ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: мультфільм “Жах перед Різдвом” не тільки про хороший чорний гумор, а й влучну мораль

Мультфільм “Жах перед Різдвом” не тільки про хороший чорний гумор, а й влучну мораль. Чому його варто подивитись?

Я довго думав про що ж мені написати цього разу, і так як скоро Новий рік, було б доречно обрати щось святкове. У традиційній рубриці “Інформатор вихідного дня” розповім про один з моїх улюблених мультфільмів, який я переглядаю кожного року зимою – “Жах перед Різдвом” (1993). Взагалі мені подобаються всі фільми за авторства Тіма Бертона, і хоч режисером був не він, але ідея мультфільму його. В кріслі режисера сидів Генрі Селік, який ще знімав такі мультфільми як “Кораліна у світі кошмарів” та “Венделл і Вайлд”.

Мультфільм компанія “Disney” зняла ще у 1993 році. Це дуже хороша, я б навіть сказав геніальна казка-мюзикл в жанрі темного фентезі, який я також дуже люблю. Можливо, це один з найкращих мультфільмів Тіма Бертона, і хоч він мені дуже подобається, мабуть, найулюбленішим для мене буде “Труп нареченої”. Треба ще додати, що картину повністю зробили методом лялькової анімації.

Дійство проходить десь глибоко під землею, серед моторошних печер, де знаходиться дивне місто Хелловіна. В ньому живуть дуже колоритні жителі: чудовиська, привиди, вампіри та перевертні. І хоч життя в місті протікає весело, проте не дуже щасливо. Справжнє свято відбувається лише раз на рік, в день мертвих. Але така рутина почала набридати головному герою Джеку Скеленгтону. Хоча його люблять в місті, бо він найпопулярніша персона там, але він захотів змін у своєму житті, тож вирішив прогулятися та подумати, що ж можна зробити для того, аби покращити існування.

Вже під ранок він натрапляє на поляну на якій знаходяться портали в міста інших свят. Його дуже зацікавили двері у формі ялинки, відчинивши їх, його затягнуло в Різдвяне місто. Він був дуже вражений атмосферою, яка там панувала. Всі веселяться, немає ніяких жахіть, грають в сніжки, і немає монстрів під ліжками. І Джек вирішує познайомити жителів свого міста з такими різдвяними традиціями.

Але звісно ж вони все зрозуміли крізь призму свого світосприйняття, і змішали все з жахами. Тоді Джек вирішує ретельніше дослідити, що ж таке Різдво. В якийсь час він починає марити ним і примушує жителів міста підготувати все для цього свята. Але через свій егоїзм ледве не руйнує його усім жителям. Зрештою, він таки зрозуміє і виправить свою помилку. У цієї історії дуже хороша мораль, яку ви дізнаєтесь вже самі.

Також в мультфільмі присутній доволі хороший чорний гумор, але звісно ж, що він відповідає віковій категорії 12+. Хоча може здаватись, що він буде дотепний лиш дітям, але готовий вас запевнити, що і дорослому буде весело. Вкотре переглядаючи його я досі сміюся з жартів. Отже, якщо не знаєте, що можна було б подивитись з дітьми в ці свята, то раджу звернути увагу на цю картину.

А ще мені дуже подобається кавер Меріліна Менсона на вступну пісню з цього мультфільму, якщо захочете послухати просто пошукайте на тому ж ютубі “Marilyn Manson – This is Halloween”.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм “Оппенгеймер”. Матеріал читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору