ГРОШІ

У Переяславі можуть підвищити тарифи на послуги з утримання багатоквартирних будинків: чому та наскільки

У Переяславі можуть підвищити тарифи на послуги з утримання багатоквартирних будинків. Скільки доведеться платити?

З 1 січня комунальне підприємство “Управляюча компанія “Виробниче управління житлово-комунального господарства” Переяславської міської ради” може змінити тарифи на послуги з управління та утримання багатоквартирних житлових будинків. Про це повідомили на сайті Переяславської міської ради, передає Інформатор.

У повідомленні пояснили, що це пов’язано з тим, що за період дії затвердженого тарифу відбулися значні зміни в законодавчій базі у вартості складових тарифів. В зв’язку з цим виникла необхідність у приведення тарифів на послуги до вимог чинного законодавства.

“У зв’язку із зміною кошторису, зростанням вартості основних складових тарифу та зростання мінімальної заробітної плати відповідно до ЗУ “Про державний бюджет України на 2024 рік”. Збільшилась з 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум громадян, який береться за основу для розрахунку заробітної плати працівників підприємства, внаслідок чого підприємство несе значні збитки, застосовуючи діючі тарифи”, – йдеться у повідомленні.

Головна бухгалтерка ВУЖКГ Тетяна Сущук розповіла, що вартість послуг може зрости на 15-20%: “Наразі найменше за кв. метр утримання будинку жителі сплачують 15 копійок – це одноповерхові будинки з мінімальним обслуговуванням. Якщо ж будинок п’ятиповерховий і вище – 6 гривень 95 копійок за кв. метр. Найбільше ж з таких будинків сплачують 10 гривень 90 копійок, це ті, де є найбільша кількість послуг та ліфти, адже наявність ліфту в будинку суттєво впливає на вартість, бо це електроенергія та його обслуговування. В таблиці ж ми не писали попередні тарифи.

У нас є договір з кожним будинком, де ми обговорили кошторис і вартість послуг управління будинком. Також обговорювалось, що в односторонньому порядку ми не можемо піднімати тариф, тільки у випадку, коли збільшується прожитковий мінімум на рівні держави”.

Загалом жителям багатоквартирних будинків доведеться сплачувати більше за такі послуги:

  • Прибирання прибудинкової території;
  • Прибирання приміщень загального користування;
  • Прибирання підвалу, технічних поверхів, покрівлі;
  • Прибирання та вивезення снігу, посипання прибудинкової території;
  • Витрати з технічного обслуговування ліфтів;
  • Витрати на електроенергію ліфтів;
  • Витрати за обслуговування систем диспетчеризації;
  • Технічне обслуговування внутрішньо-будинкових систем;
  • Поточний ремонт конструктивних елементів;
  • Витрати на дератизацію;
  • Витрати на обслуговування ДВК;
  • Техобслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання;
  • Освітлення МЗК і підвалів.

Отже, у різних багатоквартирних будинках, в залежності від площі та кількості наданих послуг, вартість зросте по-різному. З новими тарифами на 2024 рік можете ознайомитись тут.

Зауваження та пропозиції приймають протягом 7 (семи) календарних днів від дати опублікування повідомлення за юридичною адресою підприємства: 08400, вулиця Гімназійна, 35 м Переяслав, Бориспільський район,  Київська область та за телефонами: (04567) 5-13-71 (факс), (04567) 5-45-76, (04567) 5-18-17.

Нагадаємо, що нещодавно ми розповідали, які тендери зараз оголошують у Переяславі. Детальніше читайте за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору