ЖИТТЯ

Прощання із захисником, День Гідності та позачергова сесія: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього провели позачергову сесію у міськраді, яку ініціювали депутати за вимогою активістів. Надходили і сумні звістки про загибель переяславців на війні. Також відзначили День Гідності, а містянам вдалося потішитися першому снігу. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВІТАЛІЄМ МАКСИМЕНКОМ, ЯКИЙ ЗАГИНУВ НА ВІЙНІ

24 листопада у Переяславі у церкві святих Бориса і Гліба попрощалися зі старшим сержантом Збройних сил України Віталієм Максименком із Переяслава. Йому було 42 роки. Загинув 15 листопада біля населеного пункту Максима Горького Бериславського району, що на Херсонщині. Поховали його на цвинтарі у Малій Каратулі.

Віталія Максименка призвали на службу добровольцем 25 лютого 2022 року. Був водієм-машиністом аеродромно-технічного забезпечення. У нього залишились дружина, донька, мати, сестра.

Переяславка Світлана розповіла, що живе неподалік домівки Віталія: “Людиною був дуже хорошою. Коли вони переїхали сюди до нас жити, то Віталій був вже дорослий, працював таксистом. Дуже гарна людина, гріх слова сказати, завжди привітний був, що не попроси, ніколи не відмовить”.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ МАКСИМ ЯРОШ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА

З 15 листопада вважався безвісти зниклим військовий Збройних сил України, житель Переяслава Максим Ярош. 21 листопада стало відомо, що того дня він загинув біля населеного пункту Хромове Донецької області. Йому було 25 років.

Максим Ярош пішов на фронт 18 березня 2022 року. Мав звання молодшого сержанта, служив заступником командира бойової машини – навідником-оператором першого механізованого відділення механізованого батальйону.

РОСІЯНИ ВИПУСТИЛИ ПО УКРАЇНІ ЩЕ 14 БЕЗПІЛОТНИКІВ. ЯКІ НАСЛІДКИ АТАКИ НА КИЇВЩИНІ

Із 20:00 21 листопада до 3:00 22 листопада російські війська атакували Україну з південно-східного напрямку 14 ударними БпЛА типу Shahed та крилатою ракетою Х-22. Сили ППО збили усі 14 безпілотників.

“До відбиття повітряного нападу залучено підрозділи мобільних вогневих груп, винищувальну авіацію та зенітні ракетні підрозділи у межах Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Житомирської, Вінницької та Хмельницької областей. Крилата ракета Х-22 не досягла своєї цілі, впала у Запорізькій області на відкритій місцевості, вибуховою хвилею пошкоджено приватні будинки громадян. Попередньо без постраждалих”, – йдеться у повідомленні ПС ЗСУ.

У Київській області тривога тривала із 23:05 до 0:15. У цей час в регіоні працювала ППО. Як повідомили у Київській обласній військовій адміністрації, постраждалих та руйнувань внаслідок атаки немає.

САУЛКО ПРОСИВ ЛЮДЕЙ ОБ’ЄДНАТИСЯ, А ТІ – ЩОБ ВІН СКЛАВ ПОВНОВАЖЕННЯ. ЯКОЮ БУЛА ПОЗАЧЕРГОВА СЕСІЯ У ПЕРЕЯСЛАВІ

22 листопада відбулася позачергова сесія міської ради Переяслава. Її ініціювали депутати за вимогою активістів, які прийшли на чергову сесію 16 листопада, щоб послухати звіт міського голови про бюджетні витрати на ЗСУ. Сам Вячеслав Саулко на ту сесію не з’явився, за словами секретарки ради Лідії Оверчук, через відрядження до Києва. Тож позачергове засідання зібрали з єдиним питанням порядку денного – “Про розгляд колективного звернення щодо подання звітності посадовими особами міської ради по використанню коштів міського бюджету”.

Сесійна зала цього дня була заповненою. Окрім депутатів, прийшли працівники виконавчих органів міської ради та, звичайно ж, активісти – як опозиція теперішньої влади, так і її прихильники. Було багато людей у військовій формі та правоохоронців. Певно, більшість очікувала, що на цій сесії депутати висловлять недовіру міському голові. Для цього необхідно було подати відповідний проєкт рішення та проголосувати щонайменше 18 депутатам (дві третини із загальної кількості).

Коли депутати зареєструвалися на засіданні, виявилося, що їх було 16. Люди в залі почали вигукувати, що “знімають з розгляду своє питання”, закликали “обдзвонювати відсутніх депутатів”. Проте кворум для проведення сесії був наявний, а потім дореєструвалося ще двоє депутатів. Взагалі не з’явилися Юрій Анікієв, Володимир Башмак, Олег Бутович, Євгеній Глазунов, Алла Зленко, Віталій Марченко, Марина Навальна, Любов Томенко та Оксана Миколаїнко.

Вячеслав Саулко звітувався майже пів години. Читав із аркушів, надавав відповіді на кожне із десяти запитань у зверненні громадян. Знову ж таки згадав про 12 мільйонів із бюджету громади на потреби ЗСУ. Навіть розповів, як особисто допомагав захисникам. Завершив доповідь фразою: “Я ж і надалі буду працювати на благо жителів громади. Зараз військовий час. Зараз я буду виконувати покладені на мене функціональні обов’язки міського голови”. Із залу почулося: “Не будеш!”.

Взагалі звіт голови супроводжувався постійними невдоволеними вигуками присутніх. Було видно, що чимало людей не налаштовані у таких умовах його сприймати. Вже наступного дня, 23 листопада, Інформатор звернувся до міської ради, аби отримати повний звіт, щоб опублікувати його для читачів, аби кожен спокійно міг ознайомитися з ним. Заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич пообіцяла надіслати його за годину. На момент написання цього матеріалу минуло більше доби, звіт ми досі чекаємо.

Потім слово надали очільниці активістів Галині Дудар. Вона нарікала, що люди ще 10 листопада просили міську раду надати звіт про витрати на ЗСУ у 5-денний термін: “Деякі службовці можуть сказати, що термін розгляду – 20 робочих днів. Минулого разу нам про це говорила секретар. Але це у разі, якщо запит стосується надання великого обсягу  інформації або потребує пошуку, а у вас інформація про використання бюджету міста є у фінансовому відділі. Отримати її дуже легко, бо звітність робиться за квартал, рік, місяць. Тому 5 днів би вистачило, щоб ви нам надали відповідь”.

Також Дудар згадала про премії службовцям міськради, можливо, завищену вартість робіт у сховищах (відомо, що відкрили кілька кримінальних справ), про роботи на березі річки Альта, які не узгоджувалися ні з депутатами, ні з громадою тощо. Загалом виступала близько 20 хвилин.

А вже після цього сесія поступово почала перетворюватися на мітинг. Виступали всі, хто хотів, – депутати окремими голосуваннями це не узгоджували. Було багато емоцій, інколи популістських закликів та навіть відвертих образ. У підсумку міський голова попросив секретарку ради поставити проєкт рішення про його звіт на голосування. “За” було п’ятеро депутатів: Лідія Оверчук, Олександр Матвієнко, Сергій Шаменко, Григорій Ярема та Вячеслав Саулко. Інші взагалі не голосували. Після цього Саулко відразу ж закрив сесію.

У ПЕРЕЯСЛАВІ БАГАТОМІЛЬЙОННІ КАПІТАЛЬНІ РЕМОНТИ ДОФІНАНСУЮТЬ ІЗ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ

На сесії міської ради Переяслава 16 листопада передбачили 666 тисяч 566 гривень 40 копійок на додаткові роботи з капітального ремонту найпростішого укриття ліцею імені Володимира Мономаха. Після вже третього дофінансування загальна вартість робіт склала 11 мільйонів 457 тисяч 344 гривні 21 копійку. Натомість, дофінансування капітального ремонту тротуару на вулиці Шевченка в межах вулиць Грушевського та Сковороди на 330 тисяч 52 гривні 11 копійок депутати не підтримали.

Начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ Олександр Вітківський сказав, що при проведенні капітального ремонту тротуару на вулиці Шевченка були виконані додаткові роботи, зокрема збільшення квадратури від вулиці Михайла Сікорського до археологічного музею, також була проведена заміна бортів. Тому, мовляв, необхідно виділити з міського бюджету додаткові кошти.

Депутат Михайло Шамрай зазначив, що чи не кожну сесію виставляють питання про додаткове фінансування проєктів: “Є проєктно-кошторисна документація, яка передбачає фактичну ціну цього об’єкту. Тут два варіанти: або проєктанти не виконують якісно свою роботу, або чому постійно ми дофінансовуємо? Якщо ці роботи хтось проводить, то нехай сам і дофінансовує. Гаразд, один-два проєкти, не можна все передбачити, але не в кожному ж проєкті вносити дофінансування…”

Бюджетна депутатська комісія цього питання не підтримала. На передсесійному засіданні депутати також сказали, що не будуть позитивно голосувати за нього. Врешті й на сесії “за” проголосував лише Олександр Матвієнко.

Зазначимо, що тендер на виконання цього капітального ремонту виграло ТОВ “Тірел індастріс” із Сумщини. Воно зробило пропозицію у сумі 3 мільйони 570 тисяч 957 гривень 6 копійок. Вона була менш вигідна, аніж у конкурента, але того дискваліфікували.

За чергове дофінансування робіт в укритті ліцею Мономаха “за” проголосував 21 депутат. Проте наголосили, що зробили це лише тому, що якісне укриття необхідне дітям, однак у майбутньому пообіцяли за які б то не було дофінансування не голосувати.

“Вчергове ми чуємо про дофінансування. Просто у цій ситуації ми розуміємо, що йдеться про укриття школи, про укриття, яке дуже боляче далося нашій громаді. Тому, щоб ніхто не казав, що ми начебто не підтримуємо цей проєкт, наша фракція вирішила проголосувати. Але насправді немає більше бажання голосувати за дофінансування. Спочатку казали, що цей проєкт обійдеться у 12 мільйонів. Потім сказали, що зменшуємо на 3 мільйони і проводимо тендер на 9 мільйонів, прибравши інвентар та меблі. Зрештою інвентар та меблі за 200 тисяч купується в іншу школу”, – сказав Олександр Пасічник із “Європейської солідарності”.

Голова депутатської комісії з питань бюджету та фінансів Олексій Дикий додав: “Ми на бюджетній комісії були обурені, що знову нам пропонують дофінансування. І ми вагалися, чи треба фінансувати. Тільки тому, що це школа, ми погодилися та підтримали це питання. Ми не правоохоронні органи, щоб перевіряти акти виконаних робіт. Їх ще будуть перевіряти. Хоч би ми їх і побачили, то на комісії не могли б дати їм оцінку правильності чи неправильності”.

Зазначимо, що спочатку із міського бюджету на капітальний ремонт укриття у Переяславському ліцеї імені Володимира Мономаха виділили 9 мільйонів 353 тисячі 221 гривню 20 копійок. Вже згадане ТОВ “Тірел індастріс” виграло тендер на ці роботи з пропозицією 9 мільйонів 258 тисяч 738 гривень 31 копійка. Потім цей проєкт дофінансували на 290 тисяч 130 гривень, а ще пізніше – на 1 мільйон 241 тисячу 909 гривень 50 копійок.

ПОБЛИЗУ ПЕРЕЯСЛАВА СТАЛОСЯ ДВА ДТП – АВТОМОБІЛІ ВРІЗАЛИСЯ У ДЕРЕВО

20 листопада близько 17:00 на автодорозі Малі Єрківці – Мирне (Вороньківська ТГ) сталася ДТП. Автомобіль Renault зіткнувся з деревом.

За попередніми даними, 35-річний чоловік на Renault виїхав на зустрічну смугу, потім на узбіччя та допустив зіткнення з деревом. У результаті ДТП від отриманих травм водій загинув.

22 листопада близько 10:00 на дорозі біля села Мала Каратуль (Ташанська ТГ) сталася ДТП. Автомобіль Volkswagen в’їхав у дерево. Водія та пасажира госпіталізували.

За попередніми даними, водій 2003 р.н. із Переяслава не обрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожньої обстановки та погодні умови, виїхав на узбіччя дороги та зіткнувся з деревом. Внаслідок аварії він отримав забій хребта та грудної клітини. Його пасажир, житель Переяслава, має перелом пальців обох рук.

РЯТУВАЛЬНИКИ ПРИЇХАЛИ ДО ШКОЛЯРІВ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ НА “СУПЕРМОБІЛІ”

22 листопада рятувальники провели зустріч з учнями Студениківського ліцею (Студениківська ТГ). До них вони приїхали з мобільним класом безпеки.

Провідний фахівець організації заходів цивільного захисту Бориспільського РУ (Переяслав) ГУ ДСНС у Київській області Денис Порохня розповів Інформатору, що мобільний клас безпеки подарували Головному управлінню європейські партнери ДСНС. Це – автомобіль, який обладнаний засобами для роз’яснення роботи щодо безпеки життєдіяльності.

Навчатися правилам безпеки у такому “класі” діти можуть у найвіддаленіших населених пунктах регіону, адже “супермобіль” їздить до різних навчальних закладів Київської області. У такому безпековому просторі на колесах діти вивчають інформацію та ознайомлюються із предметами про мінну та пожежну безпеку, домедичну допомогу та правила дорожнього руху.

Цього дня рятувальники провели для дітей лекції із залученням інтерактивних інструментів та форматів: загасили умовну пожежу, “користувалися” вогнегасником, в’язали рятувальні вузли та долали смугу перешкод, також переглядали мультфільми про безпеку.

ПРОНЕСЛИ МІСТОМ ВЕЛИЧЕЗНИЙ ПРАПОР, ПОСМЕРТНО НАГОРОДИЛИ ЗАХИСНИКА. ЯК У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ГІДНОСТІ

21 листопада у Переяславі відбувся мітинг-реквієм до Дня Гідності та Свободи України та 10-ї річниці Революції Гідності. Близько сотні переяславців пронесли жовто-блакитний стяг розміром приблизно 5х10 метрів з центральної площі міста до пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС).

Присутні разом заспівали Гімн України та вшанували полеглих хвилиною мовчання всіх загиблих за нашу країну героїв. На заході виступив голова Переяславської громади Вячеслав Саулко, Ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі, доктор історичних наук та безпосередній учасник  Революції Гідності Віталій Коцур, Офіцер першого відділу Бориспільського РТЦК та СП.

Офіцер першого відділу Бориспільського РТЦК та СП, майор Володимир Мамітько посмертно нагородив орденом “За мужність” ІІІ ступеня Михайла Хрумала, водія другої механізованої роти першого механізованого батальйону військової частини А2167. Той від початку повномасштабного вторгнення боронив Україну. 7 червня 2022 року він загинув під час виконання завдань біля населеного пункту Миколаївка Попаснянського району, що на Луганщині. Отримати відзнаку запросили маму військового Лідію Михайлівну, тата Петра Федоровича та сестру Наталію Яковенко.

Присутні поклали квіти до Алеї Героїв та пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС). Після цього вирушили до пам’ятного знаку Героїв Небесної Сотні на автостанції. Біля нових стендів (нещодавно відкрили ще 12) на Алеї Героїв ще довго залишалися їх близькі та рідні.

У БІБЛІОТЕЦІ ПЕРЕЯСЛАВА ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКИ ЛЯЛЬОК-МОТАНОК ТА КНИГ ЦІЄЇ ТЕМАТИКИ

22 листопада у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки провели захід до Дня пам’яті жертв голодоморів, який відзначатимуть 25 листопада (традиційно у четверту суботу листопада). Зібралися з нагоди 90-х роковин закінчення Голодомору 1932-1933 років. Близько 15 людей разом із працівниками бібліотеки запалили свічку пам’яті.

На заході розповіли, що майже пів століття ідеологічній системі радянського союзу вдавалося замовчувати факт Голодомору. Приховувати правду про 30-ті роки. Проте інформація все-таки виходила назовні завдяки послам, журналістам, емігрантам, які розповідали, що в українських селах творилося щось страшне. Вперше про події Голодомору чесно та об’єктивно написала українська преса в 1983 році, коли вшановували 50-ті роковини. Тоді ж на одній із площ Вашингтона встановили пам’ятний знак. В Україні про це почали говорити тільки після незалежності. Тоді вийшли перші літературні твори Василя Барка “Жовтий князь” та Уласа Самчука “Марія”.

Пізніше почали збирати факти та архівні документи, намагаючися встановити точну кількість померлих, але наразі її не встановили. Пік смертності від голоду припав на весну-літо 1933 року, тоді у червні за день помирало 25 тисяч людей. Більшість смертей не реєструвалося, а ті, які були зареєстровані, замасковували під виснаження, хвороби шлунку, печінки тощо. У 1934 році книги реєстрації актів про смерть узагалі вилучили із сільських рад. Їх передали у райвиконкоми під контроль спеціальних органів і більшість із них знищили. На сьогодні збереглося лише 3 тисячі 186 книг по всій Україні. На 90-ті роковини Голодомору вже ні у кого не виникає сумніву, що це штучно створена, продумана акція тодішнього керівництва СРСР.

Голова міського Товариства єврейської культури Ірина Кучеренко сказала: “Про українське населення багато написано, про єврейське замовчується. Чому? Тому що побутувала така думка у ХХ столітті, що саме єврейська нація зробила Голодомор. У нашому місті за статистикою загинуло 12 тисяч 849 людей. Але це лише ті дані, які були знайдені у архівах. Із них – 106 євреїв”. Також вона розповіла, що у 20-х роках у Переяславі існувало чотири комуни, з яких дві – повністю єврейське населення. У ХІХ столітті місто входило у центр осілості єврейського населення.

Керівниця народного театру Переяславського центру культури та мистецтв Людмила Леляк підготувала експозицію із ляльок-мотанок на тему Голодомору. Присутні переглянули документальний фільм про Голодомор. Ділилися спогадами рідних, як пережили ті часи. Працівники бібліотеки створили виставку книг на тему Голодомору 1932-1933 років.

“НЕ ГОТОВА ПІДПУСКАТИ ЛЮДЕЙ ДУЖЕ БЛИЗЬКО, ХОЧА МЕНІ НІЧОГО ПРИХОВУВАТИ”. АНАСТАСІЯ КОВАЛЬОВА – ПРО БЛОГЕРСТВО, ФІТНЕС-КУРС ТА МАТЕРИНСТВО

Поєднувати блог, тренерство, спорт та материнство може бути не так просто, як показують у stories в Instagram. Про те, як молодій, красивій та успішній мамі, спортивній тренерці, нутриціологині та інфлюенсерці Анастасії Ковальовій із Переяслава вдається бути в ресурсі, допомагати іншим робити тіло мрії, любити себе та працювати на багатотисячну аудиторію, вона розповіла у великому інтерв’ю для Інформатора.

Анастасії Ковальовій 26 років, вона народилася та живе у Переяславі. Навчалася у місцевій школі №1. Потім вступила до Києва в Національний університет фізичного виховання і спорту України на спеціальність “педагог з фізичного виховання”. Розповіла, що спортом займалася завжди, ще у десятому класі пішла у спортзал: “Я спробувала позайматися, мені сподобалося вся ця атмосфера, надихнулась саме своїм тренером. Зрозуміла, що також хочу тренувати людей, що це моє. Так воно і вийшло. Коли почала навчатися, десь на третьому курсі зрозуміла, що стає трішки скучно, вже хочеться працювати та реалізовуватись. Вирішила, що буду менше ходити в університет і більше приділяти увагу роботі. Тож почала працювати тренеркою у Переяславі в спортивному залі “Магніт”. Майже два роки була там, це моя перша робота, тоді мені було 18 років.

Весь матеріал зможете прочитати тут.

У ПЕРЕЯСЛАВІ 22 ЛИСТОПАДА ВИПАВ ПЕРШИЙ СНІГ

Не встигла осінь добігти до свого кінця, як зранку 22 листопада Переяслав вже добре засніжило, а пухкенький сніг продовжував сипатися з неба. За мить сіре місто перетворилось на білосніжне. Синоптики ж прогнозували у першій половині доби дрібний сніг та 2-3 градуси морозу. Така атмосфера неабияк додає новорічного настрою, адже із зимою пов’язують найтепліші спогади про традиційні та сімейні свята, і звісно ж, віру в диво.

Торік перший сніг випав трохи раніше – вранці 17 листопада, а от у 2021-му переяславці насолоджувались першим снігом на день пізніше сьогоднішнього – 23 листопада, а у 2020 – 17 листопада.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ НА ТУРНІРІ З МІНІФУТБОЛУ ЗІБРАЛИ 23 ТИСЯЧІ 500 ГРИВЕНЬ ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

19 листопада на спортивному майданчику гімназії Великої Каратулі (Переяславська ТГ) провели благодійний турнір з мініфутболу на підтримку Збройних сил України. Взяли участь 6 команд із Переяславщини. Загалом зібрали 23 тисячі 500 гривень, із них 13 тисяч 500 – внесок команд та донати вболівальників, по 5 тисяч пожертвували депутати міськради Переяслава Олександр Пасічник та Григорій Порало. Всі ці гроші перерахували на збір на автомобіль для переяславського футболіста, який зараз служить у ЗСУ, Сергія Годунка.

Перемогу в турнірі здобула переяславська команда BOSS. Друге місце посів “Переяслав”, а третє – дівичківський “Дніпро”. Переможці отримали символічний кубок та тубус від снаряду для гаубиці М777. Депутати міськради, які допомогли у зборі коштів, також отримали від Сергія Годунка в подарунок такі тубуси.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про емоційний мітинг, сесію та “звільнення” Якуби. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору