ЖИТТЯ

Прощання із захисником, готовність до блекаутів та бюджет громади: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися із захисником Володимиром Бараном, переживали повітряні тривоги та атаки росіян. У Ковалині відкрили арт-студію Марії Буряк, а в інтернет-компанії XataNet розповіли, як підготувалися до можливих блекаутів. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВОЛОДИМИРОМ БАРАНОМ. ВІН ЗАГИНУВ НА ВІЙНІ

3 січня у Храмі Воскресіння Христового в Переяславі провели прощальну літургію за солдатом Збройних сил України Володимиром Бараном із Лецьок (Циблівська ТГ). Йому було 48 років. Загинув 24 грудня біля селища Новоселівське Сватівського району, що на Луганщині. Його атакував ворожий FPV-дрон.

Знайома загиблого, переяславка Наталія розповіла, що пам’ятає Володимира ще з дитинства, бо була його односельчанкою у Лецьках: “Трудягою хлопець був. У селі ніхто про нього поганого не скаже, він сам добряк. Ніколи ні з ким не сварився. Був дуже позитивним хлопцем, всі його поважали”.

Володимир Баран був призваний на військову службу 1 березня 2022 року. Був навідником. У нього залишились старші сестра та брат.

МАСШТАБНА ПОВІТРЯНА АТАКА 2 СІЧНЯ. ЯКІ НАСЛІДКИ НА КИЇВЩИНІ

У ніч на 2 січня російські війська атакували територію України засобами повітряного нападу різних типів. Основний напрямок удару – Київ. У першій хвилі атакували “шахедами” з південно-східного напрямку, із подальшим рухом по різних регіонах України. Усі 35 ударних БпЛА “Shahed-136/131” знищили сили ППО. Вранці ворог випустив 99 ракет різних типів. Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони України, знищено 72 повітряні цілі: 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал”, 59 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, 3 крилаті ракети “Калібр”.

16 літаків вийшли на рубежі пуску близько 6:00 і запустили не менше 70 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. Із 07:30 було зафіксовано пуски десяти аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал” із винищувачів МіГ-31К. Також противник атакував із моря трьома крилатими ракетами “Калібр”, а з півночі – 12-ма ракетами, які летіли по балістичній траєкторії типу Іскандер-М/С-300/С-400. Із літаків тактичної авіації Су-35 застосовано чотири протирадіолокаційні ракети Х-31П.

ЯКІ НАСЛІДКИ У КИЄВІ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ?

Начальник Київської міської військової адміністрації (КМВА) Сергій Попко повідомив, що це другий поспіль масований удар із застосуванням великого арсеналу повітряного озброєння. Повітряна тривога сумарно тривала майже 6 годин. Спочатку ворог запустив на столицю України приблизно півтора десятка баражуючих боєприпасів типу “Shahed”. А слідом за ними понад півтора десятка стратегічних бомбардувальників Ту-95МС запустили групами та хвилями крилаті ракети Х-101/Х555Х-55. Одночасно із заходом ракет на Київ, понад десять літаків Міг-31К запустили по столиці аеробалістичні ракети Х-47М2 “Кинджал”.

Силами та засобами протиповітряної оборони було уражено усі БпЛА “Shahed” та понад 6 десятків ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток Х-47М2 “Кинджал”. Є руйнування житлової забудови, пошкодження інфраструктури та потерпілі.

В Солом’янському районі зафіксовано загоряння двох багатоповерхових житлових будинків. ДСНС проводили деблокування та евакуацію людей. Одна людина загинула, 27 поранено.

В Голосіївському районі рештки уламків впали на відкритій території.

В Печерському районі рештки уламків впали на дах 25-типоверхової нежитлової будівлі, на ще один багатоповерховий та приватний будинок.

В Оболонському районі є загоряння житлового будинку. Рештки уламків впали на територію нежитлової забудови та складських приміщень із подальшим загорянням на площі 250 кв.м. Також сталося загоряння на території двох автосалонів.

В Деснянському районі попередньо загоряння в будівлі супермаркету. Пошкоджено оздоблення у приватному будинку та зафіксовано падіння уламків на відкритій місцевості.

В Святошинському районі – рештки впали на нежитлову забудову.

В Подільському районі є загоряння на площі 1000 м2 на території ринку, також загорання складів на площі 2000 кв.м., іншої складської будівлі на площею 3000 кв.м. Пошкоджено газову трубу, магістралі водопостачання. Пожежа охопила приблизно 6 авто. Часткове руйнування житлового будинку, падіння решток на нежитлову забудову.

В Дарницькому районі пошкоджено нежитлові приміщення.

В Шевченківському районі – падіння решток на відкриту територію.

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив щодо наслідків ракетної атаки на Київщину: “За оперативною інформацією, внаслідок падіння уламків в місті Вишневе пошкоджено 5 багатоквартирних будинків. Організовано евакуацію людей до найближчих пунктів обігріву, з людьми працюватимуть психологи ДСНС.

В громадах пошкоджено низку приватних будинків, понад 60 автомобілів. Через падіння уламків сталася пожежа в недобудованій церкві, пошкоджено декілька підприємств, складських приміщень. Ушкоджень зазнав один із обласних медзакладів”.

За оперативною інформацією 2 людини загинули, ще 11 поранені, зокрема 1 дитина. Їм надається необхідна медична допомога. В низці громад Броварського, Бучанського, Фастівського, Вишгородського районів також виникли проблеми з енергопостачанням. Працюють пункти незламності. Людям надаватиметься вся необхідна допомога.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ 55-РІЧНИЙ ЧОЛОВІК СКОЇВ САМОГУБСТВО

1 січня поліції повідомили, що у селі Гребля (Переяславська ТГ) чоловік 1968 р.н. скоїв самогубство. Він повісився на дереві на території свого домоволодіння. Передсмертної записки не виявили. Тіло виявив товариш загиблого. Причини самогубства невідомі.

Тіло направили на судово-медичну експертизу. За цією справою відкрили кримінальне провадження за статтею 115 (Самогубство).

У ПЕРЕЯСЛАВІ ГРОМАДЯНИН РОСІЇ ОРГАНІЗУВАВ НЕЗАКОННИЙ ГРАЛЬНИЙ БІЗНЕС

У травні 2023 року громадянин рф, який живе на території Київщини, організував та керував незаконним гральним бізнесом у Переяславі. Орендував приміщення у місті, облаштував його і встановив там комп’ютери з відповідним програмним забезпеченням. Він координував дії підлеглих, збирав виручені за азартні ігри гроші та забезпечував фінансування злочинної діяльності своєї групи. До протиправної діяльності залучив трьох жінок, які виконували функції адміністраторів грального залу. Всім їм повідомили про підозру.

За даними слідства, потрапити до підпільних гральних закладів “клієнти” могли винятково за рекомендацією постійних гравців та попереднім телефонним дзвінком. Прийшовши у заздалегідь обумовлений день, відвідувачі сплачували адміністратору гроші, після чого їм видавали пароль для гри. Адміністратори слідкували за дотриманням відвідувачами правил гри, надавали допомогу при її проведенні, виплачували гравцям гроші у разі їх перемоги, вели облік готівки та виконували інші вказівки організатора.

Під час санкціонованих обшуків у гральних залах та місцях проживання фігурантів виявили та вилучили чорнові записи, системні блоки, монітори, маршрутизатори, мобільні телефони, карти пам’яті, готівку та російські паспорти.

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури організатору та трьом учасникам організованої групи повідомили про підозру за ч. 3 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч. 2 ст. 203-2 (Дії вчинені особою, раніше судимою за незаконну діяльність з організації або проведення азартних ігор чи лотерей або за попередньою змовою групою осіб).

БЮДЖЕТ ПЕРЕЯСЛАВСЬКОЇ ГРОМАДИ НА 2024 РІК СТАНОВИТЬ ПОНАД 386 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ

На грудневій сесії міської ради Переяслава прийняли бюджет громади на 2024 рік. Загальний обсяг доходів очікується в сумі 386 мільйонів 269 тисяч 203 гривні. З них – 379 мільйонів 415 тисяч 424 гривні загального фонду та 6 мільйонів 853 тисячі 779 гривень спеціального фонду.

У БЮДЖЕТІ ПЕРЕДБАЧЕНІ ТАКІ ВИТРАТИ:

Виконавчому комітету міськради виділять 60 мільйонів 891 тисячу 930 гривень, з яких:

  • на державне управління – 29 мільйонів 060 тисяч 196 гривень;
  • охорона здоров’я – 19 мільйонів 772 тисячі 987 гривень;
  • соціальний захист та соціальне забезпечення – 2 мільйони 671 тисячу 053 гривні;
  • культура і мистецтво – 800 тисяч гривень;
  • фізична культура і спорт – 8 мільйонів 194 тисячі 594 гривні;
  • економічна діяльність – 189 тисяч 900 гривень;
  • інша діяльність (заходи із запобігання та ліквідації НС та наслідків стихійного лиха та заходи з мобілізаційної підготовки) – 203 тисячі 200 гривень.

Відділу освіти міськради передбачили 211 мільйонів 810 тисяч 545 гривень, з яких:

  • державне управління – 897 тисяч 733 гривні;
  • освіта – 210 мільйонів 912 тисяч 812 гривень.

Управління соціального захисту населення – 22 мільйони 936 тисяч 638 гривень:

  • державне управління – 5 мільйонів 197 тисяч 224 гривні;
  • соціальний захист та соціальне забезпечення – 17 мільйонів 739 тисяч 414 гривень.

Зазначимо, що на виконання програми “Турбота” передбачили 13 мільйонів 165 тисяч 600 гривень, з яких 12 мільйонів 688 тисяч на надання фінансової допомоги учасникам бойових дій та постраждалим від війни та інших надзвичайних обставин. Згідно зі змінами до програми, збільшили одноразову фінансову допомогу сім’ям загиблих – із 7 тисяч до 20 тисяч гривень.

Служба у справах дітей та сім’ї – 2 мільйони 461 тисяча 332 гривні:

  • державне управління – 1 мільйон 606 тисяч 532 гривні;
  • соціальний захист та соціальне забезпечення – 854 тисячі 800 гривень.

Відділ культури і туризму – 32 мільйони 504 тисячі 003 гривні:

  • державне управління – 937 тисяч 397 гривень;
  • освіта – 12 мільйонів 936 тисяч 904 гривні;
  • культура і мистецтво – 18 мільйонів 629 тисяч 702 гривні.

Відділ комунального будівництва та ЖКГ – 42 мільйони 555 тисяч 815 гривень:

  • державне управління – 2 мільйони 570 тисяч 880 гривень;
  • житлово-комунальне господарство – 39 мільйонів 062 тисячі 035 гривень;
  • економічна діяльність – 495 тисяч гривень;
  • інша діяльність (природоохоронні заходи за рахунок цільових фондів) – 427 тисяч 900 гривень.

Фінансове управління – 13 мільйонів 108 тисяч 940 гривень:

  • державне управління – 2 мільйони 716 тисяч 340 гривень;
  • резервний фонд – 1 мільйон гривень;
  • міжбюджетні трансферти – 9 мільйонів 392 тисячі 600 гривень.

ОПІКИ РУКИ ТА НОСА. У ПОЖЕЖІ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ПОСТРАЖДАВ ЧОЛОВІК

4 січня у Ковалині (Дівичківська ТГ) сталося загоряння господарчої будівлі на вулиці Гірській. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 6 осіб.

Рятувальники виявили, що повністю горить дерев’яна, обкладена цеглою господарча будівля площею 50 кв. метрів. Також загорівся автомобіль ЛуАЗ, який стояв поряд.

Виявили постраждалого господаря 1958 р.н. Приїхала бригада швидкої допомоги. Медики виявили у чоловіка опіки правої руки та носа, надали допомогу на місці, від госпіталізації він відмовився.

Рятувальники локалізували загоряння о 2:35, а ліквідували о 3:41. Вогонь повністю знищив господарчу будівлю та 3 кубометри дров, які були всередині. Натомість, врятували авто та житловий будинок поруч.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ТРАДИЦІЙНИХ КУПАНЬ НА ВОДОХРЕЩЕ НЕ ПЛАНУЮТЬ

У 2023 році Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Тож змінилися і дати проведення деяких релігійних свят. Зокрема, відтепер Водохреще слід святкувати 6 січня, а не 19-го, як це було раніше. Це свято має багато традицій, одне з найпопулярніших – пірнання в ополонку. Проте цьогоріч на Переяславщині офіційних святкувань та гулянь не буде у жодній громаді через воєнний стан. Люди зможуть відвідати лише святкові богослужіння у церквах.

ПЕРЕЯСЛАВСЬКА ГРОМАДА

Начальник відділу культури і туризму Переяславської міськради Валентин Шуткевич розповів, що у Переяславській громаді жодних святкувань та гулянь на Водохреще не буде: “У громаді ніде відзначати не будуть у зв’язку з воєнним станом. Адже це свято передбачає велике скупчення людей”.

ТАШАНСЬКА ГРОМАДА

Валентин Герасименко, фахівець відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Ташанської сільської ради, сказав, що на свято заходів не планується: “Будуть лише служби в церквах, але це релігійні питання”.

ДІВИЧКІВСЬКА ГРОМАДА

У Дівичківській громаді повідомили, що Водохреще не відзначатимуть, масових купань та гулянь також не буде. Про богослужіння наразі інформації немає.

СТУДЕНИКІВСЬКА ГРОМАДА

Головний фахівець відділу освіти, культури, молоді та спорту Студениківської громади Зоя Тимченко сказала, що цьогоріч офіційних заходів та святкувань не буде. Проте планують богослужіння у церквах.

ЦИБЛІВСЬКА ГРОМАДА

У Циблівській громаді також не буде масових святкувань. Лише у деяких церквах проведуть богослужіння.

СЕРГІЙ КРОЛЕВЕЦЬ ТА ВІТАЛІЙ КОЦУР ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ УВІЙШЛИ ДО ТОП-100 НАЙВПЛИВОВІШИХ ЛЮДЕЙ НА КИЇВЩИНІ

Власник компанії “Ерідон”, що працює зокрема у Ташанській громаді, Сергій Кролевець та ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур увійшли до ТОП-100 найвпливовіших людей Київщини у 2023 році. Посіли у рейтингу 56 та 74 місця відповідно. Очолили ж його Олексій Кулеба, Руслан Кравченко та Ярослав Москаленко.

СЕРГІЙ КРОЛЕВЕЦЬ

“Група компаній Сергія Кролевця “Ерідон” – унікальний в Україні агрохолдинг, що не просто об’єднує агропромислові господарства, насіннєвий завод і роботизовану молочнотоварну ферму, а й займається дистрибуцією всього, що може знадобитися фермеру, як от: сільгосптехніка, насіння, добрива та засоби захисту рослин. “Ерідон” обробляє 55 тисяч гектарів землі, а також має два маршрутні елеватори загальною потужністю зберігання 158 тисяч тонн та додаткові склади зі зберігання 70 тисяч тонн зернових”, – зазначили у дописі.

Також вказали, що через повномасштабне вторгнення Росії компанія значно втратила свої активи, а на звільнених від окупації складах розграбовано 95% майна. Попри це, Кролевець продовжує розвивати “Ерідон” та інвестує у розвиток України. Він відновив будівництво заводу з глибокої переробки кукурудзи “Укрстарч”. Згідно з планом, майбутній завод перероблятиме приблизно 350 тонн кукурудзи на добу. Також будується завод “Лімері” із доробки насіння кукурудзи та соняшника.

Компанія також відмовилася від посередників під час експорту та відкрила представництво в Польщі, а у 2022 році побудувала зерновий термінал у Волинській області – “сухий порт‎” для перевалки зернових на експорт.

Як зазначило видання “Моя Київщина”, Сергій Кролевець входить до сотні найбагатших людей України. Він зберігає чималий вплив на Ташанську громаду. Компанія “Ерідон” допомагає утримувати об’єкти соціальної інфраструктури в тих селах громади, де орендує землю. А життєдіяльність Ташанської громади напряму залежить від податків бізнесу Кролевця.

ВІТАЛІЙ КОЦУР

“Цьогоріч в університеті вкотре найвищі показники в регіоні за кількістю вступників. В умовах повномасштабної війни наймолодший ректор України розширює міжнародне співробітництво, зокрема дбає про академічну мобільність студентів та викладачів, щоб ті могли відвідувати закордонні навчальні заклади та обмінюватися досвідом. За сприяння Коцура УГСП активно підтримує внутрішньо переміщених осіб і підрозділи Збройних сил України, Національної гвардії та територіальної оборони. Навчальний заклад акумулює допомогу, організовує благодійні збори на потреби випускників та працівників університету, які беруть участь у бойових діях чи проходять реабілітацію.

У межах реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні одне з пріоритетних завдань для Коцура – зробити Університет Григорія Сковороди в Переяславі максимально доступним для людей із інвалідністю. За кошти грантів, держави та волонтерів у ВНЗ уже встановили нові пандуси та розширили мережу укриттів і гуртожитків”, – йдеться у повідомленні.

Додали, що УГСП доєднався і до заснування Центру ветеранського розвитку. За ініціативи ректора в закладі створили Книгу пам’яті, присвячену студентам і працівникам ВНЗ, які загинули за Україну, запустили веб-меморіал та відкрили стелу. Університет також активно співпрацює з Міністерством у справах ветеранів, а працівники кафедр психології надають фахову підтримку військовим.

Віталій Коцур – доктор історичних наук та професор, член Національної спілки краєзнавців України та громадської організації “Ресурсний центр сталого розвитку”, експерт Національного фонду досліджень України. У 2023 році успішно продовжив розвивати Університет Григорія Сковороди в Переяславі, який до цього майже 20 років очолював його батько.

ДОСТУП ДО ІНТЕРНЕТУ БУДЕ НАВІТЬ БЕЗ СВІТЛА. КОМПАНІЯ XATANET ПІДГОТУВАЛАСЯ ДО МОЖЛИВИХ БЛЕКАУТІВ

З початком 2024 року російські війська все частіше завдають масованих повітряних ударів по Україні. Загроза тривалих відключень електроенергії стала реальнішою, ніж раніше. Днями на Київщині у кількох районах вже трапилися аварійні відключення. За таких умов важливо, щоб люди мали зв’язок, доступ до інтернету. Це розуміють у переяславській інтернет-компанії XataNet, тож ретельно підготувалися до можливих блекаутів.

Як удосконалили мережу? XataNet почала готуватися до нових відключень електроенергії ще з минулого блекауту. Основним завданням було забезпечити всі важливі вузли зв’язку автономною роботою, тобто акумуляторними батареями та генераторами. Багатоповерхові будинки забезпечували вузлами зв’язку із резервним живленням. Поставили кращі безперебійники та акумулятори на всі вузли. “Потрібно було, щоб, коли станеться блекаут, наше обладнання працювало, а клієнти могли користуватися зв’язком. І загалом ми цього досягнули”, – зауважив Олександр Петруня.

За його словами, компанія зможе забезпечувати інтернетом приватні сектори, сервери та критичну інфраструктуру доти, доки у місті буде пальне, коли слід буде заправляти генератори. Та навіть без них у багатоповерхових будинках в залежності від їхнього розміру інтернет орієнтовно працюватиме 8-10 годин. У селах забезпечення вузлів енергією від акумуляторів вистачить на 15-20 годин. Але якщо світло відключатимуть за графіком, скажімо, 4 через 4 години, то обладнання встигатиме заряджатися і працюватиме стабільно.

Як користувачам мати постійний доступ до інтернету? Аби залишатися в інтернет-мережі під час блекауту, необхідно підключити роутер до джерела живлення. Скористатися можна звичайним повербанком. Щоб його підключити, потрібен лише USB-кабель з перетворювачем напруги. Недоліками такого способу є більша кількість дій, адже пристрій потрібно часто заряджати. Зручнішим варіантом є використання мініблоків безперебійного живлення, які автоматично підживлюють роутер, коли немає світла, і самі заряджаються, коли воно є. Придбати такий пристрій можна у XataNet. Олександр Петруня розповів, що наразі великого попиту на них немає, адже люди вважають, що загрози блекауту поки не існує.

Чи можливі форс-мажори? “Якщо будуть блекаути, то, швидше за все, в усіх щось піде не так. Але, як показав минулий рік, будь-яку проблему можна оперативно вирішити, – зазначив Петруня. – Минулого року ми були не так готові до блекаутів, як зараз. Зараз є все: запаси безперебійників, акумуляторів, закуплене пальне, багато генераторів. Це у минулому році все терміново потрібно було докупляти, шукати, був дефіцит і все дорого коштувало. А тепер вже легше. Цей рік точно буде проходити легше. Майже всі провайдери вже навчилися готуватися до таких форс-мажорів”.

Як підключитися до XataNet? Щоб підключитися до провайдера XataNet, варто зателефонувати в офіс компанії (деталі на сайті). Охочих підключать найближчим часом. Олександр Петруня запевняє, що процес під’єднання триває досить швидко, а головне – просто. Потрібна лише адреса проживання.

Зазначив, що у офісі компанії у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького, 50 під час блекаутів можна буде безкоштовно зарядити свої гаджети та скористатися мережею: “Ми розуміємо нашу відповідальність перед громадою, тому світло у офісі XataNet буде завжди. Приходьте, будемо раді всіх бачити”.

У ШКОЛІ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВІДКРИЛИ АРТ-СТУДІЮ НА ЧЕСТЬ ХУДОЖНИЦІ МАРІЇ БУРЯК

4 січня у 16-ту річницю пам’яті української народної художниці Марії Буряк на її честь відкрили арт-студію у Ковалинській початковій школі (Дівичківська ТГ). Там експонується виставка творчих робіт мисткині.

У арт-студії всі охочі зможуть малювати, вишивати, вивчати народні промисли, надихаючись яскравими казковими образами мисткині. Родзинкою ж заходу стала дерев’яна скульптура Марії Буряк, яку створив працівник школи Петрик Сергій Андрійович.

На відкриття завітали багато гостей. А майстриня Ірина Арєстова провела для присутніх майстер-клас із малювання.

“Ідея вшанування художниці Марії Буряк виникла у перший день моєї директорської роботи у Ковалинській початковій школі. Дякую керівництву і колегам, які її підтримали. Ми створили арт-студію на честь талановитої землячки, де можна займатися творчістю, надихаючись роботами Марії Пантелеймонівни”, – зазначила директорка школи Світлана Шевченко.

Марія Буряк – українська вишивальниця та художниця декоративно-ужиткового мистецтва, членкиня Спілки радянських художників України з 1974 року та Спілки майстрів народного мистецтва України з 1991 року. Народилася 16 серпня 1935 року в селі Ковалин. У ранньому дитинстві внаслідок хвороби стала інвалідом – не могла ходити. Закінчила лише чотири класи середньої школи. Займалась вишивкою, написанням віршів, казок, малюванням. За сприяння художниці Єлизавети Миронової її картини стали експонуватися на художніх виставках у Києві, де отримали визнання. Померла 4 січня 2008 року у віці 73 років у рідному селі.

“БІЛЬ” – ГОЛОВНЕ СЛОВО РОКУ ЗА ВЕРСІЄЮ ЧИТАЧІВ ВИДАННЯ ІНФОРМАТОР ПЕРЕЯСЛАВ

Інформатор поступово підбиває підсумки 2023 року. Рразом із читачами ми визначили головне слово року, що минає. Для цього у своєму Telegram-каналі запропонували написати одне-єдине слово, яке б найкраще охарактеризувало 2023-й. Зі всіх коментарів відібрали 8 слів. Серед них і провели голосування.

У ньому взяли участь 880 людей. Найбільше з них вважають словом року “Біль” – 22%. Друге місце із 18% голосів посіло слово “Надія”. А третє за результатами голосування – “Жах” (17%). 14 та 11 відсотків відповідно набрали слова “Терпіння” та “Деградація”. А закрили рейтинг “ІПсО”, “Сум” та “Насичений”, у яких 8, 6 та 4 відсотки голосів.

Цікаво, що і торік, і цьогоріч до рейтингу потрапили слова “Біль”, “Жах” та “Сум”. Втім, за підсумками 2022-го жодне із них не набрало більше 4% голосів. А словом року у 2022-му стало “Незламність” (32%).

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про масовану ракетну атаку, 4 мільйони на вуличне освітлення та ДТП. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору