ЖИТТЯ

Українські військові знищили російський десантний корабель “Новочеркаськ”: що позитивного було цього тижня

 Допомога від партнерів та знищений російський десантний корабель. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

Україна отримала чергову міжнародну допомогу на фінансування пенсій та зарплат

Україна отримала 1,34 мільярда доларів на підтримку соціальної сфери у межах проєкту Світового банку PEACE in Ukraine. Про це повідомило Міністерство фінансів. Ці гроші – шосте додаткове фінансування у межах проєкту “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine).

Фінансування складається з позики Світового банку у розмірі 1,086 млрд доларів, які надійшли через Цільовий фонд з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine) під гарантії уряду Японії. Шосте додаткове фінансування проєкту PEACE in Ukraine містить також і грантову складову:

  • 190 млн доларів – від Норвегії через Цільовий фонд підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF);
  • 50 млн доларів – від уряду США;
  • 20 млн доларів – від уряду Швейцарії.

Гроші спрямують на часткову компенсацію видатків держбюджету України, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони. Зокрема, на пенсійні виплати та виплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Міністр фінансів України Сергій Марченко зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення уряди Японії, США, Норвегії та Швейцарії неодноразово демонстрували Україні свою непохитну підтримку та солідарність. “Вдячний партнерам за готовність співпрацювати та допомагати у вирішальний для України час”, – зазначив міністр.

У полон почали здаватися цілі групи окупантів

Усе більша кількість окупантів відмовляється брати участь у штурмових діях, зокрема в підрозділах 1 армійського корпусу. У полон почали здаватися цілі групи російських військовослужбовців. Про це заявив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

Загальні втрати окупантів у зоні відповідальності “Таврії” за 24 грудня становлять 402 солдати. 8 окупантів здалися в полон. Також українські військові знищили 42 одиниці військової техніки: 2 танки, 10 ББМ, 5 артсистем, 2 РСЗВ, 17 БпЛА та 2 одиниці спецтехніки. Ще 37 одиниць російської техніки пошкоджено. Серед спаленого є “гордість оборонпрому окупантів” – танк Т-90М “Прорив”. Також знищено 5 ворожих складів боєприпасів.

Тарнавський розповів, що росіяни зосередили основні зусилля на веденні наступальних і штурмових дій на Авдіївському, Мар’їнському та Запорізькому напрямках. Там окупанти проводять активні піхотні атаки за підтримки бронетехніки та авіації, скидають керовані авіабомби.

Українські військові знищили російський десантний корабель “Новочеркаськ”

У ніч проти 26 грудня тактична авіація Сил оборони України завдала удару по кораблю Чорноморського флоту рф “Новочеркаськ” поблизу Феодосії у Криму. Унаслідок атаки корабель знищено. Про це повідомив командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук.

Ставленик росії у Криму сергій аксьонов заявив, що після “ворожої атаки” територію порту оточили. За його словами, детонація припинилась, а пожежу начебто локалізували. Через удар по порту окупаційна влада відселятиме мешканців кількох будинків.

У російському Міністерстві оборони визнали атаку на корабель “Новочеркаськ”, пише російське пропагандистське медіа “РИА Новости”. Там заявили, що корабель зазнав пошкодження “в ході відбиття удару ЗСУ із застосуванням авіаційних керованих ракет”. Унаслідок атаки одна людина загинула, ще двоє поранені, стверджує голова окупаційної адміністрації аксьонов.

У момент атаки на борту російського великого десантного корабля “Новочеркаськ” у Феодосії було 77 моряків. Майже половина з них зникла безвісти після удару. Про це пише Telegram-канал Astra із посиланням на джерела.

Як зазначається, 33 моряки вважаються зниклими безвісти, 19 поранені. Унаслідок атаки загинула 64-річна працівниця охорони порту, ще 4 цивільних поранено. Ставленик росії у Криму аксьонов визнавав, що унаслідок атаки у Феодосії загинула лише одна людина, двоє поранені.

Про те, що на борту “Новочеркаська” були моряки, пишуть й інші ресурси. Анонімний російський канал “ВЧК-ОГПУ” пише, що одразу після удару по кораблю під питанням була доля 57 членів екіпажу та 16 місцевих жителів, які брали участь у розвантажувальних роботах. Видання “Агентство” стверджує, що принаймні два офіцери могли перебувати на ВДК у момент ракетного удару по ньому.

Про те, що офіцер ВМФ рф Євген Івашев перебував на “Новочеркаську” в ніч проти вівторка, “Агентству” повідомила його дружина. На уточнювальне запитання, у якому він стані, жінка відповіла: “Нормально”. Детальніше розповідати вона не стала і поклала слухавку.

«Агентству» також вдалося додзвонитися до дружини командира корабля Миколи Степаненка. На запитання, чи він перебував під час удару на кораблі, жінка відповіла: “Напевно, я підозрюю”. При цьому вона уточнила, що сьогодні ще не спілкувалася із чоловіком. Сам Степаненко, до якого також додзвонилися журналісти, на запитання, чи постраждав він або хтось із членів екіпажу, відповів: “Ніхто не постраждав, все рівно, все чудово”.

Як пише Astra, на місці атаки знайшли фрагменти обшивки та вузол кріплення ракети Storm Shadow. Сам корабель “Новочеркаськ” повністю вигорів і затонув. Напередодні OSINT-аналітик Олівер Александер також заявив що від судна практично нічого не залишилося. У соцмережах поширилися фото з порту, де видно лише вигорілі залишки. Міноборони рф стверджувало, що корабель пошкоджено.

США виділили двісті п’ятдесят мільйонів доларів військової допомоги для України

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про виділення нового безпекового пакета для України вартістю 250 мільйонів доларів. Зокрема, туди ввійшли компоненти для засобів протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси та протитанкова зброя. Про це повідомило Міністерство оборони країни.

Зазначається, що надане озброєння та обладнання має підтримати найнагальніші потреби України. Так, до 54 пакета військової допомоги від Сполучених Штатів увійшли:

  • додаткові боєприпаси для зенітно-ракетних систем NASAMS;
  • зенітно-ракетні комплекси Stinger;
  • компоненти до системи ППО;
  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем HIMARS;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • важкі протитанкові керовані ракети TOW;
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • понад 15 мільйонів патронів до стрілецької зброї;
  • підривні боєприпаси для усування загороджень.

Окрім того, Україні передадуть запчастини, медичне обладнання, інше допоміжне обладнання та забезпечать технічне обслуговування. Цю допомогу передають із запасів Міністерства оборони США від серпня 2021 року.

Міноборони виграло арбітраж з іноземним постачальником екіпірування для ЗСУ на понад один мільярд гривень

Міністерство оборони України виграло міжнародний арбітраж з іноземним постачальником щодо передання військового спорядження на понад один мільярд гривень. Це найбільша сума з усіх арбітражів, які зараз веде відомство. Про це повідомила пресслужба міністерства.

На початку російського повномасштабного вторгнення відомство оплатило замовлення на бронежилети та берці для Збройних сил України. Берці надійшли влітку 2022 року з порушенням термінів постачання. Бронежилети, які постачали протягом літа-зими 2022-го, також надійшли з порушеннями – вони не проходили балістичні випробування.

Міністерство не прийняло цей товар. Натомість надіслало іноземному постачальникові вимогу повернути кошти за неякісне спорядження та сплатити штраф. Після того, як компанія не задовольнила вимогу, юридична служба відомства скерувала позов до міжнародного арбітражу про стягнення вартості непоставлених бронежилетів, штрафних санкцій та відсотків річних.

Зрештою, арбітражний трибунал задовольнив позов Міноборони. Загальна сума задоволених вимог сягає понад 27 млн доларів (більш ніж один мільярд гривень) та містить додаток до вартості товару, штрафні санкції, відсотки річних і арбітражний збір.

Ця сума – результат злагодженої роботи команди юристів Міністерства. Повернення збитків, які Міністерству та державі завдають недобросовісні постачальники – це одна з пріоритетних цілей міністерства”,  – прокоментував заступник міністра оборони Дмитро Кліменков. Зазначається, що відсотки річних продовжують нараховуватися на вартість непоставленого товару до моменту погашення заборгованості.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору