ЖИТТЯ

Масована ракетна атака, 4 мільйони на вуличне освітлення та ДТП: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього надійшла сумна звістка з фронту про загибель захисника, росіяни ж завдали наймасованішої ракетної атаки по Україні. Переможці конкурсу “Різдво в об’єктиві” отримали свої призи, а легкоатлети з Переяслава здобули 11 медалей у чемпіонаті Київської області. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ВОЛОДИМИР БАРАН ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

24 грудня поблизу селища Новоселівське Сватівського району, що на Луганщині, в результаті роботи ворожого FPV-дрона загинув солдат Володимир Баран 1975 р.н. із Лецьок (Циблівська ТГ).

Володимир Баран був призваний на військову службу 1 березня 2022 року. Був навідником.

РОСІЯНИ ВИПУСТИЛИ ПО УКРАЇНІ 122 РАКЕТИ. Є ПОСТРАЖДАЛІ, ЗАГИБЛІ ТА РУЙНУВАННЯ

29 грудня росіяни завдали масованого ракетного удару по Україні. Випустили 158 засобів повітряного нападу: з північного та південно-східного напрямку випустили 36 ударних БпЛА, 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. З Курської області 8 крилатих ракет Х-22/Х-32. Із окупованого Криму, Курської та Бєлгородської областей рф 14 зенітних керованих ракет С-300. Із Астраханської області 5 аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал”. Також застосували 4 протирадіолокаційні ракети Х-31П та одну Х-59. Сили та засоби ППО збили 87 крилатих ракет та 27 БпЛА “Shahed-136/131”.

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що силами та засобами протиповітряної оборони над Києвом було уражено понад три десятки повітряних цілей. Внаслідок ракетної атаки є руйнування і потерпілі. Відомо про одного загиблого та 21 постраждалого.

Пошкоджена будівля станції метро Лук’янівська вже відновила роботу.

В Подільському районі сталося загоряння складу на площі орієнтовно 3000 кв.м. Проводиться пошук потерпілих. Попередньо під завалами перебуває 10 осіб. Працюють рятувальники.

В Святошинському районі зафіксували загоряння незаселеного багатоповерхового будинку та трьох автомобілів. Обидві пожежі ліквідували.

В Шевченківському районі сталося загоряння в недобудованому бізнес-центрі, пошкодження житлового будинку, загоряння на території гаражів (ліквідовано), пожежа на території складських приміщень та нежитлової забудови.

В Дарницькому районі є пошкодження житлового багатоповерхового будинку та одного приватного будинку. Без пожеж.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що по ворожих цілях активно працювали сили ППО. Влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не зафіксовано. За оперативною інформацією, травмовано 1 людину, їй надали медичну допомогу.

Водночас, внаслідок падіння уламків в 3-х районах пошкоджено 11 приватних будинків. Зокрема, пошкоджені дахи та паркани, вибиті вікна, посічені фасади. В двох будинках виникли пожежі, які оперативно ліквідували. Також пошкоджено 11 автівок та декілька господарських приміщень. Внаслідок падіння уламків в одному населеному пункті пошкоджено лінію електропередач.

Які наслідки в інших регіонах України читайте тут.

ВУКГ ПЕРЕЯСЛАВА ПЕРЕДБАЧИЛО МАЙЖЕ 4 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ВУЛИЧНОГО ОСВІТЛЕННЯ

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 15 до 29 грудня оголосили 3 порівняно значних тендери. Також ми дізналися, яка ситуація із раніше оголошеними тендерами.

Прийом пропозицій – із 19 до 27 грудня. Замовник – відділ культури і туризму Переяславської міської ради. На 2024 рік відділ культури планував закупити 85 тисяч 963 кВт*год. електроенергії за щонайбільше 501 тисячу 164 гривні 29 копійок. Проте закупівля не відбулася.

Із 20 до 28 грудня. Замовник – виконавчий комітет Переяславської міської ради. На електропостачання для кількох адміністративних будівель у 2024 році виконавчий комітет міськради передбачив 699 тисяч 600 гривень. Врешті ТОВ “ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД” зі Львова постачатиме 110 тисяч кВт*год. електроенергії за 679 тисяч.

Із 28 грудня до 5 січня. Замовник – Переяславське ВУКГ. ВУКГ готове витратити на вуличне освітлення у 2024 році 3 мільйони 880 тисяч 853 гривні 10 копійок. Переможець торгів повинен буде постачати 498 тисяч кВт*год. електроенергії.

ДТП У ПЕРЕЯСЛАВІ. БІЛЯ УНІВЕРМАГУ ЗІТКНУЛИСЯ FORD ТА SHKODA

26 грудня близько 13:40 біля універмагу на вулиці Богдана Хмельницького в Переяславі сталася ДТП. Зіткнулися автомобілі Ford C-Max та Skoda Superb.

За попередніми даними, водій Ford C-Max їхав із Покровської вздовж універмагу й хотів повернути на Богдана Хмельницького в напрямку автостанції. У цей час авто Skoda Superb їхало вулицею Богдана Хмельницького у напрямку центральної площі. Таким чином сталося зіткнення. Ніхто не постраждав. Проте на місці події працювали “швидка” та поліція.

Після зіткнення у Ford C-Max є пошкодження бампера праворуч, а у Skoda пошкоджене праве переднє крило та колесо.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ НЕТВЕРЕЗИЙ ЧОЛОВІК НА АВТО НА СМЕРТЬ ЗБИВ ЖІНКУ ПОХИЛОГО ВІКУ: ЯК ЙОГО ПОКАРАВ СУД

23 жовтня у Циблях (Циблівська ТГ) сталася смертельна ДТП. Водій на авто ЗАЗ-1102 із села Лецьки (Циблівська ТГ) на вулиці Юнатів збив жительку Цибель 1948 р.н., яка разом зі своїм онуком 2017 р.н. їхала на велосипеді у зустрічному напрямку. У результаті ДТП жінка загинула на місці. Водій же не мав права на керування транспортним засобом, був у стані алкогольного сп’яніння, а авто мало пошкоджені гальма. 22 грудня справу розглянули в суді.

Встановили, що смерть жінки настала від множинних переломів кісток скелету з ушкодженням внутрішніх органів, з розвитком крововтрати та шоку. Дитину госпіталізували до лікарні із тілесними ушкодженнями середньої тяжкості: переломом лівої великогомілкової кістки, забоями та саднами голови.

Обвинувачений свою вину визнав повністю, пояснивши, що 23 жовтня “для лікувальних цілей” випив 3 стопки настоянки (приблизно 150 г), яка містила горілку. Цього ж дня приблизно о 16:50 керував автомобілем ЗАЗ-1102, через засліплення сонцем вчинив зіткнення з велосипедом, водійка якого вдарилася об лобове скло. За даними огляду з використанням газоаналізатора “Драгер” у крові водія автівки виявили 0,79 проміле алкоголю (легке сп’яніння).

Обставиною, що пом’якшує покарання обвинуваченого, є щире каяття. Обставинами, що обтяжують покарання, є вчинення злочину щодо малолітньої дитини та людини похилого віку. Обставин, які б істотно знижували ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, суд не встановив.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило до загибелі кількох осіб). Призначив покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 8 років. Також обвинувачений має покрити державі вартість процесуальних витрат за проведення чотирьох судових експертиз на загальну суму 10 тисяч 38 гривень.

“ПОКИ ВИ ДУМАЄТЕ, ХТОСЬ ВЖЕ РОБИТЬ”: ВІКТОРІЯ ОЛІЙНИК ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА – ПРО ВЛАСНИЙ БІЗНЕС ТА ПРИЙНЯТТЯ СЕБЕ

Вікторія Олійник – власниця салону краси “Komilfo” у Переяславі. Свою діяльність вона полюбила ще в юності та перетворила в успішний бізнес. Встигає бути не тільки справедливою керівницею та успішною підприємицею, а й волонтерити, допомагати іншим жінкам, активно займатись спортом та пропрацьовувати свою особистість. Про все це – труднощі та перемоги, натхнення та відчай – розповіла журналістці Інформатора.

ВИ МАЄТЕ ЦЕ ПРОЧИТАТИ: ЖУРНАЛІСТИ ІНФОРМАТОРА ОБРАЛИ СВОЇ НАЙКРАЩІ ПУБЛІКАЦІЇ ЗА 2023 РІК

Інформатор потихеньку починає підбивати підсумки року, що минає. За цей час наші журналісти написали та зняли чимало матеріалів, які варті вашої уваги. Проте є серед них найкращі, на їхню думку. Тож кожен відібрав три свої публікації, які ви точно маєте побачити, а також трішки розповів про створення їх.

ПЕРЕМОЖЦІ КОНКУРСУ “РІЗДВО В ОБ’ЄКТИВІ ВІД ІНФОРМАТОРА ОТРИМАЛИ СВОЇ ПРИЗИ

27 грудня у редакції Інформатора минає у святковому передноворічному настрої. Так сталося не лише тому, що навіть цього дня до нас приходили колядники, а й через те, що ми нагороджували призами переможців конкурсу “Різдво в об’єктиві”.

Переяславка Наталія Свербута, яку у фінальному голосуванні підтримали 658 людей, отримала повербанк для роутера від інтернет-компанії ХатаNet, щоб мати доступ до мережі навіть тоді, коли не буде світла. Іван Степаненко із Веселого (Дівичківська ТГ), який набрав 507 голосів, отримав сучасний потужний роутер від ХатаNet. А Софія Матвієнко із Переяслава (377 голосів) – сертифікат від кафе-пекарні BULKA на 1000 гривень. Також ми вручили переможцям солодкі подарунки від Інформатора.

ЛЕГКОАТЛЕТИ З ПЕРЕЯСЛАВА ЗДОБУЛИ 11 МЕДАЛЕЙ У ЧЕМПІОНАТІ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23 грудня у Броварах відбувся відкритий чемпіонат Київської області з легкої атлетики серед спортсменів різних вікових груп. Загалом взяли участь понад 280 спортсменів з Київської, Донецької, Чернігівської областей та Києва. Представники Переяславської ДЮСШ посіли призові місця.

Переяславські спортсмени здобули 6 “золотих” медалей: Владислав Ємець у бігу на 60 метрів, Руслан Кравчук та Катерина Тищенко на дистанції 1500 метрів, Ярослав Черниш на 400-метрівці. Віктор Самолюк та Андрій Васюхно були найкращими у штовханні ядра.

“Срібні” медалі здобули Олена Самолюк у штовханні ядра та Станіслав Коноваленко у бігу на 60 метрів.

Треті місця у штовханні ядра посіли Костянтин Духновський та Анна Самолюк, а у бігу на 200 метрів – Карина Тищенко.

“Вітаємо переможців та призерів змагань і їхніх тренерів Мальченка Миколу Володимировича та Самолюк Олену Миколаївну з високим результатом”, – написали на сторінці ДЮСШ.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про нічні атаки, ДТП та підготовку до Різдва. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору