ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: фільм “Кіборги. Герої не вмирають” розповідає про незламну боротьбу за Донецький аеропорт

Фільм “Кіборги. Герої не вмирають” розповідає про боротьбу за Донецький аеропорт. Він заслуговує неодноразового перегляду.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася український повнометражний художній фільм “Кіборги. Герої не вмирають” режисера Ахтема Сеітаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит. Він – про оборону Донецького аеропорту під час війни на Донбасі. Прем’єра кінокартини в Україні відбулась 6 грудня 2017 року – в День Збройних сил України.

Сюжет фільму розгортається у вересні 2014 року. Українські військові четвертий місяць відбивають атаки супротивників, які прагнуть отримати одну з ключових для базування й перекидання військ точок. На двотижневе чергування сюди прибуває група молодих солдат, зібраних із добровольців. Вони навчаються, беруть участь у боях, спілкуються один з одним та місцевим психологом, намагаючись сформулювати своє ставлення до ситуації й людей.

Загалом, стрічка отримала високі глядацькі оцінки – в міжнародній кінематографічній базі даних IMDb рейтинг фільму склав 9,1 з 10. На виробництво фільму було виділено приблизно 1,8 млн доларів – найбільший бюджет за всю історію існування вітчизняного кінематографа. Також, стрічка перемогла в конкурсному відборі “Держкіно України”, і половина витрат на фільм була оплачена державним коштом. За 8 тижнів картина зібрала понад 22,2 млн гривень – це рекордну суму для вітчизняних фільмів в українському прокаті.

Цей фільм неможливо дивитися без співпереживання головним героями, адже усвідомлюєш, що всі події відбувалися насправді. Завдяки звичайними, життєвим розмовам між персонажами, вони повністю виглядають живими. Так, у стрічці присутня ненормативна лексика, але вона вжита наскільки доречно і лише у надзвичайно напружених моментах, що її і не помічаєш. Навпаки, з її використанням фільм стає більш справжнім.

Однозначно, його варто переглянути кожному українцю. Раджу це зробити найближчим часом, адже саме цими днями 9 років тому окупанти вибили з Донецького аеропорту українських захисників. Проте в новітню історію України ця подія увійшла не як поразка, а як приклад незламності української нації в боротьбі за свободу. Тих, хто тримав Донецький аеропорт, називають “кіборгами”. Саме так прозвали українських оборонців проросійські терористи, які не могли вибити українських бійців з ДАПу 242 дні.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про “Памфір”. Матеріал читайте тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору