ЖИТТЯ

Масштабна повітряна атака 2 січня: які наслідки на Київщині та в інших регіонах України

Росіяни завдали чергової повітряної атаки. Які наслідки на Київщині та в інших регіонах?

У ніч на 2 січня російські війська атакували територію України засобами повітряного нападу різних типів. Основний напрямок удару – Київ. У першій хвилі атакували “шахедами” з південно-східного напрямку, із подальшим рухом по різних регіонах України. Усі 35 ударних БпЛА “Shahed-136/131” знищили сили ППО. Вранці ворог випустив 99 ракет різних типів. Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони України, знищено 72 повітряні цілі: 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал”, 59 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, 3 крилаті ракети “Калібр”. Про це повідомили у Командуванні повітряних сил ЗСУ, передає Інформатор.

“16 літаків вийшли на рубежі пуску близько 6:00 і запустили не менше 70 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. Із 07:30 було зафіксовано пуски десяти аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал” із винищувачів МіГ-31К. Також противник атакував із моря трьома крилатими ракетами “Калібр”, а з півночі – 12-ма ракетами, які летіли по балістичній траєкторії типу Іскандер-М/С-300/С-400. Із літаків тактичної авіації Су-35 застосовано чотири протирадіолокаційні ракети Х-31П”, – йдеться у повідомленні.

ЯКІ НАСЛІДКИ У КИЄВІ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ?

Начальник Київської міської військової адміністрації (КМВА) Сергій Попко повідомив, що це другий поспіль масований удар із застосуванням великого арсеналу повітряного озброєння. Повітряна тривога сумарно тривала майже 6 годин. Спочатку ворог запустив на столицю України приблизно півтора десятка баражуючих боєприпасів типу “Shahed”. А слідом за ними понад півтора десятка стратегічних бомбардувальників Ту-95МС запустили групами та хвилями крилаті ракети Х-101/Х555Х-55. Одночасно із заходом ракет на Київ, понад десять літаків Міг-31К запустили по столиці аеробалістичні ракети Х-47М2 “Кинджал”.

Попередньо, Силами та засобами протиповітряної оборони було уражено усі БпЛА “Shahed” та понад 6 десятків ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток Х-47М2 “Кинджал”. Є руйнування житлової забудови, пошкодження інфраструктури та потерпілі. Станом на 11:20 1 особа загинула 33 постраждали.

В Солом’янському районі зафіксовано загоряння двох багатоповерхових житлових будинків. ДСНС проводили деблокування та евакуацію людей. Одна людина загинула, 27 поранено.

В Голосіївському районі рештки уламків впали на відкритій території.

В Печерському районі рештки уламків впали на дах 25-типоверхової нежитлової будівлі, на ще один багатоповерховий та приватний будинок.

В Оболонському районі є загоряння житлового будинку. Рештки уламків впали на територію нежитлової забудови та складських приміщень із подальшим загорянням на площі 250 кв.м. Також сталося загоряння на території двох автосалонів.

В Деснянському районі попередньо загоряння в будівлі супермаркету. Пошкоджено оздоблення у приватному будинку та зафіксовано падіння уламків на відкритій місцевості.

В Святошинському районі – рештки впали на нежитлову забудову.

В Подільському районі є загоряння на площі 1000 м2 на території ринку, також загорання складів на площі 2000 кв.м., іншої складської будівлі на площею 3000 кв.м. Пошкоджено газову трубу, магістралі водопостачання. Пожежа охопила приблизно 6 авто. Часткове руйнування житлового будинку, падіння решток на нежитлову забудову.

В Дарницькому районі пошкоджено нежитлові приміщення.

В Шевченківському районі – падіння решток на відкриту територію.

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив щодо наслідків ракетної атаки на Київщину: “За оперативною інформацією, внаслідок падіння уламків в місті Вишневе пошкоджено 5 багатоквартирних будинків. Організовано евакуацію людей до найближчих пунктів обігріву, з людьми працюватимуть психологи ДСНС.

В громадах пошкоджено низку приватних будинків, понад 60 автомобілів. Через падіння уламків сталася пожежа в недобудованій церкві, пошкоджено декілька підприємств, складських приміщень. Ушкоджень зазнав один із обласних медзакладів”.

За оперативною інформацією 2 людини загинули, ще 11 поранені, зокрема 1 дитина. Їм надається необхідна медична допомога. В низці громад Броварського, Бучанського, Фастівського, Вишгородського районів також виникли проблеми з енергопостачанням. Працюють пункти незламності. Людям надаватиметься вся необхідна допомога.

ЩО В ІНШИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ?

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що в результаті ракетних ударів по центру Харкова загинула 91-річна жінка. Наразі відомо про 45 постраждалих. Серед них 5 дітей: 3 хлопчики 9 років; дівчатка 6 і 13 років. У потерпілих дітей – вибухові травми, забої, акубаротравми, гострі реакції на стрес. Також поранень зазнали 24 жінки віком від 19 до 84 років і 15 чоловіків – від 24 до 60 років. Наразі 28 пацієнтів перебувають у лікарнях, в тому числі 4 дітей. Медики оцінюють їх стан як середній.

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що близько опівночі в області працювала ППО. ПвК “Схід” знищили 6 “шахедів” – у Дніпровському, Синельниківському, Нікопольському та Новомосковському районах. На Криворіжжі уламки БпЛА, який збили раніше, пошкодили лінію електропередач. Без світла залишилися кілька сотень родин. Фахівці вже все відновили. По Нікополю окупанти били з важкої артилерії. Загиблих та постраждалих немає.

Нагадаємо, що 1 січня росіяни атакували Київщину безпілотниками, є пошкоджені будинки та автомобілі. Деталі – тут.

Фото: Telegram-канал начальника Київської ОВА Руслана Кравченка, голови Харківської ОВА Олега Синєгубова та КМВА 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору