ЖИТТЯ

Українці із січня почнуть отримувати “третю платіжку” за газ: що це означає

Українці почнуть отримувати “третю платіжку” за газ. Що це означає?

З 1 січня українці почнуть отримувати “третю платіжку” за газ. У ній буде вказана вартість послуг за утримання внутрішньобудинкових систем. Зокрема, техогляд газового обладнання, перевірка тяги в димових каналах, справність сигналізаторів загазованості та інше. Про це повідомили на сайті Центру громадського моніторингу та контролю, передає Інформатор.

Наразі українським споживачам приходять дві платіжки за газ: за однією сплачують вартість спожитого палива, за іншою – його транспортування. У ці платіжки не входить плата за утримання внутрішньобудинкових мереж. Саме ця платня і прийде у “третій платіжці”.

За інформацією голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, кількість робіт із обслуговування мереж всередині багатоквартирного чи приватного будинку – доволі значна. І проводити їх необхідно регулярно. Зокрема, один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стану кріплень газопроводу. Фахівці також перевіряють на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання. У приватних будинках це можна робити раз на рік, а от у багатоквартирних – двічі: до та після опалювального сезону.

Тепер оператори газорозподільних систем повинні забезпечити типові договори зі співвласниками багатоквартирних чи власниками приватних будинків. Ці договори не передбачають підпису обома сторонами. Фактом підписання вважатимуть надання самої послуги розподілу газу. Тобто, якщо ви офіційно не відключились від газопостачання, то такий договір буде розповсюджуватися і на вас. Найімовірніше, платню за обслуговування будинкових мереж за цими договорами будуть збирати один раз на рік.

Скільки саме доведеться заплатити за обслуговування внутрішньобудинкових систем, наразі невідомо. Спершу Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг повинна встановити граничні ціни, дорожче за які послуга коштувати не може. А вже кінцеву вартість робіт оцінить надавач послуги.

Нагадаємо, що у Переяславі можуть підвищити тарифи на послуги з утримання багатоквартирних будинків. Деталі – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору