ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: “Fullmetal Alchemist” – хороша історія, екранізація ж дещо відстає

Якщо ви цікавитесь японською анімацією, то манга “Fullmetal Alchemist” – це хороша історія, але її екранізація дещо відстає. 

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Цього разу буде трішки нестандартна рецензія. Загалом вона буде про фільми, але якщо я коротко не розповім про оригінальну історію та дві її екранізації, то буде складно зрозуміти, і так, я буду багато їх зрівнювати.

Для початку коротко поясню деякі терміни, які я буду використовувати в цій статті, для тих хто не цікавиться японською анімацією. Манга – це японські комікси, аніме – загалом дослівно перекладається як анімація, але так прийнято називати виключно японську анімацію. Першоджерелом є манга за авторством Хірому Аракави. Оригінальна назва “鋼の錬金術師” читається як “Хаґане но ренкіндзюцуші”, але я буду використовувати англійську назву “Fullmetal Alchemist”. Манга щомісяця видавалася з серпня 2001 року по червень 2010 року в журналі “Shonen Gangan”, що належить компанії “Square Enix”. У манзі налічується 108 глав, опублікованих у 27 томах.

Першу аніме-адаптацію за мотивами манги зняла студія “Bones”, випустивши 51-серійний аніме серіал, що демонструвався в Японії з 4 жовтня 2003 року по 2 жовтня 2004 року. Можна побачити, що під час цієї екранізації робота над мангою ще не була завершена. Отже тут приблизно тільки третина сюжету є канонічною. Але сама по собі ця екранізація не погана, і я б не сказав, що вигаданий студією сюжет поганий. Пізніше був анімаційний фільм-продовження серіалу, “Сталевий алхімік: Завойовник Шамбали”, створений тією ж студією, його показували у кінотеатрах Японії з 23 липня 2005 року.

5 квітня 2009 року вийшла друга аніме-адаптація манги під назвою “Сталевий алхімік: Братерство”, яка на відміну від першої, була набагато ближчою до оригіналу. Пізніше у 2011 році був випущений другий фільм, “Сталевий алхімік: Священна зірка Мілоса”.

Вперше я побачив це аніме в 2009 році на телеканалі “Qtv”, тоді показували першу екранізацію. Спочатку мені не сподобалось і я подивившись кілька серій забив на нього. Але під час повторного показу я все ж вирішив подивитись його, і як же іронічно, що тепер це найулюбленіше моє аніме, а я їх бачив не мало. Іншим ще далеко до мого фаворита. З моменту першого перегляду я раз на рік чи два його передивляюсь. Та й не тільки мені воно так сподобалось, в манги і аніме “Fullmetal Alchemist” велика кількість фанатів. Довгий час на найпопулярнішому світовому агрегаторі аніме “Myanimelist” екранізація 2009 року займала першу сходинку в топі всіх аніме. Але його нещодавно змістило інше аніме, яке вийшло у вересні 2023 року “Sousou no Frieren”.

Сюжет розгортається в країні Аместріс, діти Едвард Елрік і його молодший брат Альфонс живуть у маленькому містечку Різембург зі своєю матір’ю Трішею і самостійно вивчають алхімію, знаходячи інформацію в батьковій бібліотеці. Але настає день, коли їх мама помирає від хвороби. Тоді брати вчиняють табуйований акт трансмутації людини, щоб воскресити маму, і це має свої наслідки. Через закон рівноцінного обміну Едвард втрачає ліву ногу, а Альфонса затягують у “Браму Істини”. Едвард жертвує своєю правою рукою, щоб врятувати душу свого брата та прив’язати її до лицарських латів за допомогою кривавої печатки.

Пізніше за допомогою своєї подруги та її бабусі він замінює свої відсутні кінцівки автоматизованими протезами. Через деякий час Едвард отримує запрошення від полковника Роя Мустанга приєднатися до армії, щоб він міг знайти спосіб відновити тіло Альфонса. Ставши державним алхіміком з позивним “Сталевий алхімік”, Едвард та Альфонс хочуть знайти легендарний філософський камінь, і з його допомогою відновити свої тіла… Ця історія дуже цікава і тому більше я не можу нічого розповісти, краще ознайомитись особисто. Я б порекомендував для початку подивитись екранізацію 2003 року, а тоді вже 2009, через те що в ній пропускають деякі моменти, які були в оригіналі 2003 року. Але все ж можна починати з будь якої частини.

Коли я дізнався про екранізацію з живими акторами одразу ж почав її чекати і переглядав всі новини, які так чи інакше про це говорили. Бачив багато зливів інформації кадрів зі зйомок та багато іншого. І от 1 грудня 2017 року в Японії виходить цей фільм, знятий компанією “Warner Bros. Pictures”, режисером якого був Фуміхіко Сорі. Тоді він мені не дуже сподобався, хоч я й не прискіпливо його дивився, але на цей раз я розберу його на деталі та поясню, що ж там є хороше, а що не дуже. Другий і третій фільм вийшли майже одночасно 20 травня і 24 червня 2022 року. І от тільки зараз я їх подивився, бо вони випадково потрапили мені на очі, сам я вже й забув що вони мали вийти.

І так, почнемо з першого фільму під назвою “Fullmetal Alchemist”. Насамперед хотів би виділити, що сюжет знівичили, тут як і в серіалі “Відьмак” дуже багато сценаристи додали від себе, і через хронометраж фільму це не пішло на користь. Нічого не зрозуміло, хто всі ці люди і, що вони роблять. Багато другорядних героїв не показали, а тих, що були важливі для сюжету вбивають дуже рано, не розкривши як слід. Персонажів третього плану використовують майже як головних злодіїв. Через такі зміни в сюжеті він виглядає абсурдно, так як і мотивація тих же злодіїв. Зрозуміло що так зробили аби показати велику історію в декількох фільмах, і через те, що тих же героїв не розкривають драматичні сцени не дають ніяких емоцій глядачу.

Я не розумію, чому не можна було вставити деякі ключові сцени, які хоч б якось закріпили і доповнили сюжет, тут або не було бажання, або не вистачило грошей. Японські актори на мій погляд не підходять цій історії. В оригіналі було щось схоже на Європу 1900 років, але ж цю історію писала японка і культура Азії там трішки присутня. Тому складно сказати, хто мав би грати основні ролі, чи то європейці чи азіати. Взагалі на кольорі очей та расі ставиться чимало акцентів, так як країна в якій відбувається дійство включає в собі декілька різних народів, а ще ж є і інші країни з людьми іншої раси. Але як зробили, так і будемо оцінювати.

Все ж більшість акторів непогано підібрані, доволі схожі на своїх персонажів. Через акторів Японців з’являється ще одна проблема, через специфіку японського менталітету, і того як вони знімають фільми багато акторів переграють, і це створює неправильні враження у глядача, деякі так кривляються, що схоже на те, ніби вони втекли з мультфільму. Це могло б бути і непогано, наприклад, як в екранізації “One Piece”, але тут має бути набагато серйозніший сюжет, хоч і в оригіналі багато жартів, але вони потрібні для того аби підсилити драму, тут на потуги в драму та серйозність смішно дивитись.

Костюмери та декоратори добре попрацювали, все виглядає класно та автентично, з атмосфери не вибиває. А от те, що стосується графіки зроблено звісно окей, але як для фільму 1995 року, або анімаційного фільму до прикладу “Resident Evil: Vendetta”. Сюжет сильно квапиться те, що в оригіналі було під кінець історії, тут показують майже спочатку. Ще великою проблемою є те, що немає ніякої інтриги, за сюжетом просто не цікаво слідкувати, просто щось показують, потім розказують. Головна претензія, що все не так, можливо, це було б і нормально, якби це була оригінальна історія, а не заснована на одній із найкращих з тих що я знаю.

Що ж, перейдемо до другого фільму “Fullmetal Alchemist the Revenge of Scar”. Насамперед, я сумнівався що продовження буде, після того, що побачив. Тут або одразу виділили гроші на три фільми, або мабуть через те, що це популярна франшиза і переглядів вистачило для керівників студії для того, щоб дати зелене світло на продовження. А можливо через те що “Netflix” взяли цей проєкт під своє крило.

Проміжок в п’ять років пішов на користь, це вже стало куди більше схоже на нормальний фільм, а не на якусь карикатуру, як перша частина. Спецефекти стали кращими, але до 2022 року все ще не дотягують, та і стиль деяких персонажів змінився на краще – Едварду прибрали перуку, яка виглядала смішно, і тепер зачіска виглядає значно краще. Та і костюми з декораціями піднялись в якості. Стало набагато більше сцен рукопашного бою, хореографія також на високому рівні. Фільм майже повністю дотримується оригінального сюжету.

Як в першому так і в другому фільмі є моменти, які повністю повторюють першоджерело, але через те, що глобально сюжет перекроїли, це звісно виглядє більше як знущання. Та і в цьому фільмі є моменти, які показали трохи раніше ніж це мало бути. Нарешті додали персонажів, з’явилась вся команда Мустанга, і що радує актори доволі схожі на своїх персонажів. Також додали майора Армстронга, доволі експресивний та ексцентричний персонаж, і актор непогано увійшов в роль.

Що ще порадувало, тут непогано витримана інтрига якщо зрівнювати з першим фільмом. На кіноляпи я не часто звертаю увагу, але дуже кинулось в очі, що під час сцени з дощем волосся та одяг у героїв сухі. І це не один такий, їх багато, і якщо дивитись фільм хоч би одним оком, то деякі можна легко побачити. Але я думаю на це можна закрити очі. Загалом вийшло непогано, чим більше дивився тим менше хотілось критикувати, а це означає другий фільм значно краще першого. Тут як і з “Відьмаком” сюжет хочуть поставити на рейки оригінальної історії, але через те, що в першому фільмі було багато чого вигадано і перероблено сценаристами, тут викручуються як можуть.

Перейдемо до третього фільму під назвою “Fullmetal Alchemist: The Last Transmutation”. Загалом все що я писав про другий актуально, і для цього, це і не дивно, бо їх знімали як один, а потім розділили на дві частини. Все ще присутня карикатурність деяких персонажів, які ведуть себе не як люди, а як герої мультфільму, якщо в анімації це не так кидається в очі, то тут дуже сильно.

Вище я писав про те, що багато сцен в першому фільмі показали дуже рано, так от тут їх показали ще раз, тільки вже в потрібний час і один в один з оригіналом. Тут я тільки зрозумів, що ні слова не сказав про музику, вона непогана. Як мені здалось, це трохи перероблені саундтреки із аніме-адаптацій. Все ж це хороша історія, і навіть така екранізація не може цього змінити. Кінець неймовірний і сумний та радісний одночасно, точно ніхто не залишиться з поганими враженнями.

У підсумку скажу, що це не найгірша екранізація, яку я колись бачив, мабуть якщо не враховувати перший фільм то десь на 7 з 10. Зазвичай говорять, що третій фільм найгірший, але тут найгірший перший. Перечитуючи коментарі тих хто вже переглянув підмітив, що думки різняться, ті хто знають оригінал загалом критикують фільми аж занадто, але дехто попри мінуси знаходить і плюси, як я наприклад. А от ті хто з франшизою не знайомий – нейтрально ставляться, або негативно. На багатьох сайтах з оцінками у проєкта близько шести балів.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм “Кіборги. Герої не вмирають”. Матеріал читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору