ЖИТТЯ

У бібліотеці Переяслава до Дня пам’яті жертв голодоморів відкрили виставки ляльок-мотанок та книг цієї тематики

У Переяславській бібліотеці провели День пам’яті жителів голодоморів. Традиційно запалили свічку, вшановували та згадували історію.

22 листопада у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки провели захід до Дня пам’яті жертв голодоморів, який відзначатимуть 25 листопада (традиційно у четверту суботу листопада). Зібралися з нагоди 90-х роковин закінчення Голодомору 1932-1933 років. Близько 15 людей разом із працівниками бібліотеки запалили свічку пам’яті.Про це повідомляє Інформатор.

На заході розповіли, що майже пів століття ідеологічній системі радянського союзу вдавалося замовчувати факт Голодомору. Приховувати правду про 30-ті роки. Проте інформація все-таки виходила назовні завдяки послам, журналістам, емігрантам, які розповідали, що в українських селах творилося щось страшне. Вперше про події Голодомору чесно та об’єктивно написала українська преса в 1983 році, коли вшановували 50-ті роковини. Тоді ж на одній із площ Вашингтона встановили пам’ятний знак. В Україні про це почали говорити тільки після незалежності. Тоді вийшли перші літературні твори Василя Барка “Жовтий князь” та Уласа Самчука “Марія”.

Пізніше почали збирати факти та архівні документи, намагаючися встановити точну кількість померлих, але наразі її не встановили. Пік смертності від голоду припав на весну-літо 1933 року, тоді у червні за день помирало 25 тисяч людей. Більшість смертей не реєструвалося, а ті, які були зареєстровані, замасковували під виснаження, хвороби шлунку, печінки тощо. У 1934 році книги реєстрації актів про смерть узагалі вилучили із сільських рад. Їх передали у райвиконкоми під контроль спеціальних органів і більшість із них знищили. На сьогодні збереглося лише 3 тисячі 186 книг по всій Україні. На 90-ті роковини Голодомору вже ні у кого не виникає сумніву, що це штучно створена, продумана акція тодішнього керівництва СРСР.

Голова міського Товариства єврейської культури Ірина Кучеренко сказала: “Про українське населення багато написано, про єврейське замовчується. Чому? Тому що побутувала така думка у ХХ столітті, що саме єврейська нація зробила Голодомор. У нашому місті за статистикою загинуло 12 тисяч 849 людей. Але це лише ті дані, які були знайдені у архівах. Із них – 106 євреїв”. Також вона розповіла, що у 20-х роках у Переяславі існувало чотири комуни, з яких дві – повністю єврейське населення. У ХІХ столітті місто входило у центр осілості єврейського населення.

Керівниця народного театру Переяславського центру культури та мистецтв Людмила Леляк підготувала експозицію із ляльок-мотанок на тему Голодомору: “Моя бабуся вишивала аж до 92 років, до того ж без окулярів. От зі старого рушничка я створила матері-берегині кофтиночку. Хустка для ляльки створена зі справжньої хустки, яку носили у той час. Вона була пошкоджена міллю, але я знайшла кусочок, який залишився. Люди під час Голодомору були виморені голодом, тому і ляльки я зробила худенькі. Також на експозиції зображена лялечка з колоском, вона не встигла його спожити, бо була вже безсила та померла. Зробила лялькам коси, бо вони символізують жіночу красу та розум. Ангела, який кається перед українським народом за те, що не зміг зберегти всіх людей. Ляльки виставила на рушники, які покрила чорною тканиною для того, аби зобразити той морок, який був над селами. Також зображені жінки, які моляться, та дітки, які оточили матір-берегиню. Вони символізують і смерть, і відродження України”.

Працівники бібліотеки разом із гостями заходу запалили свічку пам’яті, яку в День пам’яті жертв голодоморів 26 листопада о 16:00 українців закликають запалити у вікні, а також долучитись до загальнонаціональної хвилини мовчання. Присутні переглянули документальний фільм про Голодомор. Ділилися спогадами рідних, як пережили ті часи. Працівники бібліотеки створили виставку книг на тему Голодомору 1932-1933 років.

Працівники бібліотеки разом із гостями заходу запалили свічку пам’яті

Людмила Леляк підготувала експозицію із ляльок-мотанок

Ділилися спогадами рідних, які пережили часи Голодомору

Ірина Кучеренко розповіла історію місцевого єврейства

Переглянули документальний фільм про голодомор

Працівники бібліотеки пригощали гостей хлібом

Бібліотекарі підготували виставку книг про Голодомор 1932-1933 року

Зібралося близько 15 людей

Нагадаємо, що у Переяславі провели мітинг-реквієм до Дня гідності та свободи України. Вшанували пам’ять полеглих воїнів та посмертно нагородили орденом “За мужність” ІІІ ступеня Михайла Хрумала. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору