськ (РФ) та 3 керовані авіаційні ракети Х-59 з повітряного простору окупованої Херсонщини. Сили ППО збили всі дрони та 2 ракети, ще одна не досягла своєї цілі.

“Основний напрямок удару безпілотників – Хмельниччина, ракет – південь країни. До відбиття повітряного нападу залучено винищувачі, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Повітряних Сил та Сил оборони України. В результаті бойової роботи усі ворожі ударні БпЛА знищено в межах Одеської, Миколаївської, Дніпропетровської, Київської, Херсонської, Запорізької та Хмельницької областей. Також знищено дві керовані авіаційні ракети на Миколаївщині. Третя – не досягла бажаної цілі”, – йдеться у повідомленні ПС ЗСУ

У Київській області внаслідок роботи ППО влучань у об’єкти критичної інфраструктури та пошкоджень від падіння уламків не було. Ніхто не постраждав. Про це повідомили у Київській ОВА.

ВУКГ ПЕРЕЯСЛАВА ПЕРЕДБАЧИЛО НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ У 2024 РОЦІ ПОНАД 22 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 17 листопада до 1 грудня оголосили 16 порівняно значних тендерів. Також ми дізналися, яка ситуація із раніше оголошеними тендерами.

Прийом пропозицій – із 21 до 29 листопада. Замовник – Переяславська БЛІЛ. 336 тисяч гривень передбачили у лікарні на програмний комплекс “Медична інформаційна система” на 50 людей на весь наступний рік. ТОВ “Здоров’я 24” із Києва виграло тендер із пропозицією 306 тисяч гривень.

Із 22 до 30 листопада. Замовник – Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав”. По тисячі літрів дизельного пального та бензину А-95 планували закупити у заповіднику за 110 тисяч гривень. Але торги не відбулися, оскільки не було пропозицій.

Із 22 до 30 листопада. Замовник – Переяславська БЛІЛ. 482 тисячі 700 гривень готові були витратити у лікарні на послуги медичних лаборатій. ТОВ “ДЕЛЬТА ЛАБ” із Києва надаватиме їх протягом всього наступного року за 416 тисяч 500 гривень.

Із 22 до 30 листопада. Замовник – Переяславська БЛІЛ. Ще один тендер на послуги медичних лабораторій – на 120 тисяч 422 гривні – не відбувся, бо не було пропозицій.

Із 22 до 30 листопада. Замовник – Переяславська БЛІЛ. 234 тисячі 960 гривень передбачили у лікарні на швидкі тести на визначення антитіл до вірусу гепатиту С (1500 штук), НВsАg вірусу гепатиту В (1800), на ВІЛ 1/2 (1500). ТОВ “ЕКСДІА ПЛЮС” із Києва зробило найвигіднішу пропозицію із трьох претендентів – 90 тисяч 600 гривень. Зараз триває його кваліфікаційна перевірка. Переможець торгів надаватиме ці послуги протягом всього наступного року.

Із 22 до 30 листопада. Замовник – Переяславська БЛІЛ. На тисячу послуг з діагностики ВІЛ-інфекцій протягом наступного року в лікарні готові були витратити 187 тисяч гривень. Проте тендер не відбувся.

Із 22 до 30 листопада. Замовник – Переяславська БЛІЛ. Не відбувся тендер і на визначення субпопуляцій лімфоцитів периферичної крові CD4 та вірусологічні дослідження визначення копій РНК ВІЛ-1. Передбачали на нього 38 тисяч 775 гривень.

Із 23 листопада до 1 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. На 2024 рік лікарня також планує закупити 484 тисячі 503 кВт*год. електроенергії за 2 мільйони 640 тисяч 541 гривню 25 копійок.

Із 27 листопада до 5 грудня. Замовник – Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав”. На перші чотири місяці 2024 року НІЕЗ “Переяслав” планує закупити 10 тисяч кубометрів природного газу за щонайбільше 165 тисяч 539 гривень.

Із 29 листопада до 7 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. Знову ж таки на 484 тисячі 503 кВт*год. електроенергії на наступний рік лікарня передбачила 3 мільйони 100 тисяч 819 гривень 20 копійок.

Із 30 листопада до 8 грудня. Замовник – КП “Переяславське ВУКГ”. 341 тисячу 766 гривень 84 копійки передбачило комунальне господарство на 657 тонн щебенево-піщаної суміші. Переможець торгів повинен буде постачати її до 24 грудня згідно із заявками замовника у межах Переяславської громади.

Із 30 листопада до 8 грудня. Замовник – КП “Переяславське ВУКГ”. На 2024 рік ВУКГ планує закупити 2 мільйони 880 тисяч кВт*год. електроенергії за щонайбільше 22 мільйони 204 тисячі 800 гривень.

Із 30 листопада до 8 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. На 9 тисяч кілограмів молока жирністю 2,5% у лікарні готові витратити 387 тисяч гривень. Переможець торгів повинен буде постачати товар протягом наступного року.

Із 30 листопада до 8 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. А 289 тисяч 500 гривень передбачили на 1500 кілограмів кисломолочного сиру жирністю не менше 9,5%. Його також повинні будуть постачати протягом наступного року.

Із 1 до 11 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. 7500 кілограмів житньо-пшеничного хліба хочуть закупити за 272 тисячі 250 гривень. Знову ж таки постачатимуть його весь наступний рік.

Із 1 до 11 грудня. Замовник – Переяславська БЛІЛ. 400 кілограмів вершкового масла жирністю не менше 73% для лікарні на наступний рік придбають щонайбільше за 149 тисяч 600 гривень.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТАЛОСЯ ДВА ДТП

Зранку 29 листопада у Переяславі на вулиці Золотоніське шосе автомобіль Daewoo в’їхав в електроопору. В результаті вона впала на автівку. Постраждала 42-річна пасажирка.

Відомо, що водій не вибрав безпечної швидкості, не врахував дорожньої обстановки, того, що була слизька дорога, не впорався з керуванням та в’їхав в електроопору. Пасажирка із села Лецьки (Циблівська ТГ) отримала легкі тілесні ушкодження – садини на обличчі. Її госпіталізували до переяславської лікарні. Водій не постраждав.

За цим фактом правоохоронці склали адміністративний протокол за статтею 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

1 грудня близько 8:50 ранку на автодорозі Бориспіль-Дніпро поблизу села Єрківці (Дівичківська ТГ) сталася ДТП. Зіткнулися два автомобілі ВАЗ-2111 та Toyota RAV4. Двоє пасажирів постраждали.

За попередніми даними водій 1950 р.н, житель села Ковалин (Дівичківська ТГ), керуючи автівкою ВАЗ-2111 на перехресті не надав перевагу у русі та зіткнувся із автомобілем Toyota RAV4, яким керував військовослужбовець 1973 р.н.

В результаті аварії пасажир Toyota 1987 р.н. отримав забій грудної клітини, а пасажирка 1957 р.н, закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, травму живота та перелом правих гомілок кісток. Її госпіталізували до лікарні.

ПІВТОРА РОКУ ТРИВАЄ СЛІДСТВО ДТП У ПЕРЕЯСЛАВІ. ОДИН ВОДІЙ БУВ П’ЯНИЙ, ІНШОГО ГОСПІТАЛІЗУВАЛИ

7 березня 2022 року близько 18:00 у Переяславі на вулиці Шкільній сталась ДТП між автомобілями Volkswagen Passat b3 та Volkswagen Passat b6. Слідство цієї справи триває півтора року. Денис Корзун, який постраждав у цій аварії, нещодавно звернувся до редакції Інформатора, аби висвітлити цю подію та надати їй певного розголосу, оскільки вважає, що її хочуть “зам’яти”.

Денис Корзун розповів, що їхав автомобілем Volkswagen Passat b3 Шкільною у бік ліцею “Патріот”, повертав ліворуч у бік “Даринку”, увімкнувши світловий покажчик “поворот ліворуч”. У цей час водій на Volkswagen Passat b6 їхав позаду, потім виїхав на зустрічну смугу та в’їхав у лівий бік Volkswagen Passat b3.

Після зіткнення, за словами Дениса Корзуна, водій Volkswagen Passat b6 вибіг з автівки і зник з місця ДТП. Згодом правоохоронці розшукали його неподалік. На місце події приїхали “швидка” та рятувальники. Дениса Корзуна деблокували з автомобіля та госпіталізували до переяславської лікарні. Як він розповів, у нього був зламаний таз та забій голови, близько пів року лікувався, півтора місяця взагалі не міг ходити.

“Тоді поліція не хотіла, аби мій товариш, який приїхав на місце аварії, знімав на відео, як у водія фіксували ступінь сп’яніння через “Драгер”. Правоохоронці з місця ДТП поїхали першими, йому нічого не сказали. Друг їздив і шукав їх по місту, знайшов біля райвідділу і зняв на відео, як його “задували”. Пристрій показав 1.01 проміле (легке сп’яніння – ред.). У лікарню до мене той водій приходив кілька разів, говорив, що бачив, як я повертав, і думав, що встигне проїхати. Казав, що все буде добре: “Ми заплатимо і про все домовимось”. А потім зник, і тепер тільки вітається по дорозі, коли їздить”, – сказав Денис Корзун.

Відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 ККУ (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження). Корзун вважає, що матеріали справи склали неправильно, оскільки його покази не брали до уваги, а тільки іншого водія: “У мене були зауваження до слідчого експерименту, але слідчий сказав, що це неважливо. Зараз виявляється, що все те було важливо”. Додав, що колишній начальник слідчого відділу спершу взагалі закрив справу “через відсутність складу злочину”. Потім родина Дениса найняла адвокатів, які домоглися того, що ту постанову скасували. Слідство й досі триває, але тепер у Бориспільському відділі, а не в Переяславі. А сам постраждалий не розуміє, коли його кривдник отримає покарання.

“Як тільки аварія сталась поліціянти відразу почали “петлять”, у нього навіть права не забрали, він і досі їздить. Автівку, якою у мене в’їхав, він тільки забрав з ремонту, бо до цього також п’яний десь на Солонцях в’їхав у паркан. Моє авто ремонту не підлягало взагалі. Очевидців, яких вказали у справі, насправді там навіть не було. Ми потім телефонували до них і запитували, де вони були тоді. Відповідали, що на роботі і не знають нічого про це, тобто просто своїх знайомих вписали”, – резюмував Денис Корзун.

Інформатор звернувся до слідчого відділення відділу поліції №1 Бориспільського РУП ГУНП в Київській області, щоб дізнатися, на якому етапі перебуває досудове розслідування за цією справою. Отримали відповідь за підписом начальника Бориспільського районного управління поліції Тараса Кравчука: “7.03.2022 року близько 18:00 на одній із вулиць в місті Переяслав відбулось зіткнення між двома автівками марки Volkswagen під керуванням, на момент події, 19-річного та 25-річного місцевих жителів. Останній перебував за кермом транспортного засобу у стані алкогольного сп’яніння, що підтверджено за допомогою технічного засобу, а саме газоаналізатора “Dräger”. За цим фактом слідчі відділу поліції №1 Бориспільського РУП ГУНП в Київській області відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 КК України.

У ході досудового розслідування проведені відповідні слідчі дії, а саме допитані обидва водії, які є учасниками вказаної ДТП, з якими в подальшому проведено слідчі експерименти з метою уточнення наданих ними показів. Зауважимо, що від учасників слідчих дій щодо ходу слідчих дій зауважень та претензій не надходило, про що останні засвідчили підписами у протоколах.

Під час досудового розслідування проведені відповідні експертизи щодо технічного стану транспортних засобів, а також транспортно-трасологічна, судово-медична та в подальшому, на підставі всіх зібраних даних, автотехнічна експертиза. Висновки зазначених експертиз долучено до матеріалів кримінального провадження.

Наразі досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні проводиться слідчим відділом Бориспільського РУП ГУНП в Київській області. Також на підставі клопотання одного із учасників автопригоди слідчим заплановано проведення низки додаткових слідчих дій, в тому числі вже викликано можливих свідків вказаної ДТП для проведення допиту. Після завершення всіх необхідних слідчих дій буде вирішено питання щодо прийняття рішення згідно норм діючого законодавства”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПІД ЧАС НЕГОДИ РЯТУВАЛЬНИКИ БУКСИРУВАЛИ АВТОМОБІЛЬ ШВИДКОЇ ДОПОМОГИ ТА МАЗ ІЗ БОЧКОЮ

27 листопада у Переяславі на вулиці Новокиївське шосе автомобіль МАЗ із бочкою занесло і частково перекинуло на проїжджу частину. Знадобилася допомога з буксирування. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 3 осіб.

Цього ж дня о 1:19 у Переяславі на провулку 1-му Петропавлівському у сніговому заметі застряг автомобіль швидкої допомоги. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 4 осіб. О 1:32 рятувальники прибули на місце події. Буксирували за допомогою троса. Завершили роботу о 1:59.

У ПЕРЕЯСЛАВІ В ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ ЗАГОРІВСЯ ПЕРЕСТІНОК

26 листопада у приватному житловому будинку у Переяславі на вулиці Яготинській сталося задимлення. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 7 осіб.

О 20:40 рятувальники прибули на місце події. Виявили загоряння перестінку на площі 1 кв. метр у глиняному будинку, обкладеному цеглою. Локалізували загоряння о 20:45, а ліквідували о 20:56 на тій самій площі. Вогонь пошкодив перестінок. Ніхто не постраждав.

В УНІВЕРСИТЕТІ ПЕРЕЯСЛАВА ЗІБРАЛИ 40 ЛІТРІВ ДОНОРСЬКОЇ КРОВІ

1 грудня з 9:00 до 14:00 в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі проводили збір крові. Фахівці Київського обласного центру крові збирали кров, яка допоможе не тільки врятувати життя військових, а й проводити планові операції в тилу, приймати пологи, здійснювати трансплантації. Долучитись можна було всім охочим, старшим 18 років. Загалом цього дня вдалося зібрати 40 літрів крові.

За її словами, до 13:30 до здачі крові долучилось 85 людей, п’ятьох із них не допустили за станом здоров’я: “Попередньо ці люди могли перехворіти чимось в дитинстві або був низький гемоглобін. Також було багато охочих здати кров з людей, що перехворіли у дитинстві на хворобу Боткіна або гепатит. Є люди, які приходили з гепатитом А. З 2021 року Міністерство охорони здоров’я дозволило брати кров у таких донорів, але її додатково фільтрують, тому що вона може нести небезпеку”.

Анастасія Дудка зазначила, що збирали по 480 мл з людини (10% від загальної кількості крові організму людини). Найпершими до збору долучились працівники критичних структур: ДСНС, поліції, Національної гвардії України, також були працівники та студенти університету.

“Організація проводилася університетською командою. Ректор Віталій Коцур також долучився до здачі. Вже втретє цього року він був донором. Подає приклад і відразу відкликається на такі пропозиції прийняти бригаду”, – резюмувала Анастасія Дудка.

ІНФОРМАТОР ДЕГУСТУЄ. ДЕ У ПЕРЕЯСЛАВІ НАЙСМАЧНІША (АБО НІ) ПІТА

Здається, для кожного жителя Переяслава піта – це смак дитинства. Цей фаст фуд із відвареного на пару тіста, наповненого зазвичай сосисками, подрібненими овочами та соусами, відносно не дорогий, швидко готується та безумовно смачний, особливо коли зголоднієш. У нашому місті є кілька незмінних локацій, де можна купити піту. Ми обрали п’ять варіантів, а наша журналістка Яна Малишко оцінила їхній смак та якість, а також ретельно перевірила склад цього перекусу.

АНДРІЙ МАКСИМЧУК НА ПЕРЕДОВІЙ НАПИСАВ КНИГУ ДЛЯ СИНА. ПРОДАЄ ЇЇ, ЩОБ ЗІБРАТИ ГРОШІ ДЛЯ СВОГО БАТАЛЬЙОНУ

29 листопада у сесійній залі міської ради Переяслава військовий Андрій Максимчук (псевдонім Макс ван Форсайд) презентував свою книгу “Подорож Україною та чарівний дракон”. Її написав протягом 7 місяців на передовій для свого маленького сина. Це перша дитяча книга в Україні, написана на фронті під час повномасштабної війни. Автор розповів про історію її створення та про те, як допомагає своєму підрозділу.

Капітан 132-го окремого розвідувального батальйону десантно-штурмових військ Збройних Сил України Андрій Максимчук з позивним “Бетмен” написав свою першу книгу “Подорож Україною та чарівний дракон” на війні. Зараз книга тиражем у 5 тисяч примірників розходиться країною та перекладається двома мовами світу. Сам автор поділився, що це не остання історія – будуть нові книги.

Андрій Максимчук розповів, що 24 лютого 2022 року двох синів відвіз до батьків на рідну Хмельниччину, а сам пішов до військкомату. Наступного дня був у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Разом із побратимами перебував спочатку на Чорнобильському напрямку, після звільнення територій на Київщині поїхав деокуповувати південь країни. Також працював на Ізюмському та Бахмутському напрямках. Згодом був у складі окремого батальйону розвідки ДШВ, саме вони перші, хто перейшов річку Сіверський Донець і почали там готуватися до Харківської операції. Зараз боронить країну на Запорізькому напрямку.

Напередодні повномасштабного вторгнення молодший син Мирослав попросив тата написати книгу про драконів. Андрій розповів, що почав її писати, перебуваючи в Чорнобилі. Записував у блокнот та планшет. Від початку війни, окрім бойових завдань, Андрій завжди шукав донати на потреби свого підрозділу, але хотів не просто просити підтримки, а давати людям натомість якісний продукт.

“Для себе я зрозумів, що капітан, офіцер не має просто так просити гроші, хоч це не для себе, а для кожного бійця. Я сину колись пообіцяв написати книгу, хоча ніколи не писав книжок. Щоб об’єднати народ, щоб дати щось за донат підрозділу, вирішив, що напишу книгу та виконаю обіцянку сина”, – зазначив Андрій.

Його дівчина Софія розповіла, що книга активно поширюється країною під лозунгом “Книга, що наближає перемогу”, адже кожна продана книга – це донат від українців на 132-й батальйон.

Книгу “Подорож Україною та чарівний дракон” можна було придбати на презентації за 300 гривень. Всі виручені кошти підуть на підтримку батальйону Андрія Максимчука.

У ПЕРЕЯСЛАВІ НА ФЕСТИВАЛІ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ ЗІБРАЛИ 2 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ НА ЗСУ

У Переяславі перед Міжнародним днем людей з інвалідністю (3 грудня) Центр соціальних служб традиційно провів фестиваль творчості дітей та молоді з інвалідністю “Повір у себе”. Цього року у ньому взяли участь 40 дітей. У приміщенні фондів НІЕЗ “Переяслав” представили виставку творчих робіт учасників фестивалю та провели благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ.

2 тисячі гривень, які вдалося зібрати на благодійному ярмарку-продажу дитячих робіт, передали волонтерці Інні Марченко.

Урочисто нагородили дипломами переможців конкурсу творчих робіт та учасників художньої самодіяльності. Усі діти, які взяли участь у фестивалі, отримали набори канцтоварів та солодощів.

Старша наукова співробітниця заповідника НІЕЗ “Переяслав” Наталія Ревега разом з музейниками підготувала для гостей фестивалю майстер-клас з виготовлення зимової композиції. Діти поринули в процес творчості, заняття сприяло тому, щоб вони відволіклися, відкрили свій емоційний світ, вчилися активно взаємодіяти з ровесниками.

Атмосферу свята та єдності забезпечили художні номери учасників фестивалю Олександра Прокопенка та Олександра Острадчука. На свято завітав талісман рятувальників і улюбленець дітвори пес Патрон. Діти танцювали та співали разом з ним, обіймалися та фотографувалися з песиком.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, День Гідності та позачергову сесію. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору