ЖИТТЯ

В університеті Переяслава зібрали 40 літрів донорської крові: хто долучився до акції

У переяславському університеті провели збір крові. Донорами могли стати всі охочі.

1 грудня з 9:00 до 14:00 в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі проводили збір крові. Фахівці Київського обласного центру крові збирали кров, яка допоможе не тільки врятувати життя військових, а й проводити планові операції в тилу, приймати пологи, здійснювати трансплантації. Долучитись можна було всім охочим, старшим 18 років. Загалом цього дня вдалося зібрати 40 літрів крові, розповіла Інформатору організаторка заходу Анастасія Дудка.

За її словами, до 13:30 до здачі крові долучилось 85 людей, п’ятьох із них не допустили за станом здоров’я: “Попередньо ці люди могли перехворіти чимось в дитинстві або був низький гемоглобін. Також було багато охочих здати кров з людей, що перехворіли у дитинстві на хворобу Боткіна або гепатит. Є люди, які приходили з гепатитом А. З 2021 року Міністерство охорони здоров’я дозволило брати кров у таких донорів, але її додатково фільтрують, тому що вона може нести небезпеку”.

Анастасія Дудка зазначила, що збирали по 480 мл з людини (10% від загальної кількості крові організму людини). Найпершими до збору долучились працівники критичних структур: ДСНС, поліції, Національної гвардії України, також були працівники та студенти університету.

“Організація проводилася університетською командою. Ректор Віталій Коцур також долучився до здачі. Вже втретє цього року він був донором. Подає приклад і відразу відкликається на такі пропозиції прийняти бригаду”, – резюмувала Анастасія Дудка.

Нагадаємо, що у Переяславі на фестивалі творчості дітей з інвалідністю зібрали 2 тисячі гривень на ЗСУ. Деталі – за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Facebook-сторінка УГСП

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору