ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: фільм “Оппенгеймер” розповідає історію творця атомної бомби

Фільм “Оппенгеймер” розповідає історію творця атомної бомби. Його варто переглянути політикам та науковцям.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася епічний біографічний трилер “Оппенгеймер” режисера і сценариста Крістофера Нолана, який розповідає про творця атомної бомби Роберта Оппенгеймера. Його прем’єра відбулась у 2023 році.

Фільм зняли за мотивами книги Кая Берда та Мартіна Шервіна “Оппенгеймер. Тріумф та трагедія Американського Прометея”. Головні ролі у ньому виконали досить відомі актори Емілі Блант, Роберт Дауні-молодший, Флоренс П’ю. Зокрема, головного героя зіграв Кілліан Мерфі, відомий за грою у кримінально-драматичному серіалі “Гострі картузи”, де зіграв Томаса Шелбі. У світовому прокаті фільм вже зібрав понад 950 мільйонів доларів та на даний момент став 3-м касовим проєктом 2023 року.

Сюжет фільму розгортається у 1926 році. Головна увага зосереджена на біографії фізика-теоретика Роберта Оппенгеймера, відомого як наукового керівника Манхеттенського проєкту, в рамках якого в роки Другої світової війни розроблялися перші зразки ядерної зброї. Через це Оппенгеймера, поряд зі Станіславом Уламом та Едвардом Теллером часто називають “батьком атомної бомби”. Стрічка постійно подорожує у часі показуючи глядачу різні моменти із життя героя. Таким чином, не зважаючи на протяжність фільму у три години, його не нудно дивитися.

У фільмі можна побачити багато відомих історичних постатей, до прикладу Альберта Енштейна та президента США Трумена. Також, окремо заворожує велика одержимість головного героя наукою, яку цікаво передали у фільмі. Моментами, до “Оппенгеймера” навіть виникало співпереживання. Цей фільм точно варто переглянути всім вченим та політикам.

Цікаво, що у стрічці відсутня комп’ютерна графіка. Усі спецефекти полягають у почерговій зміні кольорових та чорно-білих кадрів. Комп’ютерна графіка не торкнулася й вибуху та ядерного гриба, які мають з’явитися під час тестування атомної бомби.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про серіал “Падіння дому Ашерів”. Матеріал читайте тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору