ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: якщо хочете відчути тремтіння та інтригу – подивіться серіал “Падіння дому Ашерів”

Серіал “Падіння дому Ашерів” заворожуючий готичний фільм жахів. Чому цей детектив не варто залишити без уваги?

Це дуже дивно, що я пишу саме про цей серіал, адже ніколи не надаю перевагу фільмам та серіалам в жанрі жахів. Проте ця історія, хоча й подається, як щось страшне та загадкове, жахами я б це не назвала, скоріше – трилер. Та суть в іншому, зацікавило те, що це детектив (ось тут я фанатка). Переборовши свій страх все ж вирішила глянути свіженький міні-серіал “Падіння дому Ашерів” від Netflix знятого за мотивами оповідання американського письменника Едгара Алана По. Розповідаю у традиційній рубриці “Інформатор вихідного дня”.

Генеральний директор масштабної корумпованої фармацевтичної компанії “Fortunato Pharmaceuticals” Родерик Ашер вже в похилому віці, перебуває у повному розпачі та стикається зі своїм сумнівним минулим, коли його діти починають вмирати таємничими й жорстокими способами. За останні два тижні він втратив усіх своїх шістьох дітей. Смерті яких, на перший погляд, здавалися логічними та безпідставними. Проте лише він знає, що стоїть за винищенням всіх його нащадків.

На запрошення у старий будинок дитинства Ашера прибуває помічник прокурора Оґюст Дюпен, котрий вже давно намагається притягнути Родерика та його сестру Медлін до відповідальності за їхню сумнівну діяльність на посту керівників “Fortunato”. Після загадкових смертей Родерик Ашер вирішує зізнатися Дюпену у своїх злочинах та розкрити причини загибелі власного роду. Атмосфера від самого початку змусила дещо сповільнити дихання, адже кожна деталь розповіді могла мати ключ до розгадки бодай однієї історії.

Цієї ночі спантеличений помічник прокурора дізнається багато страшних таємниць. Та головне — йому доведеться повірити в божевільну історію свого співрозмовника про таємничу незнайомку з далекого минулого, з якою він із своєю сестрою в одну новорічну ніч у барі вклали угоду. Вона – пообіцяла багатство, успіх, славу та довгі роки життя, проте плата за це виявилась страшною, та через багато років лягла на плечі нащадків Родеріка.

Атмосфера кожної серії відчувалася по-різному, адже всі 8 частин розповідають про смерть кожного з Ашерів. Відразу стало цікаво, чи об’єднує їх хтось або щось. Дехто заживо помер від “дощу” із кислоти, хтось від піддослідного шимпанзе, хтось випригнув з вікна або встромив собі ніж в серце, інший під завалами колишньої будівлі компанії, а хтось від скла у горлі. Збіг, чи за цим хтось стоїть, вбивство чи самогубство? чи можна пояснити те, що природою та наукою незбагненне? Але на поверхні відразу ясно, що кожна смерть – повчальна, демонструє, до чого призводить “зажерливість”, гроші та вседозволеність.

Під час перегляду я немов сама опинилася в цьому старовинному будинку, відчувалась вся картинка похмурості та холоду, місцями легка, а деякими сильна напруга, і не дивно, бо різких та неочікуваних моментів у серіалі вистачає. Загадкoвість, недoмовленість, нaтяки на незбaгненне, oписи бoжевілля, незнайoмці, які сiють навкoло мoторошний жах – усі ці та багaто інших прийoмів нaдали історії по-справжньому тaємничої та загадкової атмoсфери, яка справляє осoбливо сильне врaження, а похмуро-сірий стиль додає відповідного антуражу.

Драматично, проте логічно та очікувано, що в кінці Родерик та Меделін були останніми хто загинув із їхнього великого та всесильного роду. Там, де все почалося, в будинку дитинства Ашерів, там все і закінчилося. Могутній компанії, яка вбивала та підсаджувала мільйони людей на свої ліки, тим кому завжди все сходило з рук – прийшов кінець. Лише дев’ять свіжих могил з’явилося на кладовищі у місті і чорний ворон сидів серед них…

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наш редактор розповів про серіал “Голова”. Матеріал читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору