ГРОШІ

У Переяславі багатомільйонні капітальні ремонти дофінансовують із міського бюджету: буває, що по кілька разів

Після кількох дофінансувань укриття у Переяславському ліцеї Мономаха стало дорожчим на понад 2 мільйони. Депутати пообіцяли більше не голосувати за подібне.

На сесії міської ради Переяслава 16 листопада передбачили 666 тисяч 566 гривень 40 копійок на додаткові роботи з капітального ремонту найпростішого укриття ліцею імені Володимира Мономаха. Після вже третього дофінансування загальна вартість робіт склала 11 мільйонів 457 тисяч 344 гривні 21 копійку. Натомість, дофінансування капітального ремонту тротуару на вулиці Шевченка в межах вулиць Грушевського та Сковороди на 330 тисяч 52 гривні 11 копійок депутати не підтримали. Про це повідомляє Інформатор.

Начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ Олександр Вітківський сказав, що при проведенні капітального ремонту тротуару на вулиці Шевченка були виконані додаткові роботи, зокрема збільшення квадратури від вулиці Михайла Сікорського до археологічного музею, також була проведена заміна бортів. Тому, мовляв, необхідно виділити з міського бюджету додаткові кошти.

Депутат Михайло Шамрай зазначив, що чи не кожну сесію виставляють питання про додаткове фінансування проєктів: “Є проєктно-кошторисна документація, яка передбачає фактичну ціну цього об’єкту. Тут два варіанти: або проєктанти не виконують якісно свою роботу, або чому постійно ми дофінансовуємо? Якщо ці роботи хтось проводить, то нехай сам і дофінансовує. Гаразд, один-два проєкти, не можна все передбачити, але не в кожному ж проєкті вносити дофінансування…”

Бюджетна депутатська комісія цього питання не підтримала. На передсесійному засіданні депутати також сказали, що не будуть позитивно голосувати за нього. Врешті й на сесії “за” проголосував лише Олександр Матвієнко.

Зазначимо, що тендер на виконання цього капітального ремонту виграло ТОВ “Тірел індастріс” із Сумщини. Воно зробило пропозицію у сумі 3 мільйони 570 тисяч 957 гривень 6 копійок. Вона була менш вигідна, аніж у конкурента, але того дискваліфікували.

За чергове дофінансування робіт в укритті ліцею Мономаха “за” проголосував 21 депутат. Проте наголосили, що зробили це лише тому, що якісне укриття необхідне дітям, однак у майбутньому пообіцяли за які б то не було дофінансування не голосувати.

“Вчергове ми чуємо про дофінансування. Просто у цій ситуації ми розуміємо, що йдеться про укриття школи, про укриття, яке дуже боляче далося нашій громаді. Тому, щоб ніхто не казав, що ми начебто не підтримуємо цей проєкт, наша фракція вирішила проголосувати. Але насправді немає більше бажання голосувати за дофінансування. Спочатку казали, що цей проєкт обійдеться у 12 мільйонів. Потім сказали, що зменшуємо на 3 мільйони і проводимо тендер на 9 мільйонів, прибравши інвентар та меблі. Зрештою інвентар та меблі за 200 тисяч купується в іншу школу”, – сказав Олександр Пасічник із “Європейської солідарності”.

Голова депутатської комісії з питань бюджету та фінансів Олексій Дикий додав: “Ми на бюджетній комісії були обурені, що знову нам пропонують дофінансування. І ми вагалися, чи треба фінансувати. Тільки тому, що це школа, ми погодилися та підтримали це питання. Ми не правоохоронні органи, щоб перевіряти акти виконаних робіт. Їх ще будуть перевіряти. Хоч би ми їх і побачили, то на комісії не могли б дати їм оцінку правильності чи неправильності”.

Зазначимо, що спочатку із міського бюджету на капітальний ремонт укриття у Переяславському ліцеї імені Володимира Мономаха виділили 9 мільйонів 353 тисячі 221 гривню 20 копійок. Вже згадане ТОВ “Тірел індастріс” виграло тендер на ці роботи з пропозицією 9 мільйонів 258 тисяч 738 гривень 31 копійка. Потім цей проєкт дофінансували на 290 тисяч 130 гривень, а ще пізніше – на 1 мільйон 241 тисячу 909 гривень 50 копійок.

Нагадаємо, що на цій же сесії активісти закликали депутатів висловити недовіру міському голові Переяслава Вячеславові Саулку. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору