ЖИТТЯ

Нічні атаки, ДТП та підготовка до Різдва: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього Київщину атакували дронами ледь не кожної ночі, ставалися смертельні ДТП. Рятувальники ж відкрили новий “Клас безпеки” у Виповзках, а у місті врятували бабусю із вадами зору, яка заблукала. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

РОСІЯНИ АТАКУВАЛИ ДРОНАМИ КИЇВЩИНУ

У ніч на 20 грудня російські війська випустили по Україні з окупованого Криму (райони пусків – Чауда, Балаклава) 19 ударних безпілотників Shahed-136/131. 18 з них збили сили та засоби Повітряних сил та Сил оборони у межах Одеської, Херсонської, Дніпропетровської, Вінницької, Хмельницької, Київської, Чернігівської та Кіровоградської областей.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що вночі повітряна тривога оголошувалася двічі, а в регіоні працювали сили ППО. “Влучань в об’єкти критичної та цивільної інфраструктури немає. Постраждалі відсутні. Оперативні групи продовжують працювати та фіксують докази чергової терористичної атаки ворога”, – йдеться у повідомленні.

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що безпілотники заходили до столиці з південного напрямку, пролетівши Одеську, Кіровоградську та Черкаську області. Усі ворожі дрони були вражені ще на підльоті до Києва. За попередніми даними, у столиці не було жертв та руйнувань.

У ніч на 21 грудня російські війська атакували територію України дронами-камікадзе з трьох напрямків: Чауда – окупований Крим, Приморсько-Ахтарськ, Курськ – РФ. Випустили 35 БпЛА Shahed-136/131, які атакували хвилями у різний час. Сили ППО збили 34 з них. Протиповітряна оборона працювала у Київській, Дніпропетровській, Вінницькій, Черкаській, Херсонській, Запорізькій, Миколаївській, Хмельницькій, Сумській, Полтавській, Чернігівській та Кіровоградській областях.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що вночі внаслідок атаки на цивільному підприємстві через падіння уламків виникла пожежа. ” Загорівся один зі складів підприємства. Станом на 1:07 пожежу на площі 1500 метрів повністю ліквідовано. Вибиті вікна та пошкоджені стіни 4-х поверхової будівлі та 2-х складських будівель, розташованих поряд. Пошкоджено 8 автомобілів. За оперативною інформацією, жертв та постраждалих немає. Всі відповідальні служби продовжують роботу з ліквідації та фіксації наслідків нічного удару”, – йдеться у повідомленні.

У Київській обласній прокуратурі повідомили, що за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

У ніч на 22 грудня російські війська атакували Україну дронами з районів Курськ, Приморсько-Ахтарськ – РФ, Чауда – Крим. Випустили 28 БпЛА Shahed-136/131. Сили ППО збили 24 безпілотники в межах Київської, Одеської, Миколаївської, Херсонської, Житомирської, Рівненської та Хмельницької областей.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що влучань в об’єкти критичної інфраструктури немає. Водночас в одному з районів області, внаслідок падіння уламків пошкоджено 3 приватні будинки. В одному з недобудованих будинків сталася пожежа, яку оперативно ліквідували. За попередньою інформацією, постраждалі відсутні.

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що в Солом’янському районі в багатоповерховому житловому будинку виникло загоряння на верхніх поверхах, в трьох квартирах часткове руйнування стін та ще у трьох – вибиті вікна. За попередніми даними, двоє постраждалих із забоями мʼяких тканин та різаними ранами, одного з них госпіталізували.

У Дарницькому районі, внаслідок падіння уламків дрона виникла пожежа у двоповерховому приватному будинку. Без постраждалих.

В Голосіївському районі падіння уламку, без руйнувань та постраждалих.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЬ ІЗ ЗАХИСНИКОМ ОЛЕКСАНДРОМ ПИЛИПЕНКОМ

23 грудня у Переяславі попрощалися із старшим солдатом Збройних сил України Олександром Пилипенком. Йому було 34 роки. Загинув 16 грудня поблизу Вугледару Волноваського району, що на Донеччині під час ворожого мінометного обстрілу. Поховають його на Підварському кладовищі.

О 12:00 у Храмі Вознесіння Христового священники провели літургію, яка тривала близько години. Пам’ять загиблого прийшли вшанувати близько сотні людей: військовослужбовці, представники влади, знайомі, друзі, родичі та просто небайдужі. До труни воїна приносили багато квітів.

Мати гірко оплакувала сина та ні на мить не відходила від нього. Для неї це стало тяжкою та болючою втратою. Присутні також не могли стримати сліз. За звичаєм шану захиснику віддали, стоячи на колінах, під супровід пісні “Гей, плине кача”. Після цього процесія рушила через центральну площу міста до цвинтаря.

Знайома Олександра Тетяна розповіла, що він був доброю та приємною людиною: “Розумієте, він до останнього подиху був там. Ми знаємо, що йому було складно, але він не здавався. Шкода його маму, для неї це дійсно велике горе, вона говорила, що їй би сина женити, а не хоронити. Аби ця клята війна закінчилася вже, і ми перестали хоронити наших синочків…”

Олександр Пилипенко вступив до лав Збройних сил України 12 січня 2023 року. Він був стрільцем-снайпером 1-го мотопіхотного взводу 3-ї мотопіхотної роти мотопіхотного батальйону. У нього залишились мати та сестра.

УКРАЇНЦІ ІЗ СІЧНЯ ПОЧНУТЬ ОТРИМУВАТИ “ТРЕТЮ ПЛАТІЖКУ” ЗА ГАЗ

З 1 січня українці почнуть отримувати “третю платіжку” за газ. У ній буде вказана вартість послуг за утримання внутрішньобудинкових систем. Зокрема, техогляд газового обладнання, перевірка тяги в димових каналах, справність сигналізаторів загазованості та інше.

Наразі українським споживачам приходять дві платіжки за газ: за однією сплачують вартість спожитого палива, за іншою – його транспортування. У ці платіжки не входить плата за утримання внутрішньобудинкових мереж. Саме ця платня і прийде у “третій платіжці”.

За інформацією голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, кількість робіт із обслуговування мереж всередині багатоквартирного чи приватного будинку – доволі значна. І проводити їх необхідно регулярно. Зокрема, один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стану кріплень газопроводу. Фахівці також перевіряють на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання. У приватних будинках це можна робити раз на рік, а от у багатоквартирних – двічі: до та після опалювального сезону.

Тепер оператори газорозподільних систем повинні забезпечити типові договори зі співвласниками багатоквартирних чи власниками приватних будинків. Ці договори не передбачають підпису обома сторонами. Фактом підписання вважатимуть надання самої послуги розподілу газу. Тобто, якщо ви офіційно не відключились від газопостачання, то такий договір буде розповсюджуватися і на вас. Найімовірніше, платню за обслуговування будинкових мереж за цими договорами будуть збирати один раз на рік.

Скільки саме доведеться заплатити за обслуговування внутрішньобудинкових систем, наразі невідомо. Спершу Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг повинна встановити граничні ціни, дорожче за які послуга коштувати не може. А вже кінцеву вартість робіт оцінить надавач послуги.

У ТАШАНСЬКІЙ ГРОМАДІ ВІДКРИЛИ “КЛАС БЕЗПЕКИ”. НА НЬОГО ВИДІЛИЛИ 175 ТИСЯЧ ІЗ МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ

21 грудня у Виповзькій гімназії Ташанської громади команда фахівців районного управління ГУ ДСНС України у Київській області відкрила “Клас безпеки”. Цей проєкт створений Міністерством України спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуації та запроваджений в освітній процес. У таких класах діти вивчають правила пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, ознайомлюються з алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формують навички надання домедичної допомоги.

Клас розділили на кілька навчальних осередків, у якимх діти зможуть навчатися пожежної та протимінної безпеки, правил поведінки під час сигналу повітряної тривоги, правил надання домедичної допомоги, безпеки дорожнього руху. Також створили ігровий куточок та місце психологічного розвантаження з іграми, підручниками протипожежної тематики, плакатами з правилами безпеки та дитячими костюмами поліцейського, пожежника та медика. Для класу придбали відповідні меблі, телевізор, необхідне приладдя, муляжі тощо.

На відкритті були голова Ташанської громади Василь Вовчанівський, начальниця відділу освіти Ташанської сільради Таміла Дубина, начальник відділу організації профілактичної роботи РУ ГУ ДСНС України в Київській області Сергій Лисенко, директори закладів освіти Ташанської громади, а також військовослужбовці. Учні 7-9 класів Виповзької гімназії у ролях пса Патрона, аварії, ДТП, поліцейського та миші розіграли для дітей початкових класів виставу про правила поведінки під час надзвичайних ситуацій. Військові провели інструктаж із застосуванням турнікету для зупинки кровотечі.

Таміла Дубина зауважила, що тепер у дітей буде більше можливостей спілкуватися із однолітками інших закладів, адже “Клас безпеки” відвідуватимуть учні всієї Ташанської громади. Зазначила, що кошти на обладнання кабінету – 175 тисяч гривень – виділили із бюджету громади.

Наприкінці фахівці ДСНС ознайомили дітей з пожежною машиною та обладнанням у ній. Найбільшою радістю для малечі виявилась можливість погасити умовну пожежу.

У ПЕРЕЯСЛАВІ РЯТУВАЛЬНИКИ ДОПОМОГЛИ ЖІНЦІ ІЗ ВАДАМИ ЗОРУ, ЩО ЗАБЛУКАЛА

20 грудня до оперативно-диспетчерської служби порятунку Бориспільського району надійшло повідомлення від соціальної служби про те, що у Переяславі одна з їх стареньких підопічних заблукала та потребує допомоги.

На місце події виїхали місцеві рятувальники. Потерпілу жительку міста знайшли в чагарниках біля болотистої водойми. Виявилось, що жінка у похилому віці, з вадами зору, зателефонувала до працівниці соцзахисту з мобільного телефону та сказала, що заблукала на “Стогніївському шляху”. Жінка змерзла та дуже злякалась, бо не могла знайти дорогу додому. Фахівці ДСНС передали її медичній службі.

НА БОРИСПІЛЬЩИНІ ДВОЄ ЧОЛОВІКІВ НЕЗАКОННО ВИРУБАЛИ 397 ДЕРЕВ. ЗАВДАЛИ ШКОЛИ НА ПОНАД 2,4 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

За процесуального керівництва Бориспільської окружної прокуратури повідомили про підозру двом жителям Київщини, які незаконно вирубували та перевозили дерева у захисних насадженнях. За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 246 (Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли тяжкі наслідки). 

За даними слідства, у січні-лютому 2023 року двоє чоловіків організували незаконну господарську діяльність з порубки та подальшого продажу деревини на території Бориспільського району. Вони залучили до роботи ще трьох осіб та запевнили їх у наявності всіх необхідних дозвільних документів на порубку лісових насаджень, хоча фактично їх не мали.

Тож без передбаченого законом дозволу обвинувачені вирубали 397 дерев на ділянці каналу “Східна Гілка” Бортницької зрошувальної системи. Незаконно зрубані дерева розпиляли на колоди та вивезли на спецтехніці з території зрошувального каналу для подальшої реалізації. Розмір спричиненої територіальній громаді шкоди становить понад 2,4 мільйона гривень.

Одному з підозрюваних обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а також вирішується питання щодо накладання арешту на його майно. У зв’язку з тим, що другий підозрюваний виїхав за межі країни, його оголосили у розшук.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВОДІЙКА АВТО СПРИЧИНИЛА ДТП ІЗ МОТОЦИКЛОМ KAWASAKI. ЇЇ ОШТРАФУВАЛИ НА 51 ТИСЯЧУ ГРИВЕНЬ

22 серпня у Переяславі сталась ДТП. Водійка авто Peugeot їхала вулицею Фабричною в напрямку перехрестя з вулицею Богдана Хмельницького, через неуважність виїхала на головну дорогу, не пропустивши мотоцикл Kawasaki, який їхав по Богдана Хмельницького. Таким чином сталося зіткнення, внаслідок якого водій мотоцикла отримав тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості. 13 грудня справу розглянули в суді.

На суді жінка визнала себе винною і надала показання, що підтверджують обвинувачення. Просила не позбавляти її права керування транспортними засобами, оскільки автомобіль використовує у підприємницькій діяльності. Постраждалий цивільного позову не подавав. Зазначив, що обвинувачена нічим йому не допомагала, відшкодування не здійснила. Вважає, що стягнення штрафу на користь держави у сьогоднішній час є найбільш доцільним.

Обставинами, які пом’якшують покарання, суд визнав щире каяття обвинуваченої та активне сприяння розкриттю злочину. Обставин, що обтяжують покарання, не встановили. Однак зважаючи на те, що шкода постраждалому взагалі не відшкодована, суд прийшов до висновку, що “необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченої та попередження вчинення нею нових злочинів, можливості відшкодовування шкоди, буде призначене покарання у вигляді штрафу з позбавленням права керувати транспортними засобами”.

Суд визнав водійку винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження), та призначив їй покарання у вигляді штрафу в розмірі 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 тисячу гривень з позбавленням права керувати транспортними засобами на 1 рік. Також жінка має покрити державі витрати за проведення судової інженерно-екологічної експертизи у сумі 28 тисяч 637 гривень 60 копійок.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ БУЛО ДЕКІЛЬКА СМЕРТЕЛЬНИХ ДТП

21 грудня близько 17:00 у Ковалині (Дівичківська ТГ) на вулиці Центральній автомобіль Opel Vivaro збив чоловіка. У результаті ДТП він загинув на місці.

Правоохоронці встановили, що водій 1965 р.н. із Переяслава керуючи автомобілем Opel Vivaro не врахував дорожню обстановку при зустрічному роз’їзді з іншим транспортним засобом та наїхав на жителя Березані 1982 р.н., який рухався в попутному напрямку по правій стороні проїжджої частини. Від отриманих тілесних ушкоджень він помер на місці події. Тіло направили на судово-медичну експертизу.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження).

22 грудня близько 19:30 на трасі Бориспіль-Дніпро, поблизу села Хоцьки (Циблівська ТГ) сталася смертельна ДТП. Авто Mazda зіткнулося з вантажівкою Mercedes-Benz. У результаті аварії водій та пасажир легковика загинули на місці.

Правоохоронці встановили, що водій 1987 р.н. житель Черкас керуючи автомобілем Mazda не врахував дорожньої обстановки, не обрав безпечної швидкості, виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з вантажівкою Mercedes-Benz під керуванням військовослужбовця ЗСУ 1978 р.н. Унаслідок аварії водій та пасажир легкового автомобіля загинули на місці. З водієм вантажівки все гаразд.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження).

Також була ДТП із потерпілими. 20 грудня близько 6:00 у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького біля АЗС “Shell” сталась ДТП. Автомобіль Renault Megane зіткнувся з моторолером Yamaha. Мопедиста госпіталізували.

На місці події працювала група реагування патрульної поліції, яка встановила що водій 1993 р.н. автомобіля Renault Megane, рухаючись в напрямку виїзду з міста, не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку та зіткнувся з моторолером Yamaha під керуванням переяславця 1951 р.н. Той у цей час їхав попереду в попутному напрямку.

Внаслідок ДТП водій моторолера отримав забій плечового суглобу та закритий перелом гомілки. Його госпіталізувала до лікарні.

КОЛИ ТА ЯК ЖИТЕЛІ ПЕРЕЯСЛАВА СВЯТКУВАТИМУТЬ РІЗДВО

Від 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Відтепер Різдво варто святкувати 25 грудня замість 7 січня, як це було раніше. Інформатор вирішив дізнатись у переяславців, чи переходять вони на новий календар та коли відзначатимуть це свято.

КОНКУРС “РІЗДВО В ОБ’ЄКТИВІ”. ВИЗНАЧИЛИСЯ 8 ФІНАЛІСТІВ, ПЕРЕМОЖЦІ СТАНУТЬ ВІДОМІ 25 ГРУДНЯ

Триває фотоконкурс від Інформатора “Різдво в об’єктиві”. Після перших чотирьох голосувань серед 38 учасників визначилися 8 знімків, які потрапили до фіналу та позмагаються за наші призи.

Отож до фіналу пройшли:

  • Іван Степаненко, Веселе
  • Сім’я Юрчишиних, Переяслав
  • Аліна Брик, Переяслав
  • Аріна Овсієнко, Переяслав
  • Наталія Тютюнник, Переяслав
  • Паша Коваленко, Єрківці
  • Наталія Свербута, Переяслав
  • Софія Матвієнко, Переяслав

РОЗПОЧАВСЯ ЧЕМПІОНАТ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З ФУТЗАЛУ. ЯКІ РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРШОГО ТУРУ

17 грудня розпочався традиційний зимовий чемпіонат Переяславщини з футзалу. У ньому беруть участь 10 команд: 5 у вищій лізі та стільки ж у першій. Гратимуть у два кола щонеділі в університетському спортзалі. Саме Університет Григорія Сковороди в Переяславі й організовує турнір.

У вищій лізі в першому турі “Матадор-Університет” розгромив “Переяслав” 10:1. “Антарес” із Вовчкова впевнено переміг “ДЮСШ Дівички” 5:0. BOSS із Переяслава в цьому турі суперника не мав.

У першій лізі команда “Farmer’s food” не залишила шансів Мирному (Вороньківська ТГ) – 7:1. А “ДЮСШ Переяслав” була кращою за переяславські “Бурти” – 5:2. Вовчків (Переяславська ТГ) суперника не мав.

У наступному турі 24 грудня у вищій лізі о 14:00 BOSS зустрінеться із “ДЮСШ Дівички”, а о 15:00 в очному протистоянні зійдуться “Антарес” та “Матадор-Університет”. У першій лізі о 12:00 зіграють Вовчків та Мирне, а о 13:00 – “Farmer’s food” та “Бурти”.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про повітряні атаки, ремонт укриття дитсадка та падіння новорічної ялинки. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору