ВЛАДА

Саулко просив людей об’єднатися, а ті – щоб він склав повноваження: якою була позачергова сесія у Переяславі

Позачергова сесія у Переяславі тривала три години. Було багато емоцій, закликів та образ.

22 листопада відбулася позачергова сесія міської ради Переяслава. Її ініціювали депутати за вимогою активістів, які прийшли на чергову сесію 16 листопада, щоб послухати звіт міського голови про бюджетні витрати на ЗСУ. Сам Вячеслав Саулко на ту сесію не з’явився, за словами секретарки ради Лідії Оверчук, через відрядження до Києва. Тож позачергове засідання зібрали з єдиним питанням порядку денного – “Про розгляд колективного звернення щодо подання звітності посадовими особами міської ради по використанню коштів міського бюджету”. Про це повідомляє Інформатор.


(тисніть на “Відео у Facebook” і дивіться стріми із цього засідання)

Сесійна зала цього дня була заповненою. Окрім депутатів, прийшли працівники виконавчих органів міської ради та, звичайно ж, активісти – як опозиція теперішньої влади, так і її прихильники. Було багато людей у військовій формі та правоохоронців. Певно, більшість очікувала, що на цій сесії депутати висловлять недовіру міському голові. Для цього необхідно було подати відповідний проєкт рішення та проголосувати щонайменше 18 депутатам (дві третини із загальної кількості).

Чому могли бути такі очікування? Бо на минулій сесії активісти закликали обранців це зробити, і тоді перший заступник міського голови Анатолій Фесенко, який зараз не виконує свої обов’язки, бо служить у ЗСУ, сказав: “Я очолював штаб цієї людини (Вячеслава Саулка – ред.), вибачаюся перед громадою. Я був одним із першим, хто розчарувався у ньому. У мене є прохання внести до порядку денного питання про оголошення позачергової сесії з одним єдиним питанням – “Недовіра та звільнення від посадових обов’язків особи, яка займає посаду міського голови”.

Однак тоді депутати проголосували за питання “Про розгляд звернення громадян щодо проведення позачергової сесії”, а також зібрали 17 підписів “про проведення позачергової сесії 22.11.2023 по питанню розгляду колективного звернення щодо надання звітності посадовими особами міської ради по використанню коштів міського бюджету”. Жодного слова про недовіру в цих рішенні та документі не було. Як виявилося, для багатьох присутніх це стало несподіванкою, особливо для тих, хто конкретно прийшов “знімати Саулка”, а не шукати конструктивного рішення.

Оскільки всі місця в залі були зайняті, чимало людей просто були змушені стояти поміж рядами та буквально у дверях. Стільчиків, як на минулій сесії, ніхто їм не поставив. На це звернула увагу депутатка Аліна Римар. Вячеслав Саулко відповів, що сесійне засідання передбачає стільки людей, скільки може вмістити зала. Римар зауважила, що в такому разі можна було б відпустити на робочі місця працівників міськради, оскільки вони не мають прямого стосунку до питання, яке розглядається. Врешті вони залишилися, під час сесії не виступали, а за першої зручної нагоди покинули залу.

Сесійна зала була заповненою

Коли депутати зареєструвалися на засіданні, виявилося, що їх було 16. Люди в залі почали вигукувати, що “знімають з розгляду своє питання”, закликали “обдзвонювати відсутніх депутатів”. Проте кворум для проведення сесії був наявний, а потім дореєструвалося ще двоє депутатів. Взагалі не з’явилися Юрій Анікієв, Володимир Башмак, Олег Бутович, Євгеній Глазунов, Алла Зленко, Віталій Марченко, Марина Навальна, Любов Томенко та Оксана Миколаїнко.

Вячеслав Саулко звітувався майже пів години. Читав із аркушів, надавав відповіді на кожне із десяти запитань у зверненні громадян. Знову ж таки згадав про 12 мільйонів із бюджету громади на потреби ЗСУ. Навіть розповів, як особисто допомагав захисникам. Завершив доповідь фразою: “Я ж і надалі буду працювати на благо жителів громади. Зараз військовий час. Зараз я буду виконувати покладені на мене функціональні обов’язки міського голови”. Із залу почулося: “Не будеш!”.

Взагалі звіт голови супроводжувався постійними невдоволеними вигуками присутніх. Було видно, що чимало людей не налаштовані у таких умовах його сприймати. Вже наступного дня, 23 листопада, Інформатор звернувся до міської ради, аби отримати повний звіт, щоб опублікувати його для читачів, аби кожен спокійно міг ознайомитися з ним. Заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич пообіцяла надіслати його за годину. На момент написання цього матеріалу минуло більше доби, звіт ми досі чекаємо.

Вячеслав Саулко звітувався пів години

Потім слово надали очільниці активістів Галині Дудар. Вона нарікала, що люди ще 10 листопада просили міську раду надати звіт про витрати на ЗСУ у 5-денний термін: “Деякі службовці можуть сказати, що термін розгляду – 20 робочих днів. Минулого разу нам про це говорила секретар. Але це у разі, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку, а у вас інформація про використання бюджету міста є у фінансовому відділі. Отримати її дуже легко, бо звітність робиться за квартал, рік, місяць. Тому 5 днів би вистачило, щоб ви нам надали відповідь”.

Також Дудар згадала про премії службовцям міськради, можливо, завищену вартість робіт у сховищах (відомо, що відкрили кілька кримінальних справ), про роботи на березі річки Альта, які не узгоджувалися ні з депутатами, ні з громадою тощо. Загалом виступала близько 20 хвилин.

Галина Дудар розповіла про претензії активістів

А вже після цього сесія поступово почала перетворюватися на мітинг. Виступали всі, хто хотів, – депутати окремими голосуваннями це не узгоджували. Було багато емоцій, інколи популістських закликів та навіть відвертих образ. У підсумку міський голова попросив секретарку ради поставити проєкт рішення про його звіт на голосування. “За” було п’ятеро депутатів: Лідія Оверчук, Олександр Матвієнко, Сергій Шаменко, Григорій Ярема та Вячеслав Саулко. Інші взагалі не голосували. Після цього Саулко відразу ж закрив сесію.

Чоловіки пішли до вхідних дверей, аби міський голова завчасно не покинув сесійну залу, як це було під час одного із мітингів раніше. Депутати запевнили активістів, що не підуть з приміщення, допоки спільно з громадою не вирішать всі проблемні питання. У якийсь момент в натовпі (вже майже ніхто не сидів на своїх місцях) почулися крики: “Тут тітушки. Його хочуть вивести”. Хтось вигукував: “Викликайте поліцію”. Поліції до того часу в залі вже було вдосталь – загалом зо два десятки у всій будівлі та біля міської ради. Дехто з тих чоловіків, кого вважали “тітушками”, пояснювали, що просто прийшли подивитися сесію. Ця проблема зникла сама собою так само швидко, як і з’явилася.

Сесія була емоційною

У залі було багато поліції та чоловіків у військовій формі

Вячеслав Саулко після того, як прозвітувався, переважно мовчав. Та все ж ближче до завершення цього дійства знову звернувся до людей: “Чи знайдеться хоч одна людина, яка до мене прийшла за допомогою і я відмовив? Немає такої людини. Ми щоразу намагаємось знайти можливість допомогти захисникам, але є закон, який я не можу переступити. Ми не могли зупинити ті проєкти, які вже були розпочаті. Ми їх вже закінчили. Ми прийняли чітке рішення: ніяких бруківок, ніяких доріг, ніякого розвитку – нічого! Все на ЗСУ! Ми вчора з депутатами вже прийняли рішення шукати механізм, як це робити. У міській раді ми вирішили щомісяця передавати одноденний заробіток на ЗСУ. Я благаю, об’єднайтеся, люди добрі, так не можна. Наші воїни там воюють за нас, а ми не можемо тут розібратися”.

Це дещо зменшило градус, хоча деякі мітингарі продовжували закликати до недовіри голові. Врешті Галина Дудар, вочевидь, після розмови із депутатами оголосила, що невдовзі планується фінансовий аудит виконавчих органів міської ради. Мовляв, якщо виявлять порушення та розкрадання, то знову вимагатимуть Вячеслава Саулка скласти повноваження. Після цього люди поступово почали покидати сесійну залу.

Вячеслав Саулко: “Ніяких бруківок, ніяких доріг, ніякого розвитку – нічого! Все на ЗСУ!”

Читайте також:

Віталій Усик

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору