ЖИТТЯ

Доступ до інтернету буде навіть без світла: компанія XataNet підготувалася до можливих блекаутів

Компанія XataNet готова до можливих тривалих відключень світла. Що зробили для того, щоб користувачі мали доступ до інтернету за будь-яких умов?

З початком 2024 року російські війська все частіше завдають масованих повітряних ударів по Україні. Загроза тривалих відключень електроенергії стала реальнішою, ніж раніше. Днями на Київщині у кількох районах вже трапилися аварійні відключення. За таких умов важливо, щоб люди мали зв’язок, доступ до інтернету. Це розуміють у переяславській інтернет-компанії XataNet, тож ретельно підготувалися до можливих блекаутів. Про це Інформатору розповів співзасновник компанії Олександр Петруня.

Як удосконалили мережу? XataNet почала готуватися до нових відключень електроенергії ще з минулого блекауту. Основним завданням було забезпечити всі важливі вузли зв’язку автономною роботою, тобто акумуляторними батареями та генераторами. Багатоповерхові будинки забезпечували вузлами зв’язку із резервним живленням. Поставили кращі безперебійники та акумулятори на всі вузли. “Потрібно було, щоб, коли станеться блекаут, наше обладнання працювало, а клієнти могли користуватися зв’язком. І загалом ми цього досягнули”, – зауважив Олександр Петруня.

За його словами, компанія зможе забезпечувати інтернетом приватні сектори, сервери та критичну інфраструктуру доти, доки у місті буде пальне, коли слід буде заправляти генератори. Та навіть без них у багатоповерхових будинках в залежності від їхнього розміру інтернет орієнтовно працюватиме 8-10 годин. У селах забезпечення вузлів енергією від акумуляторів вистачить на 15-20 годин. Але якщо світло відключатимуть за графіком, скажімо, 4 через 4 години, то обладнання встигатиме заряджатися і працюватиме стабільно.

Як користувачам мати постійний доступ до інтернету? Аби залишатися в інтернет-мережі під час блекауту, необхідно підключити роутер до джерела живлення. Скористатися можна звичайним повербанком. Щоб його підключити, потрібен лише USB-кабель з перетворювачем напруги. Недоліками такого способу є більша кількість дій, адже пристрій потрібно часто заряджати. Зручнішим варіантом є використання мініблоків безперебійного живлення, які автоматично підживлюють роутер, коли немає світла, і самі заряджаються, коли воно є. Придбати такий пристрій можна у XataNet. Олександр Петруня розповів, що наразі великого попиту на них немає, адже люди вважають, що загрози блекауту поки не існує.

Чи можливі форс-мажори? “Якщо будуть блекаути, то, швидше за все, в усіх щось піде не так. Але, як показав минулий рік, будь-яку проблему можна оперативно вирішити, – зазначив Петруня. – Минулого року ми були не так готові до блекаутів, як зараз. Зараз є все: запаси безперебійників, акумуляторів, закуплене пальне, багато генераторів. Це у минулому році все терміново потрібно було докупляти, шукати, був дефіцит і все дорого коштувало. А тепер вже легше. Цей рік точно буде проходити легше. Майже всі провайдери вже навчилися готуватися до таких форс-мажорів”.

Як підключитися до XataNet? Щоб підключитися до провайдера XataNet, варто зателефонувати в офіс компанії (деталі на сайті). Охочих підключать найближчим часом. Олександр Петруня запевняє, що процес під’єднання триває досить швидко, а головне – просто. Потрібна лише адреса проживання.

Зазначив, що у офісі компанії у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького, 50 під час блекаутів можна буде безкоштовно зарядити свої гаджети та скористатися мережею: “Ми розуміємо нашу відповідальність перед громадою, тому світло у офісі XataNet буде завжди. Приходьте, будемо раді всіх бачити”.

Олександр Петруня: “ХатаNet підготувалася до блекаутів”

“Ми розуміємо нашу відповідальність перед громадою, тому світло у офісі XataNet буде завжди”

XataNet почала готуватися до нових відключень електроенергії ще з минулого блекауту

“Потрібно було, щоб, коли станеться блекаут, наше обладнання працювало, а клієнти могли користуватися зв’язком”

Нагадаємо, що у ніч на 2 січня російські війська завдали чергової масованої повітряної атаки. Які наслідки на Київщині та в інших регіонах, дізнавайтеся за посиланням.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет та надані Олександром Петрунею

Партнерський матеріал

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору