ЖИТТЯ

Україна повернула з російського полону понад двісті воїнів і цивільних: що позитивного було цього тижня

Із російського полону повернули 230 українських воїнів і цивільних. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

Канада постачатиме Україні додаткові системи NASAMS

Президент України Володимир Зеленський провів першу у 2024 році міжнародну розмову. Разом з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо він обговорив безпекові питання. Про це голова держави повідомив у соцмережах.

Зокрема, він розповів канадському прем’єру про російські удари по Україні в новорічну ніч і подякував за готовність допомагати в посиленні захисту українського неба, зокрема за постачання додаткових систем ППО NASAMS і ракет до них. Лідери країн також обговорили роботу над безпековими гарантіями. За словами Зеленського, команди вже найближчим часом активізують двосторонній діалог для відповідної угоди.

Крім того, український президент анонсував четверту зустріч радників, які працюють для реалізації “формули миру”. За його словами, вона відбудеться в середині січня в Давосі. Водночас Трюдо запевнив, що Канада й надалі допомагатиме Україні “як у тому, що необхідне для нашої сили на полі бою, так і у фінансовій сфері”.

В Україні перша родина придбала новий будинок замість зруйнованого за житловий сертифікат

В Україні вперше скористалися житловим сертифікатом на придбання нового будинку замість зруйнованого війною. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, для виплати компенсацій за повністю знищене житло сформовано 1826 житлових сертифікатів. З них уже понад 400 родин забронювали кошти для купівлі нового житла. Це означає, що вони визначилися з новою нерухомістю і готові укласти угоди купівлі-продажу.

Перший сертифікат отримала сім’я Вікторії з Гостомеля на Київщині. Під час бойових дій сучасний таунхаус сім’ї згорів ущент, розповів міський голова Бучі Анатолій Федорук. Після старту програми компенсацій жінка повернулася з евакуації та одразу подала заявку. Сім’я обрала новий будинок у сусідній Бучі.

Україна повернула з російського полону понад двісті воїнів і цивільних

Україна 3 січня повернула з російського полону понад 200 воїнів і цивільних. Це був найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

“Наші – вдома. З російського полону повернули понад 200 наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та “Азовсталь”, – зазначив він.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зазначив, що обмін, який відбувся 3 січня, – найбільший за кількістю повернутих захисників. Так, було звільнено 230 українців та українок. Це, зокрема:

  • 130 представників Збройних сил України. Серед них 14 із тероборони та 14 — із Військово-морських сил;
  • 55 нацгвардійців;
  • 38 прикордонників;
  • 1 поліціянт;
  • 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

У Координаційному штабі додали, що 182 повернутих українців мали офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста. Ще 48 оборонців вважалися зниклими безвісти. Більшість звільнених – чоловіки, їх 225. Ще 5 – це жінки. До рядового та сержантського складу належать 213 звільнених українців, одинадцятеро – офіцери.

“Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання”, — йдеться у повідомленні.

Також додому повернулися семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими висловив окрему подяку Об’єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну. Омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, 2024 рік дав старт 49-му обміну полоненими. Нині додому повернули вже 2 тисячі 828 захисників.

Український шахіст став наймолодшим гросмейстером світу

14-річний киянин Ігор Самуненков здобув звання гросмейстера. Це робить його наймолодшим володарем цього титулу станом на зараз. Про це повідомили в Міністерстві молоді та спорту України.

Наймолодшим гросмейстером в історії був американець Абгіманью Мішра, який здобув титул у 12 років 4 місяці та 25 днів. Однак він старший за українця на чотири місяці, тому станом на зараз саме Ігор Самуненков є наймолодшим гросмейстером у світі.

ЗСУ уразили склади боєприпасів окупантів у Криму

Українські військові вчора, 4 січня, поцілили по складах боєприпасів російської армії поблизу селища Первомайське в тимчасово окупованому Криму. Про це повідомило Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України.

Точна кількість уражених об’єктів невідома, а втім, зазначається, що удару завдали вдень. Того самого дня окупанти звітували про нібито збиття десяти ракет над півостровом. У різних населених пунктах Криму лунали вибухи. Згодом українські війська повідомили, що уразили командний пункт з’єднання окупантів у Севастополі.

Окрім того, місцеві повідомляли, що поблизу Євпаторії удару зазнала військова частина протиповітряної оборони, на це також натякнув командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору